Sala ”Nadia Comăneci”, de la etajul 8 al clădirii în care este adăpostit Ministerul Tineretului și Sportului, din strada Vasile Conta, s-a umplut de lume bună, cu ocazia lansării cărții ”Călătorie în lumea gimnasticii”, scrisă de către Nicolae Vieru (83 de ani), fostul președinte al Federației Române de Gimnastică.
IMG_1753

Printre invitați, Nadia Comăneci (53 de ani), cea mai bună gimnastă a lumii din toate timpurile, Ilie Năstase (69 de ani), primul lider mondial din istoria tenisului, dar și generalul cu patru stele Marin Dragnea (93 de ani), fost ministru al Sportului în perioada comunismului. În sală s-a aflat și Ștefania Comăneci, 74 de ani, mama fostei mari campioane. Femeia a stat lângă Ilie Năstase.

Iscoditorul ”Nasty” și-a intrat în rol încă dinainte să înceapă conferința de presă. ”Domnu general, nu v-am spus eu s-o lăsați pe Nadia să fugă din țară?”. Generalul a tăcut și a rumegat. Apoi, ”Nasty” a fost curios să afle: ”Cum vă țineți așa bine la 93 de ani, ce mâncați?”. ”Mănânc ceea ce mănâncă orice român!”, i-a răspuns, calm, Dragnea. ”Dar țuică beți, palincă? Am auzit că un om a trăit până la 114 ani mâncând doar ouă! Oul este singurul aliment care dă viață!”, constatare la care ex-ofițerul a început să zâmbească.

IMG_1741

”Nasty”, un ofițer care nu știe culoarea vestoanelor fiecărei arme

„Domnu general, dar haine albe nu vă dă?”, a mai întrebat Năstase, contrariat de culoarea kaki a vestonului purtat de general. „Băi, deșteptule, arăți și ca ești general făcut pe timp de pace! Alea se dau ofițerilor de Marină! Eu, pe lângă faptul că am condus sportul românesc în comunism, am fost ofițer pe uscat. Am fost pe front, pe ruta Prut-Stalingrad-Berlin, iar pe 6 august 1942 am fost rănit, iar armăsarul meu, Mugurel, care m-a cărat 3.000 de kilometri, a fost împușcat! În cinstea lui, bastonul meu are capul lui”.
IMG_1744IMG_1745

În timp ce mesteca zeflemitor gumă, Ilie Năstase, venit îmbrăcat fistichiu la eveniment și cu cercel în ureche, nu l-a slăbit deloc pe generalul Dragnea, care era vizibil pătruns de importanța ceremoniei: ”Domnu general, de ce v-au dat patru stele?”. Dragnea nu s-a lăsat deloc intimidat: ”Ești indisciplinat și aici! Am fost pe front! Tu ai fost la război?”. La care Ilie i-a replicat: ”Nu, dar eu am avut patru neveste! Și am învățat să trag cu pistolul cu apă!”. Ilie Năstase este general cu două stele și râvnește la patru stele, fiind supărat atunci când Anghel Irodănescu a fost ridicat în grad de către Gabriel Oprea, iar el a fost sărit. ”Am și eu patru, de fapt, dar dacă le pun pe toate cele de pe umeri!”.
Wimbledon Championships

ross

Așa arăta actrița și cântăreața Diana Ross (71 de ani) în 2014

A luat cuvântul autorul Nicolae Vieru, care a explicat cum s-a născut cartea: ”Nadia m-a îndemnat să scriu cartea, eram la deschiderea sălii din Onești care îi poartă numele. N-aș fi acceptat să o lansez fără să fie ea de față! 32 de ani petrecuți la Federația Internațională de Gimnastică, 40 – petrecuți la federația română, 11 Olimpiade, 42 de Campionate Mondiale  de gimnastică – aerobică, artistică și ritmică, 34 de Campionate Europene sunt evenimente la care am luat parte și la care am văzut și am trăit momente necunoscute, din culise. Le-am consemnat într-o formă simplă, fără floricele, fiindcă nu mă pricep la scris. Aștept și critici la această carte. Sunt episoade de la Melbourne 1956 și până la Londra 2012. Ilie Năstase este și el erou în carte, doar ne-a dus acasă la Diana Ross”. A fost momentul care i-a atras atenția lui ”Nasty”, prezent în sală, în primul rând, lângă mama Nadiei: ”De-aia am și divorțat după aia!”.

Nadia Comăneci, alintată de către Nicolae Vieru ”regina veșnică a gimnasticii”, a comentat: Nu este o carte despre Nadia, ci prin ea sărbătorim gimnastica românească”.

”S-o facem general pe Nadia”!

La final, generalul Dragnea a luat cuvântul. ”Stați jos, ne pregătim de război!”, a încercat să anticipeze Ilie ceea ce avea să spună generalul.

Doar că fostul ofițer a fost pașnic. S-a înmnuiat și a dat medalii tuturor, Nadiei, lui Nicolae Vieru, chiar și indisciplinatului Ilie. Pe toți i-a făcut membri de onoare ai Asociației Veteranilor de Război din România. ”S-o facem general pe Nadia!”, a cerut Năstase, reușind să provoace râsete în sală.

”Vă pup și vă îmbrățisez! Sunt călare pe 93 de ani, dar nu mă grăbesc! Am fost în război, la Prut-Stalingrad-Berlin, dar mi-am făcut datoria și față de sport. Am fost premiat de CIO cu Colanul de Argint, iar Nadia – cu Colanul de Aur. Eu am laut argintul, fiindcă am căzut de pe bârnă!”.

La finalul evenimentului, în care eroii Nadia Comăneci și Nicolae Vieru au fost eclipsați de către Ilie Năstase și de către Marin Dragnea, ”Zeița de la Montreal” a dat autografe și s-a fotografiat cu micuțele gimnaste prezente în sală, dar și cu sportive consacrate, precum Monica Roșu sau Sandra Izbașa.

72
de medalii olimpice a adus României gimnastica, cele mai multe dintre toate disciplinele. Deelgația României a plecat sâmbătă la Glasgow, la Campionatele Mondiale din Scoția, unde primele opt echipe clasate vor obține calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016.

EXCLUSIV Ce a spus Merkel despre Halep pe holurile Parlamentului European: „Mereu mă oprește și mă întreabă”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Ce a spus Merkel despre Halep pe holurile Parlamentului European: „Mereu mă oprește și mă întreabă”
BOMBĂ! Cine este, de fapt, femeia care a omorât doi copii! Cât de bogată e...
Playtech.ro
BOMBĂ! Cine este, de fapt, femeia care a omorât doi copii! Cât de bogată e...
Fraţi români, executaţi pe malul unei bălţi de pescuit, în Belgia. Un fost ofiţer de poliţie i-ar fi ucis pe cei doi
Observatornews.ro
Fraţi români, executaţi pe malul unei bălţi de pescuit, în Belgia. Un fost ofiţer de poliţie i-ar fi ucis pe cei doi
Horoscop 4 martie 2021. Balanțele au șansa de a face pași importanți în direcția dorită
HOROSCOP
Horoscop 4 martie 2021. Balanțele au șansa de a face pași importanți în direcția dorită
Pfizer face concedieri în Belgia şi transferă activităţile în România. Detalii aici
Știrileprotv.ro
Pfizer face concedieri în Belgia şi transferă activităţile în România. Detalii aici
Gimnasta de aur a ţării a dispărut fără urmă. Când a fost văzută ultima oară şi indiciul descoperit
Telekomsport
Gimnasta de aur a ţării a dispărut fără urmă. Când a fost văzută ultima oară şi indiciul descoperit
Oferte speciale pentru femei și tombolă cu premii, în luna martie (Publicitate)
PUBLICITATE
Oferte speciale pentru femei și tombolă cu premii, în luna martie (Publicitate)