Mergi direct la conținut »
Klaus Iohannis, atac dur la Guvern, după tragedia în care un copil a murit într-o fosă septică: "Este imperativ ca toate școlile să aibă avize sanitare și să fie sigure!"
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Klaus Iohannis, atac dur la Guvern, după tragedia în care un copil a murit într-o fosă septică: "Este imperativ ca toate școlile să aibă avize sanitare și să fie sigure!"

Klaus Iohannis, atac dur la Guvern, după tragedia în care un copil a murit într-o fosă septică: „Este imperativ ca toate școlile să aibă avize sanitare și să fie sigure!”

Președintele Klaus Iohannis a dat o reacţie dură, marţi, în urma tragediei recentă din județul Iași, în care un copil de 3 ani și-a pierdut viața după ce a căzut în fosa septică din curtea unei școli, şi despre care spune că este "dureroasă și revoltătoare". Şeful statului le cere partidelor politice să își mobilizeze reprezentanții de la nivel local să facă toate demersurile pentru ca problemele grave existente în unitățile de învățământ să fie rezolvate. 

„Această dramă, care din nefericire nu este un caz singular, arată că, în continuare, în multe școli din România siguranța spațiului educațional nu este garantată și nici nu reprezintă o prioritate. Peste 4 milioane de români, copii și adulți, se află aproape 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, în instituțiile de învățământ preuniversitar. Toți trebuie să se simtă și să fie în siguranță în școlile lor, iar asigurarea unor spații adecvate nu poate fi doar un simplu deziderat, ci este o obligație a tuturor factorilor responsabili”, a transmis preşedintele, printr-un comunicat oficial.

Şeful statului spune că a solicitat, încă din 2015, un plan pe trei ani pentru autorizarea tuturor școlilor.

„Un astfel de plan nu a fost elaborat nici până în prezent de autorități, care încearcă mai degrabă să se derobeze de această responsabilitate. Nicio planificare strategică nu poate fi realizată în absența unei situații exacte și actualizate cu privire la infrastructura școlară. Practica de ani de zile a instituțiilor publice de a raporta cifre diferite și inexacte trebuie să înceteze pentru că politicile educaționale și investițiile din sistem sunt eficiente doar dacă se bazează pe date complete și corecte”, a a spus Iohannis.

Președintele României a reiterat mesajul pe care spune că îl transmite de patru ani: „Eeste imperativ ca toate școlile să aibă avize sanitare, autorizații de funcționare și să fie sigure pentru toți cei care le trec pragul, iar Guvernul are obligația ca toate acestea să fie realizate în regim de urgență”.

O directoare cu diplomă falsă de ASE lucrează de peste 10 ani la spitalele Primăriei Capitalei!
Recomandări

O directoare cu diplomă falsă de ASE lucrează de peste 10 ani la spitalele Primăriei Capitalei!

Totodată, Președintele Klaus Iohannis solicită tuturor partidelor politice să își mobilizeze reprezentanții de la nivel local să facă toate demersurile ca problemele grave existente în unitățile de învățământ să fie rezolvate.

„Responsabilitatea acestui plan revine autorităților locale și centrale, în mod egal, și trebuie asumată ca atare. Situația în care se găsesc încă multe școli din țară este o rușine națională pentru România europeană a anului 2019”, mai afirmă şeful statului.

Luni, 15 aprilie, un copil de trei ani a murit după ce a căzut în fosa septică a unităţii de învăţământ, din localitatea Buda. Marți, directorul şcolii a fost demis, ca urmare a tragediei care a avut loc. „În această dimineață la ora 8.00, Consiliul de Administrație al ISJ Iași s-a reunit, iar directorul școlii a fost demis, în urma votului unanim al membrilor. Decizia a fost motivată de faptul că nu au fost asigurate condiții de securitate pentru elevi în spațiul școlii.

Citeşte şi: INTERVIURILE LIBERTATEA | Preotul Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, despre Notre-Dame: ”Această tragedie trebuie să ne apropie, într-o Europă dezbinată de valorile morale și creștine”

Close
Închide
  Close