MENIU CAUTĂ

Locuitorii din Popești-Leordeni fac chetă pentru a construi un parc

Distribuie

Mai mulți locuitori din localitatea ilfoveană Popești-Leordeni fac chetă să își cumpere un teren pe care să amenajeze o zonă verde. Asta în timp ce autoritățile ridică din umeri. Acum, mii de părinţi sunt nevoiți să își plimbe copiii printre mașini sau pe trotuarele dintre blocuri.

Elena și Florentina locuiesc în zona nou construită din Popești Leordeni, unde nu există niciun parc. Ele își plimbă copiii pe betoanele dintre blocuri.

”Vă spun sincer că intenționăm să ne mutăm de aici. Este foarte greu să stai cu copil aici”, spune una dintre femei.

Ele, când nu rămân în fața blocului, merg în parcarea unui supermarket – singurul loc de socializare ferit cât de cât de mașini. În disperare de cauză locuitorii din Popești Leordeni s-au gândint și la o soluție. Să-și construiască singuri un parc.

”Intenția noastră este să adunăm 5200 de oameni care să contribuie cu câte 250 de lei pentru a putea să achiziționăm un teren pe care l-am identificat deja și să amenajăm un parc doar pentru cele 5.200 de persoane”, a spus inițiatorul proiectului, Cătălin Ștrefan.

Până acum, din cei 270.000 de euro cât ar costa terenul, au reușit să strângă 10.000 de euro. Primăria, cea care ar fi trbeuit să rezolve și problema spațiilor verzi are doar explicații pentru lipsa lor.

”S-a făcut recepția pe fiecare imobil și atunci e aproape imposibil ca primăria să vadă dacă există parcuri”, a spus Florin Preda, reprezentantul primărie, potrivit Știrile TVR.

Urbaniștii sunt însă de cu totul altă părere. Arhitectul Maria Duda susține că legislația spune că  ”orice zonă nou construită care este apoi integrată în intravilanul unui oraș trebuie să aibă 5% de spații verzi…”. Totuși, în zona nou construită din Popești Leordeni sunt zeci de mii de locuitori.

”Vina este împărțită. Pe de-o parte este a arhitectului care nu a respectat legislația, vina investitorului care nu respectă recomandările arhitectului, vina autorităților publice care nu se implică în a veghea (…) și nu în ultimul rând, vina clienților care cumpără cu bună știință”, a mai spus Maria Duda.


CITEȘTE ȘI: Românii își vor putea plăti taxele și impozitele datorate ANAF la CEC Bank. Dăncilă: „Comisionul băncii va fi zero, până la sfârșitul anului”


 

Citește mai multe despre parc pe Libertatea.

Comentarii