Mergi direct la conținut »
Fostul fotbalist Alexandru Amarandei a murit. A fost internațional de tineret și a jucat la Steaua
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal > Fostul fotbalist Alexandru Amarandei a murit. A fost internațional de tineret și a jucat la Steaua

Fostul fotbalist Alexandru Amarandei a murit. A fost internațional de tineret și a jucat la Steaua

Fostul fotbalist Alexandru Amarandei a murit. A fost internațional de tineret și a jucat la Steaua. Amarandei s-a stins duminică după-amiază, din cauza unor probleme de sănătate la inimă.

Amarandei era bolnav de câțiva ani, iar în ultima perioadă se retrăsese din sport, ieșise la pensie și încerca să-si urmeze cu strictețe tratamentul. Alexandru Amarandei a jucat o perioadă la echipa de tineret de la Steaua, apoi a fost profesor de sport. A început să predea în 1982, la Liceul cu Program Sportiv (LPS) din Vaslui, iar printre elevii pe care i-a pregătit se numără fotbalistul Ionuș Balaur.

”Am aflat cã Sandu Amarandei a murit de la niște foști colegi din Brăila. Nu mi-a venit să cred. Știam că e bolnav, dar nu credeam că Dumnezeu îl va lua la El atât de devreme. Cu toate problemele de sănătate, el continua să vină la antrenamentele noastre câte două ore pe zi. A fost un om de fotbal, profesorul cu cele mai bune rezultate la nivel de juniori. Țin minte că, acum doi ani, eram la Bacău, la un turneu al Juniorilor A și B. La întoarcere i s-a făcut rău, probleme cu inima, iar până acasă eu l-am ținut în brate.

Fostul fotbalist Alexandru Amarandei a murit. A evoluat la Poli Iași, Steaua ori CSM Suceava

Ne-a părăsit un prieten, un foarte bun coleg și un fost mare fotbalist. Sandu Amarandei a fost, pentru fotbalul vasluian, un simbol al performanței. A crescut și a făcut fericiți foarte mulți fotbaliști. Dumnezeu să-l ierte”, a declarat antrenorul Constantin Petrea, pentru Vremea Nouă.

Nãscut pe 7 august 1953 la Târgu Jiu, absolvent al Facultății de Educatie Fizicã si Sport din Suceava, a avut un parcurs frumos ca jucător de fotbal. Și-a început cariera la Politehnica Iași, unde a evoluat între anii 1966 și 1973. În 1971 a evoluat pentru naționala de tineret în cadrul turneului de la Viareggio.

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude
Recomandări

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude

În perioada anilor 1973-1974 a îmbrăcat tricoul echipei Steaua București, intrând în istoria clubului.

În 1975-1978 a jucat pentru CSM Suceava.

Ajuns în 1978 pe plaiuri vasluiene s-a dedicat vieții de profesor antrenor pentru generații și generații de fotbaliști, care ulterior au ajuns la diferite echipe importante din întreaga țară.

Fostul fotbalist Alexandru Amarandei a murit. Un fiu arbitru, celălalt – fotbalist

Sandu Amarandei are doi copii care l-au moștenit: Ciprian Sorin (fost arbitru de fotbal la Liga I) și Manuel-Sebastian (fost jucător la Liga I, la Oțelul sau FC Vaslui, ulterior la Zimbru Chișinău; e stabilit în Republica Moldova).

De-a lungul carierei sale, Amarandei a pus bazele celor mai mici grupe de juniori din județ, în anul 2014 devenind antrenorul propriilor săi nepoți. Boala nemiloasă l-a găsit tot pe terenul de fotbal. În anul 2015, aflat la un meci de fotbal împreună cu grupa sa de juniori de la Liceul cu Program Sportiv Vaslui, face primul infarct cardiac. Peste jumătate de an urmează un alt infarct mezenteric, care îl determină să renunțe la marea sa dragoste – fotbalul, dar, și asa, continuă să le dea sfaturi celor trei nepoți, viitori fotbaliști.

În iunie 2017 suferă un atac cerebral. Urmează mai multe zile de comă indusă.

Inima lui Sandu Amarandei a încetat să mai bată duminică.

Close
Închide
  Close