Mergi direct la conținut »
Alte sporturi Libertatea > Sport > Alte sporturi

ITALIA – ROMÂNIA! SportNews.ro a descoperit la Bologna un Rocky la feminin! ^S-a apucat de karate, după ce a fost bătută de tatăl său

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Joi, 19 noiembrie 2015, 15:18

[gallery ids="1344069,1344071,1344070,1344076,1344077,1344078,1344079,1344080,1344081,1344082,1344083,1344084,1344085,1344086,1344087,1344088,1344089,1344090,1344091,1344092,1344093,1344094,1344095,1344096,1344097,1344098,1344099,1344100,1344101,1344102"]

Ad placeholder

E o istorisire dură, de supraviețuire. Un Rocky în varianta de Bologna. Povestea de viață a Loredanei Griguța (29 de ani) aproape că n-are nimic sensibil. Doar ființa ei! A plecat în Italia la 18 ani, sătulă să mai suporte neajunsurile de acasă, din Tg. Lăpuș (Maramureș). Un părinte care își exersa aptitudinile de karatist nerealizat pe sărmanii lui copii, trei surori și un frate. Simplist descris, atmosfera aproape irespirabilă de acasă și lipsa unor perspective au determinat-o pe Lori să schimbe aerul!

Loredana Griguța s-a născut la Roman, în Neamț, dar a copilărit în Maramureș. În ring femeile sunt foarte agresive! Urcă în ring, știu ce își doresc: un KO!”, spune Lori, care s-a îndrăgostit de artele marțile de mică: ”Marea pasiunea a tatei erau karatele și filmele cu Bruce Lee. Mă uitam la maeștrii Shaolin cu gura căscată”.  La 12 ani, de ciudă că încasa prea multe bătăi acasă, s-a înscris la clubul Tigru Tg. Lăpuș. ”Poate traseul meu este un exemplu pentru fetele care acuză violența domestică”, mărturisește sportiva. Acum a dat uitării necazurile copilăriei, și-a iertat părintele! Totul e bine când se termină cu bine.

12273123_911816738894863_1878902021_n

La 15 ani era deja campioană regională. O perioadă a lăsat, însă, karate-ul deoparte.

N-a avut bani să-și termine Facultatea la Baia Mare

”Am intrat la Facultatea de Limbi Străine din Baia Mare, dar n-am avut bani să continuu! Așa că am decis să plec din țară, nu avea nimic de pierdut. Știam că nu umblă câini cu covrigi în coadă nicăieri, dar măcar ambiție aveam. Era călită”. Pare povestea dureroasă a multor tineri. Ajutată de una dintre surorile ei, care era deja în Italia (nr. acum sunt toți cei patru frați la Bologna), Lori a ajuns, în 2005, întâi la Florența, unde a muncit ca menajeră și a învățat limba.

Ad placeholder
Un tânăr a murit infectat cu noul virus după ce a mers la o ”petrecere COVID”, convins că boala nu există. Care au fost ultimele sale cuvinte
Recomandări
Un tânăr a murit infectat cu noul virus după ce a mers la o ”petrecere COVID”, convins că boala nu există. Care au fost ultimele sale cuvinte
 

”M-am înscris la Universitatea din Bologna, Secția de Limbă și Literatură străină, pentru a-mi realiza și visul din țară”, spune ea. Iar în 2011, nemulțumită de siluetă – ”aveam 10 kg în plus”, a redeschis sertarul minții în care conservase artele marțiale.

K1 și Muay Thai, ca să slăbească

A făcut K1, a slăbit, dar sportul a captivat-o iar. După un an a schimbat sala și stilul de luptă, trecând box tailandez, Muay Thai. ”La început, băieții nu m-au luat în serios și nici nu au crezut că am o pasiunea pentru sport atât  de mare. Mi-a luat câteva luni, până când i-am convins că nu sunt domnișoara firavă. Au ajuns să mă considere un “frate”. M-am antrenat cu ei fără să  facă diferențe, nu le-a păsat că eram toată vânătă, pe coate, mâini, picioare”, explica Loredana pentru romanidinbologna.com.

Ad placeholder
DIICOT l-a găsit în Brazilia pe cel care a umplut Delta cu cocaină! Final cu o mare surpriză și în dosarul Black Cube: nu oamenii de afaceri au comandat filajul la Kovesi!
Recomandări
DIICOT l-a găsit în Brazilia pe cel care a umplut Delta cu cocaină! Final cu o mare surpriză și în dosarul Black Cube: nu oamenii de afaceri au comandat filajul la Kovesi!
 

La primul meci, a leșinat din cauza unui pumn

Dublă campioană națională în Italia, Lori își amintește: ”Primul  meu meci l-am pierdut. Am primit un pumn în nas, de am leșinat, dar cu toate acestea nu m-am dat bătută. Am trecut și peste o fisura de os la piciorul drept. Și la cot am avut probleme. Eu știu cel mai bine ce înseamnă să te doară, cu adevărat, în cot”. Și-a luat diploma de antrenoare de Muay Thai: ”Nu aș vrea să fiu în locul bărbatului care m-ar ataca”.

A fost gestionar la un magazin de telefonie în Bologna: ”Sunt încă la curent cu noua tehnologie!”. În ultimul an a învățat pe rupte, ca să-și schimbe serviciul: ”Mi-am depus CV-ul în mai multe locuri, am făcut cursuri, iar acum sunt angajată la Departamentul Security al Aeroportului Marconi, din Bologna”.

Ad placeholder
 

12244057_911816848894852_360602998_n

Duminică a fost de serviciu și i-a primit pe tricolorii lui Iordănescu.

Între timp, se pregătește pentru următorul meci: ”Lupt pe 19 decembrie și trag tare, 5 antrenamente pe săptămână. O zi box, o zi muay thai, o zi combinată, o zi de alergare montană”. De altfel, la antrenamentul la care am asistat, de luni, înainte de cele două ore de pregătire de box thailandezi, a alergat 30 de minute.
”Îmi iubesc și îmi respect țara, istoria și faptele strămoșilor noștri, dar, în momentul de față, nu e de ajuns pentru a mă face să revin definitiv în România. Viitorul poate oferi orice surpriză”, recunoaște.

1 7

”Viața e un ring, fiecare duce lupta lui”

Dacă ar trebui să mă întorc în țară, aș face-o, dar doar pentru persoana iubită și nu pentru ceea ce îmi poate oferi țara. E recunoscătoare antrenorului ei de Muay Thai, Carlo DiPaola (foto), fost campion de muay thai la profesioniști, în 2009, cu 100 de meciuri la activ, și celui de la box, Andrea Mazza, actualul ei prieten.

Ad placeholder

2 3
Lori speră ca România să bată Italia, în amicalul de marți, și să fie pace în lume, chiar dacă ”viața este pentru toți un ring, fiecare duce lupta lui!”. „I-aș sfătui pe toți părinții să-și înscrie copii la sport, în special la arte marțiale. Pe mine m-a ajutat foarte mult, m-a învățat să mă concentrez, să judec lucrurile mai rațional și fizic vorbind, devii mai sănătos”, conchide.

Se antrenează într-o zonă rău famată

Sala, construită în 1994, în care se antrenează Lori aduce aminte de firmele cu Rocky. Cirrca 100 de sportivi, profesioniști sau debutanți, se pregătesc la Thai Gym, în Bologna, după deviza ”Sempre avanti”. Marocani, moldovoveni, ucraineni, kosovari, de la 8 la 60 de ani, se luptă laolalată, după principiul ”dacă nu te bat, vom fi prieteni”. Sala din cartierul Pilastro nu e departe de hotelul în care e cazată naționala. Aici, se spune, e sediul mafiei din Bologna și împrejurimi. La sală vin diverse persoane care încearcă să se reabiliteze, să învețe să respecte regulile, să respecte maestrul și să se lupte corect. Se spune că în Muay Thai antrenamentul e chiar mai important ca lupta propriu-zisă.

Ad placeholder

4

Lori începe fiecare luptă cu un Ram Muay, un ritual specific ”de purificare”, de eliberare psihică. În general, meciurile au loc pe durata a trei, patru sau cinci reprize de câte trei minute. Sunt permise lovituri de picior și de pumni, însă e înterzisă lovirea în spate, în zona coloanei vertebrale. La luptele de profesioniști, din Thailanda, de exemplu, un campion poate lua și premii de 100.000 de euro. Fetele se bat, însă, pe bonusuri de 100 de euro.

Ce este Muay Thai

Muay Thai sau boxul thailandez, sport național thailandez, este un stil de lupta derivat din artele marțiale thailandeze, care implică doar pumnii, picioarele, coatele si genunchii. Muay Thai, tradus mai larg, înseamnă modul de a lupta om la om fără arme al thailandezilor. În ultima vreme, termenul a dobândit o conotație de „sport sângeros”, „luptă brutală” sau chiar „luptă fără reguli”, lucru destul de adevărat cu numai câteva generații în urmă. Acum, în Italia, de exemplu, luptele se opresc când sportiv sângerează. În Thailanda, Muay Thai mai este denumit „arta celor 8 arme”, referindu-se la posibilitatea luptătorilor de a utiliza aproape tot ce poate fi „proiectil”, într-o luptă : pumnii, picioarele, coatele și genunchii. Partea veche a istoriei Muay Thai se pierde în negura timpurilor. Se știe că regele Naresuan, cel mai faimos monarh al dinastiei Ayutthaya, cu 35 de regi între 1350-1767, a fost ostatec în Birmania ca tânăr prinț moștenitor și s-a impus în fața luptătorilor birmani prin arta superioară a luptei om la om. Sunt sute de mii de practicanți în țara de baștină – majoritatea luptători cu statut profesionist sau în devenire.

Ad placeholder

Fost luptător de greco romane, Ion Condei a fost campion de BJJ, iar acum e antrenor

Ion Condei (41 de ani) e un alt nume cunoscut în Bologna. Fost luptătător de greco-romane la Electroputere Craiova, a plecat spre Italia, via Franța și Belgia, în 1993, dezamăgit de lipsa perspectivelor de acasă. ”La început, am locuit în case parasite. Apoi n-am angajat în construcții, munceam la recondiționat locuinte”, spune fostul sportive. Abia în 2000 a revenit la sport, Muay Thai și Brazilian Jiu Jitsu. ”Am câștigat toate competițiile la care am participat, m-am pregătit chiar la Rio, cu Ricardinho Viera, de nouă ori campion mondial la BJJ”, se mândrește. Acum e instructpr la un club din Savignano, 30 km de Bologna. ”Trăiesc într-o comunitate de 38 de persoane, de yoga integrală, o combinaţie de metode specifice tradiţionale utilizate în vederea dezvoltării armonioase a fiecărui aspect al fiinţei umane,  fizic, emoţional, mental , intelectual şi spiritual. E ceva profund, sondează emoțiile, cele mai adânci lucruri ale psihicului uman. În decembrie, plec în India, într-un oraș-stat, unde nu există bani sau proprietate privată, totul e pe bază de voluntariat”, dezvăluie Ion Condei.

CONDEI DREAPTA CONDEI CONDEI1 CONDEI2

Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
PARTENERI - GSP.RO
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională
HOROSCOP
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close