MENIU CAUTĂ
05 Dec. 2018 14:00 , de Mihai Toma

Denisa Dedu, matematicianul din poarta naționalei de handbal a României: ”Calculez mai repede traseele șuturilor adversarelor”

Distribuie

Denisa Dedu a fost îngerul păzitor al porții naționalei feminine de handbal a României în victoria obținută, luni, împotriva Germaniei (29-24), în cel de-al doilea meci de la Euro 2018 din Franța.

Ajunsă la maturitate, portărița de 24 de ani de la Siofok, Ungaria, e un atu al tricolorelor la turneul final. 34% șuturi apărate cu Germania. Plus un gol din poartă în poartă! E clar, avem poartă: în primul meci contra Cehiei, românca de origine ucraineană Iulia Dumanska a făcut minuni (37% procentaj al șuturilor parate).

„Nu au putut trece de apărare, în primul rând, fetele au făcut un joc extraordinar în defensivă şi m-au ajutat enorm de mult. E meritul întregii echipe, nu numai al meu pentru că am obţinut această victorie”, a spus brașoveanca pentru Gazeta Sporturilor.

„Am încercat tot timpul să fiu focusată, dacă laşi un pic garda jos, am văzut că imediat echipa adversă vine peste tine şi pot apărea surprize. Mă bucur că am păstrat o diferenţă mare pe parcursul întregului joc şi am câştigat clar”
– Denisa Dedu

Antrenoarea Mariana Peța a băgat-o în poartă la 11 ani, la echipa de junioare III a fostului club Rulmentul Brașov, pe frumoasa Denisa.

„Denisa este foarte serioasă. Îi spuneam mereu că, dacă muncește vin și roadele. Și uite că a intrat în rândul marilor portari ai naționalei. O va depăși pe Luminița Huțupan, idolul ei din copilărie”, a spus Mariana Peța.

„Pe vremea aceea încă jucam la Rulmentul, dar aveam și o grupă de inițiere. Pe Denisa am văzut-o jucând handbal în echipa școlii. Avea vreo 11-12 ani. Nu stătea în poartă. Eu am băgat-o direct în poartă, pentru că era înaltă. Nu a comentat, era foarte ascultătoare și cumințică. Stăteam în același cartier, Steagul Roșu, și veneam și ne întorceam împreună, cu tramvaiul, de la antrenamente. Avea calități, reflexe, curaj, plasament, tot timpul dornică să învețe. Avea și acea doză de nebunie pe care o au portarii. Trebuie să ai puțină nebunie să te arunci în fața mingilor șutate cu viteză. Este deșteaptă, a terminat liceul mate-info Grigore Moisil”
– Mariana Peţa

Dedu a debutat în echipa de senioare a clubului Rulmentul Municipal Brașov la vârsta de 16 ani.

Și ea mărturisea pentru Libertatea că poarta a fost o întâmplare. S-a îmbolnăvit de handbal de la Alex (26 de ani, CSM Făgăraș), fratele ei, ajuns primul la această disciplină. A mers la CSȘ Dinamo Brașov, care avea și grupă pentru fete. A început ca inter, s-a consacrat ca portar, la sugestia primului ei antrenor, Ferencz Lechner.

Pasionată de ştiinţele exacte, a absolvit un liceu de informatică, Grigore Moisil, al treilea liceu în topul liceelor de sub Tâmpa.

„Matematica mă ajută să calculez repede cum să parez trasoarele adversare, ha-ha-ha! Matematica era materia favorită încă din primii ani de şcoală şi cred că are şi o oarecare legătură cu sportul, trebuie să gândeşti următoarea mişcare. Iar în poartă trebuie să iei rapid o decizie”.

17 ani avea Denisa când a debutat la Mondialele de handbal din 2011, din Brazilia. E cea mai tânără debutantă la o competiţie importantă din istoria României

„Norvegia e Norvegia, dar cred că le putem bate. Am văzut că Germania a bătut Norvegia şi nu cred că acum mai sunt favorite clare. O să fie greu, dar ne pregătim să le facem faţă!”
– Denisa Dedu

Dedu va fi faţă în faţă, la meciul cu Norvegia de miercuri, cu coechipiera sa de la Sofiok KC, norvegianca Silije Solberg. Denisa va încerca să câştige duelul pentru a arăta că merită să fie titulară la echipa maghiară. Până acum, Solberg a apărat mai mult la formaţia maghiară de când a venit, în această vară.

Cu cele cinci goluri marcate  meciul cu Germania, Cristina Neagu, interul celor de la CSM București a devenit cea mai bună marcatoare all-time la Campionatul European de handbal! Ea are 206 goluri, devansând-o pe unguroaica Agnes Farkas, retrasă din activitate (205 goluri). Pe locul 3 în acest top se află nemțoaica Grit Jurack, la rândul său retrasă din handbal, cu 194 de goluri. E încununarea unei cariere de vis pentru Cristina Neagu, desemnată de trei ori cea mai bună jucătoar a lumii, în 2010, 2015 și 2016. 

Eliza Buceschi, 11 goluri, e golghetera competiției după două etape, cu 20 de goluri (din 23 de aruncări, 87%).

Grupa D – Clasament

1. ROMÂNIA 2 puncte
2. Norvegia 2 puncte

3. Germania 2 puncte
————————
4. Cehia 0 puncte

Primele trei echipe se califică în grupele principale.

Citește mai multe despre Dedu, Handbal, handbal feminin și Romania pe Libertatea.

Comentarii