Lunga și onorabila istorie a NATO în lume

Rolul epocal al NATO în asigurarea echilibrului militar și a păcii în lume este incontestabil recunoscut, inclusiv în rândul adversarilor tradiționali ai colosalei construcții militare și politice occidentale. Stau mărturie cei 70 de ani de vigilență militară și de securitate răspândită pe întreg mapamondul, în care trupele aliate au intervenit pentru a pune capăt terorismului fundamentalist, regimurilor autocrate sau încălcării acordurilor de securitate internațională. Rolul de prevenire și descurajare, dar și inițiativele de asigurare și reasigurare fac din NATO un pilon al lumii occidentale, mai necesar ca niciodată.

NATO nu este doar o super-armată, cea mai tehnologizată din lume. Este și gardianul democrației și al economiei de piață, al societăților moderne și performante economic, pe care le apără în cadrul unui efort comun, solidar și profund responsabil.

Peste jumătate dintre membrii NATO sunt europeni. Apărarea europeană este indisolubil legată de protecția pe care țările membre NATO o primesc de la alianță. Bugetele apărării, în toate țările europene, cresc și se varsă în proporție semnificativă spre bugetul NATO. An de an, sumele alocate sunt din ce în ce mai aproape de angajamentele luate, solicitate mai ales de SUA, cel mai mare contributor la bugetul alianței. Acest lucru demonstrează încrederea indiscutabilă a țărilor membre în NATO.

Trump și Macron iau în vizor NATO din perspective diferite

La trei ani de la declarațiile lui Donald Trump, care a cerut aliaților să-și mai și plătească partea de contribuție, pentru protecția pe care le-o conferă umbrela NATO, liderul francez Emmanuel Macron a acuzat NATO că se află în ”moarte cerebrală”.

Formularea dură, neașteptată, surprinzătoare nu este însă întâmplătoare. Președintele francez și-a dorit, încă de la preluarea mandatului, să devină un președinte european, al Europei, căutând să propulseze Franța spre un profil mult mai dominant în lume, de autoritate și influență.

Personalitate neo-gaullistă, Macron visează la grandoarea pe care Franța a trăit-o de-a lungul întregului secol XX. Această viziune amplă l-a determinat pe tânărul lider francez să încalce toate cutumele, atât cele  europene, cât și cele euro-atlantice. Iar anul acesta, mai mult decât oricând, Emmanuel Macron a oferit un regal de declarații controversate, care pică foarte bine doar unui singur om: Vladimir Putin.

Doar în ultimele șase luni, l-am auzit pe Macron solicitând reprimirea Rusiei în Consiliul Europei, precum și reprimirea acesteia în grupul G7. L-am mai văzut pe Macron cum îl primește la Palatul Elysee pe Vladimir Putin, cu onoruri de stat, și l-am remarcat cerându-le ambasadorilor săi să normalizeze relațiile cu Federația Rusă, pronunțându-se împotriva promovării atitudinilor antirusești.

Tot liderul francez a clamat și blocarea accesului a noi membri în Uniunea Europeană. Iar cu ultima sa declarație tare, Emmanuel Macron a devenit subit unul dintre cei mai duri critici ai NATO și, în același timp, principalul susținător al ideii de apropiere față de Rusia lui Putin.

Surpriză franceză în NATO - Emmanuel Macron a intrat în ”anul Rusiei”
Donald Trump, stânga, și Emmanuel Macron. Foto EPA

Și Donald Trump persistă de ceva vreme în a solicita aliaților mai mulți bani la bugetul NATO. Presiunile președintelui american au dat roade: contribuția de 2% din PIB este deja un obiectiv pe care cele mai multe state-membre l-au atins sau îl vor atinge, în următorii doi ani.

Liderul american a creat controverse și când a cerut resetarea apărării europene, cu gândul la proiectele de securitate ale SUA în Pacificul de Sud. Dar tot Trump a fost cel care a aprobat, la Summit-ul NATO de la Paris din 2018, alocarea a peste 570 de miliarde de dolari pentru apărarea Europei.

Atât Donald Trump, cât și Emmanuel Macron și-au exprimat pretenții privitoare la dinamica activităților și la perspectivele NATO. Aceste poziționări reprezintă fundalul unor contradicții tot mai mari între aliați.

Cine greșește?

Din perspectiva trans-atlantică, cel care greșește flagrant este președintele Franței. Promovarea fără argumente solide, militare și de securitate a ”armatei Europei” este cel mai clar exemplu de cezarism francez, în lipsa unui imperiu cucerit – Europa.

Analize aprofundate ale experților în securitate arată că apariția, bugetarea și operaționalizarea unei armate proprii a Uniunii Europene reprezintă un obiectiv incert, confuzant și derutant, pe care nu îl agreează, întâi de toate, militarii europeni. Complexitatea și capabilitatea de înzestrare a NATO depășesc cu mult posibilitatea celor 28 de armate naționale ale statelor UE de a se coagula într-o armată europeană de sine stătătoare, exclusivă și suficientă sieși.

Demersul macronist are un iz anacronic – de izolare orgolioasă, într-un spațiu de autodeterminare suficientă – care mai mult dezbină, decât inspiră. Mai mult, surprinzătorul președinte francez dă apă la moară unei Rusii revanșarde, care abia așteaptă prăbușirea încrederii europene în NATO și UE.

Pe de altă parte, Donald Trump se dovedește mai atlantist decât ne așteptam, cu tot comportamentul său certăreț și ofensator față de partenerii NATO. Alianța nu se va fisura dinspre americani, chiar și dacă Trump va mai câștiga un mandat la Casa Albă, ci va fi clătinată serios de unele state membre NATO europene.

Lipsa de reciprocitate în cazul unor aliați europeni poate pune mult mai mari probleme. Una dintre acestea este răscularea lui Emmanuel Macron. Proiectul militarist al acestuia este mai hazardat decât pare la prima vedere. Tânărul președinte își dorește ca SUA să stea cât mai departe de Europa, Germania să joace un rol minor, Rusia să fie atrasă cât mai mult spre Europa, iar țările estice, anti-Moscova și pro-SUA (Polonia, România), să își țină gura.

Susținere NATO de la cei mai puternici europeni

NATO este cea mai importantă alianță din istoria lumii și pentru a rămâne astfel, trebuie să se schimbe o dată cu lumea, a afirmat Mike Pompeo, secretarul de stat american.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că este mult prea devreme ca Alianța, „fundamentul securității europene și al parteneriatului transatlantic”, să fie îngropată, iar „un conflict în relațiile dintre America și Europa ar însemna o amenințare serioasă la adresa păcii.

La rândul ei, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, consideră că NATO este un ”minunat scut al libertății” și una dintre cele mai puternice alianțe defensive ale lumii.  

În apărarea NATO a sărit și Angela Merkel, care a calificat ca fiind prea ”dure” afirmațiile lui Macron.

Moscova îl crede pe Macron

Doar Moscova a fost cea care l-a lăudat pe președintele francez, cel care a apreciat că organizației NATO i-a cam murit creierul.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe a concluzionat: „Acestea sunt adevărate cuvinte de aur, care redau foarte bine esența. O foarte bună definiție a actualei stări a NATO”.

După ieșirea din rând a liderului Recep Erdogan, președintele Turciei – țară NATO,  care i-a atacat pe partenerii kurzi ai Occidentului, fără acordul Alianței -, apare surpriza Emmanuel Macron, ”medicul legist” al NATO, care îi anunță moartea cerebrală.

Proiectul european puternic, gândit strategic, al francezilor – așa cum pretinde Macron că ar fi -, începe prin a face jocul rușilor, pe față.

Pare un start de proiect mai mult decât regretabil.

Citeşte şi:

Sfidarea Turciei – aliatul exaltat al NATO – resetează securitatea în Orientul Mijlociu

Scandal american: cum îngroapă democrații șansele propriului candidat, Joe Biden, în beneficiul lui Donald Trump

Pericolul schimbărilor climatice. Când începe să ne pese cu adevărat?

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
Playtech.ro
Imagini bombă cu Laurenţiu Reghecampf şi amanta Corina. Anamaria Prodan va înnebuni
"S-au auzit ţipete inumane, ceva prăbuşindu-se şi apoi tăcere". Un român şi-a ucis soţia, după care s-a sinucis, în timp ce copilul lor, în vârstă de 10 ani, se afla la şcoală, în Italia
Observatornews.ro
"S-au auzit ţipete inumane, ceva prăbuşindu-se şi apoi tăcere". Un român şi-a ucis soţia, după care s-a sinucis, în timp ce copilul lor, în vârstă de 10 ani, se afla la şcoală, în Italia
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
HOROSCOP
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Știrileprotv.ro
Nokia relansează „telefonul cărămidă”. Cât costă noul model 6310
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021