MENIU CAUTĂ
05 Iul. 2013 20:21 , de Marian Burlacu

Schimbare istorică la FIRA-AER. Octavian Morariu a fost ales președinte al Asociației Europene de Rugby

Distribuie

Alegerea lui Octavian Morariu s-a produs după demisia francezului Jean-Claude Baque. Din acest motiv, românul nu va avea un mandat întreg la șefia FIRA-AER, ci unul ceva mai scurt (trei ani și jumătate). La puțin timp după alegerea sa, Octavian Morariu a declarat: ”Sunt onorat și fericit, dar în același timp realizez responsabilitatea pe care o am acum mai ales că rugby-ul este pasiunea mea. Dedic aceasta alegere tuturor jucătorilor, antrenorilor și managerilor români”.

Nominalizat ca membru al CIO

Până acum, Octavian Morariu deținea funcția de vicepreședinte al FIRA-AER și, zilele trecute, a fost nominalizat printre cei nouă candidaţi reţinuţi pentru a intra în septembrie în Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) – aceştia vor deveni oficial membri CIO după aprobarea de către ceilalţi responsabili în prima zi a sesiunii forului olimpic de la Buenos Aires, în 7-10 septembrie.

FIRA-AER s-a luptat cu IRFB pentru supremație

Asociația Europeană de Rugby este continuatoarea Federației Internaționale de Rugby Amator, acesta fiind și motivul pentru care este cunoscută sub forma prescurtată drept FIRA-AER. Acest for a fost fondat în 1934, de reprezentanții federațiilor de rugby din Franța, Germania, Belgia, Spania, Olanda, Italia, Portugalia, România, Suedia și Catalunia. FIRA a apărut, de fapt, după ce echipa de rugby a Franței a fost exclusă din Turneul celor 5 Națiuni de către britanici, cei care formaseră International Rugby Football Board (IRFB).
Așa cum s-a întâmplat în fotbal, unde FIFA a purtat o lungă luptă pentru supremație cu International Board (IB), și în rugby FIRA a căutat să mute polul puterii din Insulele Britanice spre Franța. Cu sediul la Paris, Federația Internaționale de Rugby Amator a organizat în 1935 Campionatul European pe Națiuni. Apoi, în anii 60, a inițiat Cupa Campionilor Europeni, competiție câștigată de Dinamo București și Grivița Roșie, iar un deceniu mai târziu  a apărut Campionatul European de juniori. FIRA a militat și pentru organizarea Campionatului Mondial, după Al Doilea Război Mondial, însă s-a lovit de refuzul anglo-saxonilor. Abia în 1987, după lungi tratative, a apărut Rugby World Cup, însă în organizarea International Rugby Football Board. Pentru ca FIRA, controlată de francezi, să renunțe la pretențiile sale de a organiza CM, britanicii au sprijinit alegerea lui Albert Ferrasse ca președinte al IRFB în 1979 – acesta a fost primul francez care a deținut această poziție timp de opt ani (apoi a devenit șef al FIRA).
În 1995, o dată cu trecerea la profesionism, FIRA a început să colaboreze mult mai strâns cu IRFB. În 1997, Albert Ferrasse a renunțat la funcția de președinte, în locul său fiind ales un alt francez, Jean-Claude Baque. Tot atunci a început modernizarea acestui for. Francezii, de pildă, au deschis porțile Consiliului de Administrație și către reprezentanții altor națiuni – ei nu mai aveau 11 locuri, ci 6. Și cum rugby-ul își dorea să revină în programul Jocurilor Olimpice, lucru imposibil în condițiile în care în acest sport existau două federații internaționale, în 2000 FIRA a renunțat la statutul de for mondial, transformându-se în Asociația Europeană de Rugby. La aceasta s-au afiliat în această perioadă și națiunile britanice (Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda).

Tatăl lui Octavian Morariu este vicepreședinte de onoare

Tatăl lui Octavian Morariu, Viorel Morariu, face parte, de asemenea, din FIRA-AER. Fost internațional român în anii 60, participant la primele victorii cu Franța, mai apoi antrenor la Grivița și la națională, șef al Federației de la București, acesta a fost ales vicepreședinte al FIRA-AER în anii 90. În 1995, Viorel Morariu a devenit primul reprezentant al FIRA-AER la International Rugby Board. În deceniul trecut, s-a retras din conducerea forului continental, iar în semn de recunoștință pentru serviciile aduse dezvoltării sportului cu balonul oval, a devenit vicepreședinte de onoare al FIRA-AER, postură în care se află și astăzi.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 17 februarie 2019
Comentarii