Mergi direct la conținut »
Tenis Libertatea > Sport > Tenis > Un jucător de tenis face istorie pentru România. Pe locul 172 în lume, dintr-un scaun rulant. Un accident de mașină i-a schimbat viața / FOTO

Un jucător de tenis face istorie pentru România. Pe locul 172 în lume, dintr-un scaun rulant. Un accident de mașină i-a schimbat viața / FOTO

ACTUALIZARE. Ionuț Filișan și-a spus povestea, pentru ”Libertatea”. ”Mă antrenez de câte 4-5 ori într-o săptămână, câte două ore la fiecare ședință. Cel mai jucător de tenis în scaun rulant este un scoțian. Dintre jucătorii din circuitul ATP, îmi plac Federer, cred că place tuturor, dar îi admir pe Djokovici, pe Wawrinka, pe Halep, bineînțeles, care este un model pentru toți românii.

De Daniel Conțescu,

Cum a ajuns sportivul imobilizat într-un scaun? ”Am avut un accident de mașină. Aveam 3 ani, eram nesupravegheat, am traversat strada, eram la bunici, la țară. În 1992, nu se cunoașteau prea bine regulile de circulație, la noi. După ce mi s-a întâmplat necazul, am avut sprijinul familiei, altfel nu puteam să reușesc. Mai am un frate, mai mare”, și-a spus drama Ionuț.

Pentru prima dată în istoria României un jucător român de tenis în scaun rulant ajunge în topul Federației Internaționale de Tenis (ITF) pe poziția 172.

 

Jucătorul Ionuț Stancu Filișan (27 ani) este începând de luni, 19.09.2016, numărul 172 în lume, după ce a jucat sferturi de finală la turneul Open Baía de Setúbal din Portugalia. Românul a acumulat un total de 77 de puncte în urma participării la 9 turnee în anul curent.

Ionuț Filișan: “Mă bucur că am putut obține această clasare, este un vis care se împlinește treptat. Tenisul în scaun rulant este puțin popularizat la noi în țară, însă suntem câțiva sportivi care încercăm să facem performanță, să facem cinste țării noastre și să inspirăm alte persoane cu dizabilități să iasă din cochilie, să practice sport, să se integreze”.

Despre tenisul în scaun rulant

În cazul tenisului în scaun rulant, mingea poate cădea în teren de două ori înainte ca jucătorul să o returneze. Jucătorii folosesc scaune speciale, majoritatea cu roțile orientate spre corp, pentru a putea executa viraje și întoarceri rapide, necesare jocului de tenis. Aceste scaune sunt prevăzute cu centuri de siguranță care nu le permit sportivilor să ridice sezutul în timpul punctelor, lucru interzis de regulamentul ITF. Terenul și fileul respectă aceleași standarde ca în cazul jocului de tenis pe picioare.

Despre Ionuț Stancu Filișan

Filișan a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, din cadrul Universității din București, este fost masterand al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”
Recomandări

Paul Stănescu lovește telefonul reporterului! ”Sunt baron, da, baron local! Hai, mă, lasă-mă-n pace!”

 

A început să practice tenisul în scaun rulant la vârsta de 22 ani, în 2011, după ce a practicat sporturi precum baschetul în scaun rulant, paravolley, tenis de masă sau înot.

Ionuț Stancu Filișan este legitimat la CS Lamont Cluj-Napoca.

Activitatea lui poate fi urmarită pe pagina oficială de Facebook:

https://www.facebook.com/filisansionut/

Despre ITF

Mai multe informații despre Federația Internațională de Tenis (ITF) pot fi consultate aici: https://www.itftennis.com/wheelchair/players/player-search.aspx

În acest moment, cel mai bine clasați jucători în circuitul ATP ocupă poziții joase de locul 172, ocupat de Filișan: 179 – Marius Copil (25 de ani) și 229 – Adrian Ungur (31 de ani).

Close
Închide
  Close