Cazul antrenorului gălățean Laurențiu Basarab (26 de ani), scos definitiv din viața sportivă după ce a dopat o sportivă minoră, are detalii halucinante. Unchiul lui Laurențiu, Mircea (60 de ani), este apărătorul nepotului său. Laurențiu s-a ales cu o suspendare pe viață, după ce a recunoscut că, în calitate de antrenor, i-a administrat sportivei sale, Elena Mădălina Căpraru (16 ani, la vremea respectivă, septembrie 2014), substanţe interzise unui minor. Jucătoarea a fost depistată pozitiv cu metandienonă, substanță aflată pe lista steroizilor. Se întâmpla la sfârșitul lunii septembrie, în 2014. Elena a fost prinsă la un concurs de fitness (practica, în paralel cu tenisul, culturismul), dar suspendarea este activă pentru orice disciplină sportivă.

Tenis Foto credit: Rowland Charles Goodman

”Domnule, concluzia este asta: Laurențiu a întâlnit pe cine nu trebuia. Fata a venit la teren, să bată mingea cu el, dar s-a trezit supendat pe viață. Suspendat ca antrenor, dar el nu avea carnet de antrenor, era liber profesionist. E ca și cum am bate noi doi mingea la teren, iar dumneata te-ai trezi cu o nenorocire pe cap! Laurențiu i-a dat Panadol, pentru răceală, iar în dosar i-au transformat în Danabol! Laurențiu e cam prostuț, de felul lui. S-a încurcat și cu fata (n.r. – sportiva avea doar 16 ani, pe atunci!!!)…. Nu stă în picioare ceea ce a pățit el. A fost păcălit. Nu trebuia să recunoască, dar a făcut-o, ca să o ajute pe fată, la insistențele mamei acesteia, ca să nu-i distrugă cariera. Cum spuneam, n-a întâlnit pe cine trebuie. Acum, Laurențiu are 100 de kilograme, a făcut un curs de electrician și, probabil, va pleca din țară. Va munci pentru alții, căci la noi nu are loc! Tatăl lui a murit, sâmbătă l-a îngropat, iar acum trăiește doar mama lui, care are o pensie de 600 de lei. Taică-su, care mi-a fost frate, avea o pensie mai frumușică.

Laurențiu nici nu știa că fata face și culturism, în paralel cu tenisul. Mergea la un club care era recidivist, a mai avut cazuri de dopaj. De vină a fost mama fetei. I-a zis lui Laurențiu: «Spune că i-ai dat ceva, căci tu nu pățești nimic!». După prima audiere, într-adevăr, n-a pățit nimic Laurențiu, dar după șase luni i-a dat decizia de suspendare pe viață! 

Această copilă a crescut într-un mediu viciat. Mama ei a făcut închisoare pentru trafic internațional de droguri! A primit o condamnare de cinci ani, a făcut un an și jumătate, iar din luna decembrie a anului trecut este sub control judiciar. Fata nu mai face tenis, iar dacă face, e așa, ca să se afle în treabă!”, spune unchiul antrenorului. În acest timp, Laurențiu Basarab refuză orice dialog.
12822063_1131749190190442_28051000_n12788681_1131749183523776_2062049511_o12834501_1131749213523773_271479738_n

Unchiul, capul răutăților?

12834843_1131719340193427_1720886060_n

Mircea Basarab, centru, unchiul antrenorului Laurențiu Basarab și patron al clubului din Galați la care era legitimată Elena Mădălina Căpraru

Elena Mădălina Căpraru, căreia recent i-a expirat suspendarea pentru dopaj, și-a spus versiunea, în exclusivitate pentru SportNews: ”Eu m-am dus la clubul acesta din Galați, iar primul meu antrenor a fost Mircea Basarab, unchiul lui Laurențiu. Acesta mi-a zis că nu am loc la seniori și m-a dat să lucrez cu Laurențiu, pentru că o puteam face și separat, individualizat. Mi-a zis că Laurențiu e mai tânăr, deh, dânsul e bătrân, are 60-70 de ani, cât s-o mai ducă? Știa tot timpul ce face nepotul lui!”, aruncă bomba tânăra de 18 ani.

Îi dădea ca să scape de emoții! ”Putea să mă omoare”

”Am fost dopată de antrenor cu Danabol, fără să știu ce am luat! Am fost la Campionatele Naționale de culturism, iar acolo m-au selecționat pentru un test. Habar n-am avut ce am luat. La început, nu a vrut să spună ce mi-a dat. Dacă aș fi fost dopată de la culturism, aș fi fost dopată cu ceva care să mă ajute. Dar Danabol nu era ceva care să mă ajute la culturism. Putea să mă omoare! Antrenorul îmi dădea medicamentul, înaintea unor turnee ITF de prin Galați. Îmi spunea că așa îmi trec emoțiile. Eu eram minoră și îl consideram antrenorul meu, deși nu avea carnet de antrenor. Eram, practic, în grija lui. Îi dădeam câte 50 de lei pe oră și am lucrat toată vara. Deci, a luat ceva bani de pe urma mea. El era la clubul unchiului său, așa că era considerat ca și un antrenor! Nu e adevărat ce spune unchiul lui, că nu era perceptu ca un antrenor. A avut loc o tentativă de reabilitare, la ANAD, ca să-i fie anulată sau scăzută sancțiunea, dar i-a fost respinsă!”, afirmă Elena.

12804492_1131730133525681_117649402_n

”Avea o cutie întreagă cu pastile”

Tânăra continuă dezvăluirile: ”Laurențiu avea o cutie întreagă cu pastile, pe care o ținea la unchiul lui în birou! Deci, și unchiul lui știa despre aceste practici. Au mai fost dopați și alți sportivi, dar nu au fost prinși. Gabriela Talabă este o jucătoare care vine la clubul acesta din Galați. Pe mine m-au luat la acel concurs de culturism desfășurat la Cluj, la finalul lunii septembrie 2014! E înregistrat pe casetă când spune că mi-a dat Danabol! E ridicol! Sunt nulă ca sportivă? Toate cupele, premiile și diplomele sunt cumpărate sau ce? Am câștigat recent, chiar luna asta, un turneu la Onești. Aberații peste aberații!”, adaugă Elena, care lămurește situația mamei sale (foto jos): ”Mama a fost implicată în niște cazuri, timp de trei luni, până când s-a lămurit situația. Nimic în plus”. AICI, problemele cu legea ale mamei sportivei.
valentinaliliana

S-a întâlnit cu Halep la Galați

Elena își spune părerea despre cazul Maria Șarapova, cel care a adus dosarul româncei în atenția publică: ”Toate sportivele de acest nivel au nevoie de suplimente. S-a auzit deja despre anumite tratamente de refacere ale jucătorilor mari. Acum a fost prinsă Șarapova…”. Căpraru s-a intersectat și cu Simona Halep (24 de ani și locul 5 WTA), vedeta României. ”Am vorbit pe Facebook cu ea, apoi am făcut poze la Galați, la meciul de Fed Cup cu Spania”. Meciul România – Spania 3-2 a avut loc în februarie 2015.
3 mada16

În scandal a intervenit și mama sportivei, acuzată dur de unchiul antrenorului suspendat pe viață din tenis. ”Acest Laurențiu încă are ore de pregătire cu copii mici! Mai nenorococește și pe alții. Minte că este electrician, are în continuare grupă de copii la clubul unchiului său. A fost plecat cu copiii la munte, recent. Elena nu e singurul copil căreia i s-a administrat pastile, cu siguranță sunt mai mulți sportivi, dar în tenis nu se fac astfel de controale. Fata mea a avut ghinionul să participe la acest concurs de culturism. Altfel, n-ar fi fost nici ea prinsă. Am mers la endocrinolog, timp de trei luni, după ce i-a dat acele pastile” – Valentina Liliana Guzgă, mama Elenei. Femeia a divorțat de tatăl Elenei încă de pe vremea când sportiva avea doar 3 ani. 

Laurențiu Basarab, tehnicianul suspendat pe viață, refuză să răspundă la telefonul mobil, pentru a se apăra în vreun fel față de acuze. Unchiul său îi este avocat și susține că ”vine și el pe la club, dar nu e adevărat că are grupe de copii. Și-a luat diplomă de electrician. Cât despre Elena, e o șușanea de turneu ce a câștigat la Onești! N-are nicio valoare ca sportivă, nu greșesc când spun asta!”.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

IATĂ ARTICOLUL INIȚIAL DESPRE ACEST CAZ HALUCINANT

Cazul de dopaj al rusoaicei Maria Șarapova (28 de ani, locul 7 WTA), sportivă care riscă o suspendare de doi ani din activitate, i-a obligat pe statisticieni să caute în arhivele tenisului după alți jucători pedepsiți pentru dopaj. Printre nume cunoscute la nivel mondial, precum croatul Marin Cilici, franezul Richard Gasquet și sârbul Viktor Troicki, și un român: Laurențiu Basarab.

12662621_1049873985054037_4112137110584950319_n

Prins în ofsaid, gălățeanul Laurențiu Basarab (născut pe 30 iulie 1989) a primit oficial vestea suspendării pe viață din tenis pe 1 aprilie 2015. N-a fost păcăleală, ci chiar a fost scos definitiv din tenis.

Fost jucător mediocru (AICI, toate meciurile jucate de gălățean), Basarab s-a retras în antrenorat, la clubul ”Dacia”, deținut de unchiul său, Marcel. La un control anti-doping, sportiva lui, Elena Mădălina Căpraru (16 ani), a fost descoperită pozitiv. Laurențiu a luat totul asupra lui, recunoscând că el i-a administrat medicamentul, deși fata practica, în paralel, și culturismul, la un alt club din Galați.

Gălățeanul s-a ales cu o suspendare pe viață, după ce a recunoscut că, în calitate de antrenor, i-a administrat sportivei sale, Elena Mădălina Căpraru (16 ani), substanţe interzise unui minor. Jucătoarea de de 16 ani, a fost depistată pozitiv cu metandienonă, substanță aflată pe lista steroizilor.
basa

Sâmbătă și-a îngropat tatăl!

Scos din tenis, Laurențiu, fan al trupelor Paraziții și Ombladon, s-a recalificat. Lucrează ca electrician, după cum ne-a spus unchiul lui, Marcel Basarab, care deține clubul de tenis ”Dacia” din Galați. Același Marcel Basarab se consideră vinovat pentru capcana în care a picat nepotul său.

”Domnule, el nu trebuia să recunoască. Clubul de culturism la care mergea fata mai avea astfel de probleme, iar el le-a luat pe spatele lui pe toate! Fata pentru care și-a pus pielea la saramură are acum 18 ani, n-are nicio treabă cu performanța în tenis, juca și ea așa… E o nulitate, ca sportivă, ce mai! Laurențiu i-a dat Panadol, apoi și-a asumat vina. Nu trebuia să și-o asume! El era sparring-partner prin Turcia, a venit în țară. Eu mă simt vinovat pentru ce i s-a întâmplat. L-am rugat, când a venit în țară, prin 2014, să mă ajute la club, unde sunt și administrator, și antrenor. Tatăl lui, care era fratele meu, era bolnav de cancer, era astfel lângă el, făcea și tenis, adică lucrurl care-i place. Acum, Laurențiu și-a terminat școala și lucrează ca electrician”, spune Marcel Basarab.

Laurențiu Basarab (26 de ani) trăiește zile groznice. Sâmbătă, fostul jucător de tenis și-a îngropat tatăl. 
capraAgenţia Naţională Anti-Doping a suspendat-o pe Elena Mădălina Căpraru pentru de 12 luni, iar ITF a ratificat hotărârea. Căpraru a fost  prima jucătoare de tenis suspendată pentru dopaj de la înfiinţarea Agenţiei Naţionale Anti-Doping, în 2005.

182932_headshot

Prinsă la ”Bikini Fitness”

Junioara practica, în paralel, tenis şi culturism, era legitimată la clubul ”Dacia”, la tenis, iar testul a fost efectuat pe 28 septembrie 2014, în cadrul Campionatului Naţional de Seniori, Women Physique şi Perechi – Culturism & Bikini, organizat la Cluj. Elena a terminat pe poziţia a treia categoria ”BIKINI FITNESS 172 cm”.Elena Mădălina Căpraru, jucătoare de tenis suspendată pentru dopaj, comentează cazul Maria Șarapova: ”Toate sportivele de acest nivel au nevoie de suplimente”. Cum o dopa antrenorul Laurențiu Basarab: ”Putea să mă omoare!”

”A fost testată la Campionatul Naţional de Culturism, la solicitarea făcută de Federaţia de Culturism”, precizat Valentina Alexandrescu, pentru Prosport. După depistarea pozitivă, la proba A, ”sportiva şi-a recunoscut vina, a mărturisit că a primit o pastilă care conţinea această substanţă de la antrenorul de la clubul de tenis, care la rândul său a recunoscut cele întâmplate. Elena Căpraru a renunţat la proba B”, a conchis oficialul ANAD.

Judecată după vechiul cod, mai blând

Elena Căpraru a primit, la Comisia de Audieri, o suspendare de doi ani, însă după contestaţie, pedeapsa a fost redusă la un an. “Cazul a fost gestionat potrivit prevederilor codului vechi, în vigoare în 2014. Codul nou prevede patru ani de suspendare pentru sportivul aflat la prima abatere cu susbtanţe nespecifice”, a explicat pedeapsa aplicată Valentina Alexandrescu. “Cred că era la primul test”, a răspuns reprezentanta ANAD, întrebată dacă Elena Mădălina Căpraru a fost testată şi la solicitarea Federaţiei Române de Tenis.

Gigi Becali, implicat într-un accident rutier. Șoferul vinovat era băut! Reacția patronului FCSB
PARTENERI - GSP.RO
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier. Șoferul vinovat era băut! Reacția patronului FCSB
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
"Deranjat de zgomot", un român a tâiat cauciucurile a 91 de mașini parcate pe opt străzi, într-un cartier din Linz, Austria
Observatornews.ro
"Deranjat de zgomot", un român a tâiat cauciucurile a 91 de mașini parcate pe opt străzi, într-un cartier din Linz, Austria
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
HOROSCOP
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
Știrileprotv.ro
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Telekomsport
Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie