12 Ian. 2018 14:36 , de Bogdan Cioara (Arad)

Colecționarul Nelu Micu are peste 10.000 de programe de meci. A jucat fotbal în Divizia B / GALERIE FOTO

Distribuie

Colecționarul Nelu Micu are peste 10.000 de programe de meci. A jucat fotbal în Divizia B. De la timbre la pești de acvariu, de la monede la șervețele sau obiecte de artă, toate acestea, adunate meticulos, ani în șir, după vechime, mărime, culoare sunt dintre cele mai frumoase pasiuni ale oamenilor. Ele ocupă în mod plăcut timpul și mângâie sufletul. Consumă iubire, dar aduc liniște. Într-o lume tot mai nocivă spiritual, fericirea vine din lucruri mărunte.

Mărunte și multe, ar adăuga Nelu Micu, posesor al unei impresionante colecții de peste 10.000 de programe de la meciurile de fotbal. Mii de echipe, sute de campionate din toate continentele, zeci de bibliorafturi îngrijit îndosariate sunt cifrele care fac din pasionatul de 54 de ani – originar din Luncoiu de Jos, de lângă Brad, dar stabilit în Arad – un colecționar de rasă.

Programul de meci bătut la mașina de scris

Primul impact, momentul când mi-a venit ideea de a colecționa programe de meci, s-a întâmplat după un meci amical dintre Aurul Brad și Farul Constanța, desfășurat în cantonament la Vața, în Munții Apuseni. Era în iulie 1977, aveam 13 ani și am stat în spatele porții lui Dan Ștefănescu, de la Farul. Neavând ce apăra, acesta mai schimba o vorbă cu noi, copiii de mingi. La final mi-a dat un autograf pe un program de meci bătut la mașină special pentru acel eveniment, considerat o onoare pentru cei de la Brad, aflați în Divizia B', își amintește interlocutorul nostru de unde a rodit sămânța pasiunii sale. Acum are peste 9.000 de programe de fotbal de la echipe românești și aproape 1.500 de la cluburi din străinătate (vezi galeria foto). Și nu vrea să se oprească aici.

De la anunțurile din ziare, la Internet

Cel mai vechi program românesc este din Cupa României, din 20.05.1952, de la un meci desfășurat la Sibiu între Știința Timișoara și Progresul București. „Am programe de la 22 de finale de >. Pe acestea le țin separat, sunt mai rare decât cele din campionat', spune cu mândrie Micu, în timp ce răsfoiește un dosar din cele două dulapuri pline ochi! Programele sunt atent îngrijite. „Trebuie înfoliate separat ca să reziste în timp, altfel se degradează', vine imediat explicația.

Schimbul și achiziționarea de programe se făcea greu înainte de 1989. „Am vrut să am programe de la toate echipele românești. Mi s-a tăiat puțin elanul când am aflat că s-au înscris 4162 de formații la ediția din 1964-65 a Cupei României. Cum pe la sate rar există câte-un program propriu zis, am continuat să-mi continui acest hobby', completează Nelu Micu. În ziare existau anunțuri la mica publicitate, postate de colecționari. Acum sunt pline site-urile de vânzări, dar se găsește greu un program nou.

Nu am estimat niciodată costurile unei astfel de pasiuni. Pentru mine este un mod de relaxare, iar cea mai mare problemă o constituie spațiul. Am început să depozitez din materiale chiar și în garaj', a conchis colecționarul, în timp ce scotea o valiză plină cu insigne, bilete și fanioane, adunate de la târgurile la care participă, în țară și străinătate. Acestea nu fac obiectul unei colecții separate, dar sunt necesare ca monedă de schimb pentru programele vechi și rare.

Cifre, curiozități…

*Micu Ioan a jucat fotbal în Divizia B la Aurul Brad și Steaua CFR Cluj, așa cum se numea clubul din Gruia în anii 80, precum și în liga a treia. La Brad a fost antrenat, printre alții, de prof. Ion V. Ionescu.

*A apărut, într-o prezentare, pe o pagină din programul unui meci din 1987 dintre Aurul Brad – Nitramonia Făgăraș, alături de Zoltan Crișan, ajuns la trupa hunedoreană de la Universitatea Craiova.

*Cea mai amuzantă amintire este legată de Aurel Rațiu, de la Radio Târgu Mureș. Reporterul radio urma să vină la Arad în urmă cu vreo 7 ani și să-i aducă lui Micu două cutii mari pline cu ziare și programe. Când, stupoare!!! Rațiu n-a mai adus nimic, întrucât soția făcuse curățenie și îi aruncase acestuia cele două cutii la gunoi.

*Cel mai prețios program extern este de la Finala Cupei Mondiale a Cluburilor din 2006, dintre brazilienii de la Internacional Porto Alegre și FC Barcelona.

*Vechimea, competiția și valoarea echipelor sunt criteriile după care se stabilește valoarea programelor. Astfel, pe un program de cupă europeană din anii 50, 60 se pot oferi la schimb zece sau douăzeci de alte programe!

*Cele mai multe programe de meci le are de la UTA, în jur de 600. Urmează Aurul Brad, cu peste 400. Cu echipele românești în cupele europene deține 700 de programe.

*Din străinătate, Anglia este cea mai reprezentată țară din portofoliu, cu peste 100 de cluburi notate atent în agendă.

*Doar din luna mai a anului 1980 are 35 de piese!

*Un program de meci a fost scris cu stiloul și ulterior multiplicat. Se întâmpla la partida amicală Tricolorul Beiuș – I.M.I.X. Agnita, iar pe ultima pagină au fost notate anunțurile de programe despre care am amintit. Se întâmpla în vara anului 1980.

*Dintre târgurile la care participă, le amintim pe cele de la Deva, Brașov, Satu Mare, Belgrad, Budapesta, Kosice sau Bratislava.

*800 de insigne cu echipe de fotbal, 300 de bilete de la meciuri și vreo 200 de fanioane îi completează arhiva personală. Nu lipsesc ziarele din anii 60, 70, 80, Gazeta sporturilor, Sportul sau revista Fotbal. „Cele de luni și joi, după etapele intermediare', vine precizarea.

*Programul meciului UTA – Feyenoord, din 30.09.1970 l-a primit chiar de la Flavius Domide, jucător emblematic al „Bătrânei Doamne', lider cu 342 de partide pe prima scenă, toate pentru roș-albi.

*Este unul dintre puținii amatori de presă scrisă. În fiecare marți cumpără de la chioșcuri săptămânalul Fotbal Vest.

*De la România – Italia, din 1983, în ciuda faptului că partida a fost urmărită de 80.000 de spectatori pe Stadionul „23 August', au rămas foarte puține programe de meci. Asta deoarece, în euforia victoriei aduse de Boloni împotriva campioanei mondiale (n.r., scor 1-0), spectatorii au aprins programele ca pe niște torțe…

Loading...
Comentarii