Mergi direct la conținut »
Cum stabilea Jean Pădureanu echipele retrogradate: ”Aoleo, nea Jeane, eu sunt sub linie”. ”Nu-i nimic, refacem lista!”
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal > Cum stabilea Jean Pădureanu echipele retrogradate: ”Aoleo, nea Jeane, eu sunt sub linie”. ”Nu-i nimic, refacem lista!”

Cum stabilea Jean Pădureanu echipele retrogradate: ”Aoleo, nea Jeane, eu sunt sub linie”. ”Nu-i nimic, refacem lista!”

Jean Pădureanu a murit, dar în urma lui vor rămâne imaginea conducătorului care a transformat Gloria Bistrița în cea mai influentă echipă în anii 90, dar și nenumărate povești despre blaturi. Sunt multe povești despre felul cum stabilea Jean Pădureanu echipele retrogradate de la jumătatea întrecerii, cum punea pe hârtie rezultatele unor partide ce urmau să se joace.

De Octavian Cojocaru,

Jean Pădureanu a fost „regele Cooperativei”. Înainte de Revoluția din 1989, Gloria Bistrița își asumase rolul de „arbitru” al promovării în Seria a III-a a Diviziei B. Pe atunci, liga secundă era formată din trei serii a câte 18 echipe, iar Seria a III-a era, fără doar și poate, cea mai puternică, pentru că mereu avea în componență echipele din Nordul și Vestul țării, formații de tradiție, cu mare putere financiară. Cum-necum, Jean Pădureanu transformase Gloria în arbitrul promovării. După 1990, anul în care Gloria a promovat în premieră, trupa din Bistrița a făcut jocurile la nivel mai înalt, în prima ligă. A cucerit Cupa României în 1994, a fost chiar și pe podium. 

„Reciprocitățile” și „oamenii de onoare” ai lui Pădureanu

De cele mai multe ori, cine voia viață lungă în prima divizie se punea bine cu Jean Pădureanu. Acesta a inventat celebrele „reciprocități” sau, mai pe șleau spus, „noi batem acasă la noi, voi bateți acasă la voi”. Cel care a înțeles cel mai repede și mai bine acest principiu a fost Gheorghe Ștefan, „Pinalti”, fostul patron de la Ceahlăul Piatra Neamț. Ani la rând, Gloria și Ceahlăul și-au câștigat meciurile directe de pe teren propriu, fără transpirație. 

Jean Pădureanu a patentat „receprocitățile”, iar în folclorul fotbalului autohton, sintagma „oameni de onoare”, atribuită tot lui Pădureanu, îi reprezenta pe conducătorii care-și respectau cuvântul dat, chiar dacă la mijloc nu era vorba despre „rezultate de onoare”, ci de rezultate stabilite dinainte. Ca să explice de ce nu mai există blaturi, Jean Pădureanu s-a văitat, cu ani în urmă, că nu mai poate face „reciprocități”, fiindcă nu mai există „oameni de onoare”.

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze
Recomandări

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze

Bacăul a „retrogradat” din pix. Tot nea Jean a reparat „greșeala”

Dintre conducătorii cu care s-a înțeles perfect pe acest palier al fărădelegilor din fotbal, Gheorghe Ștefan, Gheorghe Chivorchian, Romică Pașcu și Nicolae Puiu i-au fost cei mai fideli „oameni de onoare”.

Folclorul fotbalului reține și o întâmplare petrecută în preajma anului 2000, într-un cantonament la Norcia, celebrul turneu din Italia unde participau aproape toate echipele din Liga 1.

Se spune că Jean Pădureanu s-a așezat la o masă cu alți conducători loiali lui și a început să „schițeze” cum va arăta returul. Totul se întâmpla în pauza de iarnă, la jumătatea campionatului. Dumitru Sechelariu, fost patron la defuncta FCM Bacău, a luat să consulte lista cu rezultatele „stabilite” de Pădureanu și a rămas uimit: „Aoleo, nea Jeane, eu sunt sub linie!”. ”Nu-i nimic, refacem lista!”, l-a liniștit „Tata Jean”. Dându-și seama de „eroare”, Jean Pădureanu s-a aplecat din nou asupra calculelor și a făcut cumva să scape și echipa prietenului Dumitru Sechelariu. La finalul sezonului, „miracolul” s-a întâmplat: FCM Bacu, conform „previziunilor” lui Pădureanu, a scăpat.

Jean Pădureanu a recunoscut și-n primăvara acestui an că blaturile au existat, n-au fost rodul imaginației onor oameni „fără onooare”. 

 

Close
Închide
  Close