Mergi direct la conținut »
Horia Colibășanu a ajuns în prima tabără de bază de pe Everest. Alpinistul timișorean vrea să deschidă o nouă rută/ FOTO
Alte sporturi Libertatea > Sport > Alte sporturi > Horia Colibășanu a ajuns în prima tabără de bază de pe Everest. Alpinistul timișorean vrea să deschidă o nouă rută/ FOTO

Horia Colibășanu a ajuns în prima tabără de bază de pe Everest. Alpinistul timișorean vrea să deschidă o nouă rută/ FOTO

Horia Colibășanu a ajuns în prima tabără de bază de pe Everest. Alpinistul timișorean, plecat din nou în expediție pe Acoperișul Lumii, a ajuns în prima tabără de bază, Everest-Lhotse, aflată la 5.400 de metri altitudine. Colibășanu va sta acolo aproape o săptămână, pentru aclimatizare. Cunoscutul alpinist vrea să deschidă o nouă rută pe Everest.

De Raluca Diaconu,

La sfârșitul lunii martie, alpinistul timișorean, ajuns la cea de-a douăzecea expediție internațională, a plecat spre Himalaya pentru a deschide o nouă rută pe Everest. Expediția a început pe 3 aprilie, odată cu trekkingul pe Valea Khumbu, în Nepal, și se va încheia la sfârșitul lui mai.

Colibășanu îl are partener pe Peter Peter Hámor (53), un alpinist slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri și cu care Horia face echipă de opt ani.

Cei doi sportivi au ajuns deja la 5.400 de metri altitudine, în tabăra de bază Everest-Lhotse, locul unde vor sta aproape o săptămână pentru aclimatizare. Starea de sănătate a alpinistului timișorean este foarte bună, la fel și cea a colegului său de expediție.

„Echipa a ajuns în tabăra de bază. Suntem într-o expediţie internaţională de 60 de membri. Mulţumiri sponsorilor pentru că avem cele mai bune condiţii în tabăra de bază. Avem cort-brutărie şi un cort-pub”, a spus Horia Colibăşanu.

Cei doi alpiniști ar putea întârziz puțin în ceea ce privește ascensiunea lor, dar problemele provin de la un ghețar aflat la aproape 6.000 de metri altitudine.

„Echipele de Icefall (sherpa care echipează cu corzi şi scări Khumbu Icefall) au avut un accident, un sherpa a fost rănit. Nu au reuşit să ajungă decât în tabăra 1. Se pare că gheţarul între tabăra 1 şi tabăra 2 este foarte crevasat. Suntem în grafic deocamdată, dar dacă peste o săptămână nu ajungem în tabăra 2 vom fi în întârziere”, a mai spus Colibăşanu.

Horia Colibăşanu a plecat în exediţie în 28 martie 2018, urmând să se întoarcă în 3 iunie. În 2018, obiectivul lui Horia Colibăşanu în Himalaya este deschiderea unei rute noi pe Everest (8848m). Anul acesta, are loc cea de-a 20- a expediție internațională a lui Colibășanu şi cea cu numărul 15 în Himalaya.

Citește și: VIDEO/ România, țara adoptivă pentru muncitorii din Asia. Importăm forță de muncă din Sri Lanka şi Vietnam

Close
Închide
  Close