„Greva ar fi – după unii – împotriva interesului superior al elevului. Și, aparent, ar putea părea așa. Pentru că elevii, în aceste zile, sunt privați de orele de curs. Pentru că traseul lor de formare a fost întrerupt. Pentru că se amenință buna încheiere a anului școlar și la fel de buna desfășurare a evaluărilor și a examenelor naționale. Pentru că este în pericol accesul elevilor aflați în ultimul an de liceu la universitățile din străinătate”, scriu cei doi profesori pe Școala 9. 

Susțin în continuare cum cererile profesorilor sunt, de fapt, o încercare de a avea un corp profesoral motivat, odihnit, cu stimă de sine, cu resurse și timp pentru a-și face meseria. 

„Revendicările profesorilor sunt în favoarea interesului superior al elevilor, pentru că au în vedere un corp profesoral care să nu mai fie demotivat. Nu poți fi motivat doar de un ideal al profesionalismului tău vocațional, când tu duci grija zilei de mâine, când nu îți poți permite satisfacerea unor nevoi, a unor bucurii, a unor hobby-uri. Când nu-ți permiți un city break. Sau un concediu. Lucruri care necesită bani. Când rata pentru creditul cu nevoi personale este, lună de lună, tot mai greu de plătit”, scriu Monica Halaszi și Horia Corcheș. 

Educația primește un procent din PIB mai mic decât în 1995. Câți bani s-au alocat în ultimii 30 de ani
Recomandări
Educația primește un procent din PIB mai mic decât în 1995. Câți bani s-au alocat în ultimii 30 de ani

„Nu poți avea stimă de sine când părinții te tratează ca pe un servitor”

„Nu poți fi odihnit pentru elevii tăi de la școală, când trebuie să ai cel puțin un al doilea job, fie că asta înseamnă meditații, fie că înseamnă taximetrie sau orice altceva. Și este musai să subliniem că nu este același lucru să ai două joburi de tip administrativ sau de altă natură, care nu implică munca și cu colective mari de copii. Colective care îți consumă altfel energia și au nevoie de abordări și de atenție diferențiată”, mai spun aceștia. 

Aceștia arată cum se simt umiliți adesea de atitudinea unor părinți. „Nu poți avea stimă de sine când părinții te tratează ca pe un servitor, pentru că ei au situații materiale care te umilesc prin comparație, iar ei știu că este așa și îți arată asta arogant, prin cuvinte, atitudini și priviri. Nu poți avea stimă de sine când ți se redirecționează, de pe grupuri ale părinților, mesaje de genul «Hai să-i luăm un stilou dirigului, că săracul folosește, zic copiii, pixuri cu gel» sau (și acesta este un mesaj recent) «Bună, dragi părinți! Am o întrebare ciudată, că nici nu știu cum să o formulez! Dat fiind faptul că este grevă, doriți ca profesorii să participe la banchet?»”.

Meditații de partid. „Caravana educației” sau cum încearcă PSD să transforme problemele din învățământ în voturi. Expert: „E campanie camuflată”
Recomandări
Meditații de partid. „Caravana educației” sau cum încearcă PSD să transforme problemele din învățământ în voturi. Expert: „E campanie camuflată”

Autorii arată și că întregul sistem de educație are nevoie de predictibilitate. „Fie că este vorba de structura anului școlar, de modul de acordare a burselor, de organizarea programelor naționale verzi și altfel care îi trunchează perioadele de predare, de admiterea în liceu a elevilor săi, de criteriile care îi permit, o dată la cinci ani, să primească un 25% la salariu (despre gradațiile de merit vorbim acum, că este sezonul depunerii dosarelor, scuze, bibliorafturilor).”

Articolul complet, pe Școala 9

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.