De fapt, un procent impresionant – 85% dintre antreprenorii care au participat la un studiu efectuat pe acest subiect consideră că sustenabilitatea, pe lângă avantajele economice, adaugă valoare reală companiei și prin îmbunătățirea cashflow-ului și creșterea profitabilității pe termen lung.  Dacă și tu ești de aceeași părere și ești hotărât să acționezi, descoperă în cele ce urmează cum poți aplica principiile sustenabilității în businessul tău.

Implementează practicile de afaceri verzi în operațiunile zilnice

Adoptarea unor măsuri și strategii sustenabile în businessul tău nu numai că reduce impactul negativ asupra mediului, ci contribuie și la construirea unei imagini de brand mai solide în fața audienței.

Deși impactul negativ nu este mereu vizibil cu ochiul liber, el există. Emisiile de carbon, gazele cu efect de seră și deșeurile solide sunt doar câteva dintre efectele negative pe care le poate avea un business asupra mediului și a schimbărilor climatice.

De aceea, consumatorii, în special cei din generația Z, sunt din ce în ce mai atenți la practicile de afaceri ale brandurilor și preferă să susțină companii care își asumă responsabilitatea socială, conform Forbes. Iar tu, prin implementarea strategiilor sustenabile în businessul tău, nu faci altceva decât să demonstrezi angajamentul față de protejarea mediului și față de comunitate. În plus, consumatorii care susțin astfel de practici sustenabile tind să fie și mai loiali brandurilor care împărtășesc aceleași valori. Aceștia sunt dispuși să revină și să recomande brandul altora, ceea ce pentru tine poate însemna creșterea vânzărilor și consolidarea imaginii de brand.

Cum a motivat Curtea Constituțională anularea alegerilor prezidențiale: „Statul are o responsabilitate de a preveni interferențe în procesul electoral”
Recomandări
Cum a motivat Curtea Constituțională anularea alegerilor prezidențiale: „Statul are o responsabilitate de a preveni interferențe în procesul electoral”

Iată câteva practici pe care poți să le adopți în acest sens.

  • Investește în energie regenerabilă. Panourile fotovoltaice, de exemplu, te pot ajuta să alimentezi cu energie depozitele și birourile, fără să depinzi de surse externe. Deși această investiție poate părea costisitoare inițial, pe termen lung va aduce economii semnificative la facturile de energie și va reduce amprenta de carbon a afacerii tale. 

În plus, utilizarea energiei regenerabile îmbunătățește imaginea brandului, demonstrând angajamentul tău față de mediu. Așadar, nu te teme să investești în tehnologie sustenabilă, deoarece clienții apreciază din ce în ce mai mult brandurile care iau măsuri concrete pentru a proteja planeta.

  • Implementează politici de lucru la distanță. Acestea nu sunt doar o strategie eficientă de reducere a emisiilor de carbon, ci și o soluție practică pentru angajați. Totuși, pentru a păstra productivitatea la nivel cât mai ridicat, investește în instrumente de colaborare online, cum ar fi software-urile de gestionare a proiectelor.
  • Înlocuiește documentele fizice cu formulare și rapoarte electronice. Această practică poate reduce semnificativ consumul de hârtie. Aici, implementarea unui sistem de gestionare a documentelor care să permită stocarea și partajarea fișierelor în format digital poate fi o investiție inițială excelentă. 
Klaus Iohannis, după anularea alegerilor prezidențiale: „Am primit semnale, la început doar telefonice, de la servicii, că anumite lucruri sunt ciudate”
Recomandări
Klaus Iohannis, după anularea alegerilor prezidențiale: „Am primit semnale, la început doar telefonice, de la servicii, că anumite lucruri sunt ciudate”

De asemenea, ce mai poți face este să folosești software-uri de facturare electronică pentru a minimiza și mai mult utilizarea hârtiei. Pe lângă reducerea efectului asupra mediului, și clienții tăi vor aprecia mai mult forma de comunicare digitală, deoarece este mai rapidă și mai eficientă.

Indiferent de măsurile pe care le alegi pentru implementarea sustenabilității în operațiunile zilnice, asigură-te că ai suficient capital pentru a le duce la bun sfârșit. Dacă ai cel puțin 12 luni de activitate, poți să accesezi un credit persoane juridice de la o instituție financiară nebancară (IFN). Poți să obții până la 1.000.000 RON, cu dobândă variabilă în funcție de ROBOR la 6 luni. Iată ce mai e bine de știut înainte să aplici:

  • Pentru creditele cu Garanții Europene de până în 100.000 RON, procesul de aplicare și aprobare este 100% online, în timp ce pentru creditele care depășesc această sumă vei beneficia de sprijin din partea unui consultant. 
  • Cele trei documente minime cerute în momentul aplicării sunt extrasul de cont ,ultima balanță disponibilă și Fișa de Evidență Fiscală sau Certificatul de Atestare Fiscală de la Administraţia Finanţelor Publice.
  • Perioada de rambursare este de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții. 
Călin Georgescu, prima reacție după anularea alegerilor: „O lovitură de stat oficializată”
Recomandări
Călin Georgescu, prima reacție după anularea alegerilor: „O lovitură de stat oficializată”
  • Indiferent de perioada pe care o alegi, beneficiezi de acces gratuit la un program gratuit de facturare online, integrat cu ANAF e-Factura.
  • Dacă te confrunți cu o situație neprevăzută care te împiedică să plătești rata într-o lună, poți să amâni rambursarea cu 30 de zile dacă ai un comportament bun de plată până atunci. 

Optimizează lanțul de aprovizionare

Pe lângă implementarea soluțiilor interne de mai sus, care sunt prietenoase cu mediul, un alt lucru pe care îl poți face pentru a-ți transforma businessul într-unul sustenabil este de a optimiza lanțul de aprovizionare. Iată cum poți face asta:

  • Redu numărul de intermediari: cumpără direct de la furnizori și colaborează cu producători locali pentru a minimiza nevoia de transport pe distanțe lungi.
  • Investește în sisteme moderne de gestionare a stocurilor care să te ajute să urmărești vânzările în timp real și să optimizezi comenzile, astfel încât să eviți suprastocarea. Astfel, pe lângă faptul că economisești banii aferenți stocurilor, reușești să eviți deșeurile cauzate de produse perisabile expirate sau alte articole pentru care nu există cerere.
  • Colaborează cu companii de transport care folosesc vehicule electrice sau apelează chiar la transportul feroviar sau maritim – aceste soluții pot reduce semnificativ emisiile de carbon în ceea ce privește livările. Și investiția în ambalaje biodegradabile și reciclabile completează acest efort și te duce cu un pas mai aproape de un business eco-friendly.

Promovează produsele și serviciile sustenabile

O altă modalitate eficientă de a promova sustenabilitatea este crearea unei categorii dedicate pentru produsele eco-friendly, care poate include produse din materiale reciclate sau organice. Ca să le deosebești de celelalte categorii, asigură-te că produsele sunt etichetate corespunzător, oferind informații despre cum au fost fabricate și impactul lor asupra mediului.

Ce mai poți face aici este să oferi informații detaliate despre impactul pe care fiecare produs îl are asupra mediului, inclusiv date despre emisiile de carbon, utilizarea resurselor și procesele de producție. Aceste informații pot fi prezentate pe site-ul tău, în descrierile produselor sau chiar prin campanii de marketing. 

Și un program de buy-back sau reciclare poate aduce beneficii atât afacerii tale, cât și mediului. Încurajează clienții să returneze produsele uzate prin oferirea de reduceri sau alte stimulente. Acest lucru nu doar că va crește fidelizarea, dar va reduce și deșeurile generate.

Comunică transparent și educă-ți clienții

Dacă tot alegi să implementezi soluțiile de mai sus și să te implici în sustenabilitate, atunci este important să faci acest lucru cunoscut audienței. În acest mod, vei reuși să construiești o încredere în businessul tău și să te diferențiezi de competiție.

Așadar, fă publice informațiile despre modul în care îți desfășori activitatea, ce măsuri ai luat pentru a reduce impactul asupra mediului și cum intenționezi să continui să îmbunătățești aceste practici. Pentru asta, profită de site-ul tău și de rețelele sociale și oferă clienților informațiile valoroase prin articole, ghiduri sau infografice despre impactul produselor asupra mediului. Acest tip de conținut nu doar că educă, dar și angajează consumatorii, ajutându-i să înțeleagă mai bine alegerile pe care le fac.

În concluzie, aplicarea principiilor sustenabilității în gestionarea unui magazin online nu este doar o alegere etică, ci și o strategie de afaceri inteligentă. Indiferent că este vorba despre implementarea unor măsuri ecologice în operațiunile zilnice, optimizarea lanțului de aprovizionare sau promovarea produselor prietenoase cu mediul, fiecare pas mic poate conduce la schimbări semnificative pe termen lung pentru afacerea ta.

Sursă foto: Shutterstock

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

CTP, după anularea prezidențialelor: „Nu e un dezastru și nu este vorba de căderea în anarhie”
Știrileprotv.ro
CTP, după anularea prezidențialelor: „Nu e un dezastru și nu este vorba de căderea în anarhie”
Elena Lasconi critică decizia CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale: ”Aș fi câștigat! Se prăbușește economia, se distruge democrația, duceți țara în anarhie, ar fi trebui să...”
Viva.ro
Elena Lasconi critică decizia CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale: ”Aș fi câștigat! Se prăbușește economia, se distruge democrația, duceți țara în anarhie, ar fi trebui să...”
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Libertateapentrufemei.ro
Celebrul actor și prezentator de la PRO TV s-a despărțit, după 18 de ani, de femeia cu care are 3 copii. Iar asta nu e tot
Ce să pui în ciorba de fasole ca să iasă perfectă, foarte gustoasă și să ajute la digestie. Este un ingredient secret al gospodinelor experimentate
FANATIK.RO
Ce să pui în ciorba de fasole ca să iasă perfectă, foarte gustoasă și să ajute la digestie. Este un ingredient secret al gospodinelor experimentate
Donatella Versace, de nerecunoscut la 69 de ani. Cum arată acum designer-ul, după noile operații estetice. FOTO
Elle.ro
Donatella Versace, de nerecunoscut la 69 de ani. Cum arată acum designer-ul, după noile operații estetice. FOTO
Liderii partidelor de extremă-dreaptă reacționează dur după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale. Ce au declarat George Simion, Diana Șoșoacă și Anamaria Gavrilă
Unica.ro
Liderii partidelor de extremă-dreaptă reacționează dur după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale. Ce au declarat George Simion, Diana Șoșoacă și Anamaria Gavrilă
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: "Atacul împotriva României a fost mult mai adânc decât se ştie"
Observatornews.ro
Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: "Atacul împotriva României a fost mult mai adânc decât se ştie"
Horoscop 7 decembrie 2024. Vărsătorii se pot confrunta cu cele mai complicate variante de evoluție a unor parteneriate pe care se bazau
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2024. Vărsătorii se pot confrunta cu cele mai complicate variante de evoluție a unor parteneriate pe care se bazau

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI