“Până la sfârșitul săptămânii, toate proiectele de acte normative trebuie elaborate și transmise pe circuitul de avizare al ministerelor, astfel încât, într-un termen de maxim o lună, să avem toate instrumentele pentru punerea în practică a Programului de investiții și de relansare economică; i-am spus «Reclădim România», de fapt, o modernizăm“, așa spunea Ludovic Orban în ședința de guvern din 1 iulie 2020.

Astăzi, la mai bine de o lună distanță, peste programul semi-electoral de relansare a economiei românești s-a lăsat o tăcere convenabilă.

Desigur, actele normative necesare pentru punerea în practică a acestui program sunt departe de a fi adoptate, iar multe nu sunt nici măcar în faza de elaborare.

Ce l-a împins, totuși, pe Ludovic Orban să arunce singur termene nerealiste? De ce a spus, în mod repetat, că “toate actele normative” vor fi gata în maximum o lună? Îl țineau captiv teroriștii electorali?

Îi puseseră la tâmplă pistolul sondajelor de opinie și îl amenințau că apasă pe trăgaci dacă nu azvârle în alegătorii potențiali cu niște gogoși politicianiste?

O etapă a campaniei electorale

Lansat cu mare fast pe pajiștea unui restaurant, superb cadru instituțional pentru a prezenta așa-zisul viitor al României, așa-zisa sa modernizare, programul de relansare a economiei românești n-a fost, până acum, decât o altă etapă din campania pentru alegerile locale și cele parlamentare, fie că ele vor avea loc în această toamnă sau anul viitor.

Ad placeholder

Pe 22 iunie, tot Ludovic Orban anunța, ferm și fără posibilitatea de a fi contrazis, că pe 10 iulie PNL va stabili candidații partidului pentru funcțiile de primari și de președinți de Consilii Județene. N-a fost 10 iulie, a fost 16, o întârziere mică, scuzabilă. Dar nu s-a întârziat de pomană, căci s-a muncit. Cum a spus tot premierul, pe 16 iulie, acești candidați “au experienţă, sunt integri şi vin cu programe de dezvoltare a comunităţii locale şi a judeţelor“.

Ei bine, înaintea programelor de dezvoltare au început să vină mash-urile și pliantele. Programele alea senzaționale sunt, se vede treaba, departe de a fi finalizate.

Mulți dintre candidații PNL promit OZN-uri, dovedind că pregătirea lor constă în faptul că și-au făcut materialele electorale din timp și cam atât. “Vom face, vom drege, va fi bine!“, “Vom accesa fonduri europene!“, “Vom asfalta toate străzile!“. Asta da viziune și pregătire.

În definitiv, ce programe corelate cu cele guvernamentale să aibă candidații la primării, când pliantele au fost nevoite să o ia chiar înaintea programelor guvernamentale.

Cuvinte și promisiuni goale ce din coadă au să sune poate înșira oricine. Încă. Mai greu e să înșiri și ceva coerent și ancorat în realitate. 

Ad placeholder

Ce ar fi făcut în această perioadă un guvern PSD este foarte greu de spus. Mai ales pentru că domnii Orban și Iohannis și-au dorit foarte mult ca PSD să nu aibă un guvern în această perioadă și, iată, nu a avut. Așa că, din păcate, nu putem să ne dăm cu părerea despre ce ar fi făcut ceilalți. Cum nu ne prea mai putem da cu părerea nici despre ce fac aceștia, pentru că, în general, nu prea îți poți da cu părerea despre nimic.

Foto principapa: Inquam Photos / George Calin

Citeşte şi:

Centrele de îngrijiri ale DGASPC Vâlcea, focare de coronavirus: 198 de cazuri în 4 locuri. Acuze serioase: “Au lăsat bolnavii la un loc cu cei sănătoși”

În lupta cu COVID-19, județul Argeș a închis sălile de sport, dar a lăsat deschise cazinourile și casele de pariuri. Care sunt mai periculoase?

De ce a s-a sfârșit abrupt cariera baschetbalistei Kovesi? Dezvăluiri făcute de fostul antrenor
PARTENERI - GSP.RO
De ce a s-a sfârșit abrupt cariera baschetbalistei Kovesi? Dezvăluiri făcute de fostul antrenor
A MURIT de la o eșarfă. Actrița iubită de milioane de români a sfârșit tragic...
PARTENERI - PLAYTECH
A MURIT de la o eșarfă. Actrița iubită de milioane de români a sfârșit tragic...
Horoscop 20 septembrie 2020. Gemenii sunt atrași de ideea de a intra într-o relație cu cineva de la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 20 septembrie 2020. Gemenii sunt atrași de ideea de a intra într-o relație cu cineva de la serviciu
Şoc! Vedeta TV, violată în grup: întreaga ţară, înfiorată de primele detalii
Telekomsport
Şoc! Vedeta TV, violată în grup: întreaga ţară, înfiorată de primele detalii