Mergi direct la conținut »
Iberici pe fals! Spania a folosit un jucător ineligibil în ultima ediție a Rugby Europe Championship
Alte sporturi Libertatea > Sport > Alte sporturi > Iberici pe fals! Spania a folosit un jucător ineligibil în ultima ediție a Rugby Europe Championship

Iberici pe fals! Spania a folosit un jucător ineligibil în ultima ediție a Rugby Europe Championship

Spania a folosit un jucător ineligibil în ultima ediție a Rugby Europe International Championship. “Stejarii” au fost eliminați de la Cupa Mondială din acest an, din cauză că l-au utilizat fără drept de joc pe tongalezul Sione Faka’osilea.

De Mihai Toma,

  • În mai anul trecut, rugby-ul românesc a primit un verdict devastator: reprezentativa, prezentă la toate edițiile turneului final din 1987 încoace a fost exclusă de la Cupa Mondială de rygby 2019 (Japonia, 20 septembrie-2 noiembrie).

World Rugby a decis că România a folosit în Campionatul European, criteriu de calificare în Japonia, un jucător care nu era eligibil, tonganul Sione Fakaosilea. În ciuda faptului că federația din Pacific confirmase pentru FRR că Sione nu a jucat pentru nici o selecționată tongaleză, pe baza unei contestații venite din Rusia, jucătorul a fost depistat că evoluase și pentru echipa de rugby în 7 a statului Tonga.

Pe lângă excluderea de la Mondial, România a primit şi o amendă de 100.000 de lire sterline. Amenda e, momentan, suspendată.

Belgia şi Spania au fost excluse şi ele, tot din cauza folosirii unor jucători fără drept de joc.

În ciuda acestor situații de ineligibilitate, Spania continuă să folosescă jucători fără drept de joc! Unul dintre aceștia este David Mele, 33 de ani, mijlocaș la gramădă consacrat, născut la Narbonne, care a trecut pe la echipe precum Perpignan, Leicester, Toulouse sau Grenoble. David a fost campion în Franța, cu Perpignan, în 2009, alături de românul Ovidiu Tonița.

Armata s-a răzgândit: familia cu opt copii poate să rămână peste iarnă în cazarma părăsită
Recomandări

Armata s-a răzgândit: familia cu opt copii poate să rămână peste iarnă în cazarma părăsită

Deși a fost selecționat în naționala de rugby în 7 a Franței, la turneele FIRA din Andorra (2006) și din Georgia (2007), încălcând articolul 8 privind regulamentul de eligibilitate pentru echipele reprezentative, Mele a evoluat pentru Spania chiar în această ediție a Campionatului European, pe 10 martie. Mele a jucat cu Belgia (47-9). În acest caz, nimeni nu s-a autosesizat până acum.

  • Articolul 8, paragraful 2, punctul c: Dacă un jucător este convocat în echipa reprezentantivă de rugby în 7 a unei federații, în cazul în care a împlinit 20 de ani la data participării, nu mai e eligibil pentru o altă națională.

Însuși poziția lui Mele e confuză. Într-un răspuns pentru ziar, jucătorul a spus: “Sunt eligibil pentru Spania, pentru că turneele jucate cu Franța au fost turnee FIRA și nu au contat ca selecții luate în calcul de World Rugby”. Schimbarea titulaturii FIRA a fost formală, în 2010.

Guvernul PNL a reluat proiectul de 11,7 milioane de lei inițiat de guvernul PSD cu Alexandru Cumpănașu
Recomandări

Guvernul PNL a reluat proiectul de 11,7 milioane de lei inițiat de guvernul PSD cu Alexandru Cumpănașu

Interesant e că ibericii au trecut de naționala de rugby a României 21-18, după 13-0 pentru “stejari”, contând pentru etapa a treia din Rugby Europe Championship 2019, a doua competiție ca importanță din Europa după Six Nations

Spania a fost pedepsită în același timp cu România pentru utilizarea altor doi jucători cu origini franceze, Mathieu Bélie și Bastien Fuster, dovediți ineligibili.

La Cupa Mondială de rugby din toamnă în locul României a acces Rusia.

Close
Închide
  Close