Ştiţi câte şcoli au grupuri sanitare în curte în România secolului XXI? „Ministerul Educației precizează: 2.355 de școli au grupurile sanitare în curte și nu sunt racordate la apă curentă și canalizare.”

Sau altă informaţie importantă: „Potrivit sursei citate, în cadrul PNDL I și II au fost propuse 3.386 de unități școlare preuniversitare din întreaga țară pentru lucrări de reabilitare, dotare sau extindere. Ministerul Educației arată, totodată, că autoritățile locale care au în administrare clădirile și terenurile sunt cele responsabile pentru luarea de măsuri.”

Acum doi ani trăgeam un semnal de alarmă legat de situaţia infrastructurii şi a sărăciei de care sînt loviţi copiii din România. Nimic esenţial nu s-a schimbat. Asta ar trebui să fie prioritatea tuturor pardidelor. Felul în care ne protejăm copiii şi bătrînii, cele mai fragile grupuri sociale, spune totul despre societatea noastră. Un nou contract social ar trenui să pornască de aici: lupta împotriva sărăciei şi protecţia copiilor.

8% dintre copiii din România trăiesc în sărăcie lucie
UNICEF

Să citim:

  • Abandonul şcolar a ajuns la cote nemaiîntâlnite: 18,1 %.
  • În Romania, 52,2 % dintre copii prezentă risc de sărăcie sau excluziune socială. Studiu alarmant UNICEF: 8% dintre minorii din România trăiesc într-o sărăcie lucie.
  • în România, opt minori dintr-o sută trăiesc la nivelul de „sărăcie severă“, cu mai puţin de 15 lei pe zi, potrivit UNICEF, care a mai identificat, ca probleme ale copiilor şi adolescenţilor, excluziunea socială şi cele din domeniul educaţiei, al sănătăţii şi al ocupării forţei de muncă. Din totalul minorilor care dispun de mai puţin de 15 lei pe zi, 35% aparţin etniei rrome, au mai precizat reprezentanţii UNICEF.
  • Nu primesc hrană suficientă şi adecvată – 1 din 8 copii merge uneori sau întotdeauna la culcare flămând, în creştere cu 2% faţă de 2012. Procentul celor care se duc întotdeauna la culcare flamanzi s-a dublat la 4% faţa de 2012;
  • Reamintesc că doar în mandatele lui Cristian Adomniței, Ecaterina Andronescu și Daniel Funeriu au fost închise 1.781 de scoli și au fost comasate 1.534 de școli.
  • Ştiţi că Senatul a tăiat banii de navetă a copiilor care nu mai au acces la şcoală în localitatea lor? Iar acest fenomen duce la abandonul masiv al şcolii?
Vasile Ernu, articol dur în Libertatea despre dezastrul din Educație și cele 2.300 de școli cu toaleta în curte: „Când ne mor copiii în fosă. Lupta împotriva sărăciei: despre un nou contract social”

În România, 1 din 8 copii merge uneori sau întotdeauna la culcare flămând

Peste 245.000 de analfabeți în România
Recensământul populației din 2011

  • Dacă în 1992 în România funcţionau circa 14.000 de unităţi şcolare pentru învăţământul primar şi gimnazial, în 2012 numărul acestora era de aproximativ 4.000, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Iar acest lucru se întâmplă în condiţiile în care, Recensământul populaţiei din 2011 arată că ţara noastră are peste 245.000 de persoane analfabete.
  • Cu două decenii în urmă, în România existau aproximativ 700 de şcoli profesionale. Din 1999, încoace numărul lor a început să coboare abrupt, iar în urmă cu trei ani toate aceste şcoli au dispărut.
  • România se află pe antepenultimul loc între ţările din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat învăţământului
  • În 2014, în România s-a înregistrat cel mai mare număr de copii abandonaţi la naştere din ultimii zece ani, în timp ce peste 11.000 de nou născuţi nu au fost recunoscuţi de către taţi, potrivit unui răspuns al DEPABD.
  • Copiii abandonaţi în maternităţi şi spitale. Din datele oferite de ANPFDC, în anul 2008, 750 de copii au fost abandonaţi în maternităţi, iar în primele nouă luni ale anului 2009, numărul acestor cazuri a fost de 600.
  • În perioada 1 ianuarie 2004 – 31 decembrie 2014, la nivel naţional au fost înregistraţi 143.015 copii fără tată cunoscut.
  • Datele furnizate de Direcţia pentru Protecţia Copilului la finalul primului trimestru al anului 2013 indică faptul că în România sunt 82.073 de copii ai căror părinţi muncesc în străinătate. Dintre aceştia, 23.312 de copii au ambii părinţi plecaţi, ei fiind lăsaţi în grija rudelor sau, în unele cazuri mai severe, chiar în grija asistenţilor maternali.

80% din mediile sub 5 de la Evaluarea Națională 2015 au fost obținute în mediul rural

  • 47,5% din elevii aflați în clasele I – VIII învață în școli din sate și comune
  • 30% din elevii de la țară abandonează timpuriu școala, procentul fiind de 3 ori mai mare decît cel înregistrat în urban (care se situează sub media europeană)
  • 20% dintre absolvenții de opt clase se opresc la acest nivel de studii, nu urmează liceul sau o școala profesională
  • 80% din mediile sub 5 de la Evaluarea Națională 2015 au fost obținute în mediul rural
  • aproximativ 90% din cadrele didactice fără calificare care predau lucrează în școli din mediul rural
  • 4000 de școli nu au autorizație sanitară de funcționare
  • Statisticile arată o pondere în crestere a copiilor din rural proveniți din familii cu probleme și o scădere a studiilor medii ale parinților din rural. De exemplu, dacă în 2000 1,3% din elevii din învatamantul preuniversitarde la țară aveau parinți cu studii superioare, acum procentul este de 0,7%.
  • Ştii cîţi copii din mediul rural mai ajung la studii superioare? Aproape că au dispărut: puţin peste 2%.

Citește și: 

Copil de trei ani și jumătate, mort în fosa septică a școlii. Tragedia s-a întâmplat la Iași |VIDEO

Klaus Iohannis, atac dur la Guvern, după tragedia în care un copil a murit într-o fosă septică: „Este imperativ ca toate școlile să aibă avize sanitare și să fie sigure!”

Reacția ministrului Educației după cazul băiețului de trei ani care a murit în fosa septică: Vom da bani la primării astfel ca până în toamnă să nu mai avem școli fără toalete racordate la o rețea de canalizare

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.