MENIU CAUTĂ
21 Iun. 2011 14:39

Constantin Anghelache îi evocă pe cei patru coechipieri de la Unirea Tricolor, morţi pe Frontul de Est, în al Doilea Război Mondial, început acum 70 de ani

Distribuie

După război, această grupare care a dat un important tribut de sânge ţării a avut un destin tragic, fiind “înghiţită”, în 1948, de Ministerul de Interne, şi transformată în Dinamo B. Motivul? Comuniştii o considerau un veritabil “cuib de legionari”.
“Odată cu izbucnirea războiului, Unirea Tricolor a pierdut mai mulţi jucători. Băieţii primeau ordinul de încorporare şi, în câteva săptămâni, plecau pe front. Rând pe rând, s-au dus să lupte pe Frontul de Est contra ruşilor Gicu Cristescu, Petre Sucitulescu, Traian Ionescu şi Andrei Alecu”, şi-a amintit Constantin Anghelache (90 de ani), fost component, în acea perioadă, al echipei din Obor.

Sucitulescu, sacrificiul suprem!

Toţi au sfârşit tragic. Internaţionalul Sucitulescu a căzut pe front la Dalnik, în 1941, apoi l-au urmat Gicu CristescuPetre Sucitulescu, Andrei Alecu şi Traian Ionescu. Ultimul, care era avocat de profesie, s-a stins la Bucureşti, din cauza unei infecţii la picior pricinuită de un glonţ', a continuat Anghelache.
Acesta a adăugat: Sucitulescu era un băiat formidabil, foarte spiritual. A jucat şi la naţională, fiind un fundaş de care cu greu se trecea. Când am aflat vestea că a căzut pe front pentru ţară, am rămas fără grai. Nu am organizat nici un meci în memoria acestor adevăraţi eroi, dar noi, jucătorii, şi suporterii Unirii Tricolor nu i-am uitat niciodată. Dumnezeu să-i odihnească!'.

Petea Vâlcov, fotbalistul-erou

Petea VâlcovPe front, au mai căzut la datorie colonelul Teodor Davilla, fost arbitru şi vicepreşedinte al FRFA, sau centrul atacant al Juventusului, sublocotenent Traian Zăinescu. Cel mai cunoscut fotbalist care a pierit pe front a fost însă Petea (Petre) Vâlcov, unul dintre cei mai importanţi jucători din istoria clubului Venus Bucureşti.
A murit cu arma în mână, în toamna anului 1943, în Stepa Kalmukă. Fratele său, Nicolae Colea Vâlcov, a luptat, la rândul său, pe front, atât dincolo de Prut, cât şi în Munţii Tatra, primind mai multe decoraţii.

Anghelache a făcut armata la Vânători de MunteA luptat în zona Neamţului

Constantin Anghelache a fost, la rândul său, încorporat în 1944 şi trimis pe frontul din Moldova. La începutul verii anului 1944, când ruşii ajunseseră deja în ţară, am fost încorporat în Batalionul 4 Vânători de Munte şi trimis pe front în zona Neamţului. Imediat însă după ce s-a semnat armistiţiul, batalionul a fost retras, iar eu, care aveam gradul de sublocotenent, am fost eliberat în câteva săptămâni. Ruşii nu mai aveau nevoie de serviciile noastre', ne-a declarat Anghelache.

Gică Popescu s-a întors în baston

Aşa erau vremurile. Gică PopescuŞi fotbaliştii puteau fi chemaţi în orice moment să slujească ţara, ca orice alt cetăţean. Unul dintre cei care s-au întors răniţi de pe front a fost Gică Popescu (n.r. – fost internaţional român între anii 30 şi 50). Săracul, a venit în baston acasă!', şi-a amintit despre acele vremuri fostul selecţioner Angelo Niculescu.
Acesta a adăugat, în legătură cu meciurile de campionat din acea perioadă: Chiar dacă eram în război, se respecta programul meciurilor. Fotbalul reprezenta un adevărat balon de oxigen pentru oameni'.

Comentarii