România continuă să fie, de departe, țara cu cei mai mulți oameni care mor de COVID din Uniunea Europeană, conform Centrului European de Control al Bolilor.

Raportul e actualizat pe ultimele două săptămâni și sunt vizibile doar 14 zile în urmă, dar, așa cum a recunoscut Alexandru Rafila, situația durează de aproximativ două luni.

Exprimate în termeni reali, datele arată că ai între de 10 și de 30 de ori mai multe șanse să mori de COVID dacă locuiești în România decât în majoritatea celorlalte țări europene.

Chiar și comparată cu vecinii săi, performanța sistemului nostru de sănătate este execrabilă. Ieri, 16 septembrie, România a avut 49 de decese, dublu față de cât au adunat, împreună Polonia (10 morți), Croația (6) și Ungaria (8). Populația lor cumulată este aproape triplă față de cea a României.

Ceea ce înseamnă că dacă ești, în medie vorbind, în aceste țări foste comuniste, riști de 6 ori mai puțin să mori de COVID, decât dacă contractezi același virus în România.

Și dacă luăm media deceselor pe ultimele 7 zile, ca să avem o imagine mai echilibrată, neafectată de o zi specială a vreuneia dintre țări, decalajul mortalității se menține. 

Ad placeholder

Pe ultima săptămână, România a avut o medie de 38 de decese zilnice, în timp ce Polonia a avut 13, Croația 4, iar Ungaria 4. 

Iar dacă grupăm alte țări din zona noastră și, în mare, comparabile ca sisteme sanitare, cum ar fi Slovacia, Grecia sau Bulgaria, obținem rezultate asemănătoare, care indică dezastrul mortalității, păstrat sub tăcere la noi.

180 de țări din lume stau mai bine ca noi!

Una dintre replicile preferate ale autorităților noastre, pe care a folosit-o și președintele Klaus Iohannis, este aceea că, dacă luăm în calcul toate cele 6 luni de la începutul pandemiei, stăm mult mai bine.

Nu e adevărat. Clasamentul Worldmeters arată că România are deasupra ei, în întreaga lume, 180 de țări și teritorii care s-au descurcat mai bine ca noi ca mortalitate și doar 30 care ne-au depășit la numărul de decese, raportate corect, la mărimea populației.

Ad placeholder

Asta în condițiile în care românii au acceptat unele dintre cele mai drastice măsuri de izolare.

E adevărat că există și țări europene care au, precum Spania, o medie a mortalității de trei ori mai mare decât a României, dacă luăm ca perioadă ultimele 6 luni, numai că diferența se diminuează.

Adevărata îngrijorare e că, în timp ce mortalitatea COVID scade accelerat în lume, printre altele datorită tratamentelor și depistării timpurii, la noi tendința nu se aplică. De ce?

Infecțiile care au fost, din nou, nedeclarate

Una dintre explicațiile care au început să circule în legătură cu mortalitatea ridicată în România sunt infecțiile nosocomiale. Dar sistemul medical a acceptat-o abia după ce presa a adus tema în fața președintelui Iohannis. Infecțiile sunt omniprezente în sălile de ATI ale spitalelor noastre.

Acum câteva zile, Beatrice Mahler, managerul de la “Marius Nasta” recunoștea că au trei bolnavi de COVID sever infectați cu germeni intraspitalicești, “venite însă de la Brașov și de la alte două spitale bucureștene”. Managerul pleda pentru declararea acestora, însă nu spune câte a declarat, în ultimul an, chiar Spitalul Marius Nasta.

Ad placeholder

La “Nasta” au murit, doar în primele două luni ale lui 2019, cel puțin 9 oameni cu infecții nosocomiale, recunoscute abia după ce datele au apărut în presă.

Facem teste puține și depistăm târziu

Recent a fost anunțată moartea de COVID a unui polițist de frontieră, decedat a doua zi după ce a fost depistat. Bărbatul de 48 de ani, din Timiș, a aflat luni că are virusul și a murit marți.

Aceasta întârziere în diagnosticare a fost vizibilă încă de la începutul crizei. Raportările zilnice ale Grupului de Comunicare Strategică au conținut frecvent situații în care oamenii mureau, iar abia apoi se afla că au COVID.

Practic, degeaba s-au dezvoltat în lume tratamente COVID cu un randament acceptabil, inclusiv cele relativ simple, antiinflamatoare, dacă ele nu sunt aplicate în România când încă pot limita dezvoltarea agresivă a bolii. 

Ad placeholder

Libertatea a cerut în mod repetat autorităților sanitare să spună dacă au o situație a decalajului dintre momentul depistării și cel al deceselor. S-a îmbunătățit situația de acum 6 luni? A crescut timpul pe care bolnavii și medicii îl au la dispoziție pentru tratament? Ministerul Sănătății tace.

Foto: HEPTA

De ce teribilii criminali Yakuza sunt jupuiți de piele când mor » Care e testul incredibil de admitere și de ce se taie degetul mic
PARTENERI - GSP.RO
De ce teribilii criminali Yakuza sunt jupuiți de piele când mor » Care e testul incredibil de admitere și de ce se taie degetul mic
Ce a făcut Carmen Șatran, studenta criminală din Timișoara, după gratii. Vestea șoc venită acum
PARTENERI - PLAYTECH
Ce a făcut Carmen Șatran, studenta criminală din Timișoara, după gratii. Vestea șoc venită acum
Horoscop 30 septembrie 2020. Săgetătorii sunt într-un moment foarte important pentru dezvoltarea lor
HOROSCOP
Horoscop 30 septembrie 2020. Săgetătorii sunt într-un moment foarte important pentru dezvoltarea lor
Ari Pokka, director de școală în Finlanda: „Într-o școală căreia îi pasă de copii, un vizitator nu va fi întâmpinat de director cu pâine și sare, ci de elevi”
Scoala9.ro
Ari Pokka, director de școală în Finlanda: „Într-o școală căreia îi pasă de copii, un vizitator nu va fi întâmpinat de director cu pâine și sare, ci de elevi”