MENIU CAUTĂ

Al doilea Athos pentru români. Mănăstirea „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Suroti, loc de pelerinaj pentru ortodocși

Distribuie

Grecia e numărul 1 în topurile noastre de vacanță și ne oferă loc de odihnă și pentru suflet, iar Mănăstirea Suroti este o destinație de neratat. Acolo, este mormântul Sfântului Paisie Aghioritul, atât de drag ortodocșilor

Un colț de Rai la o jumătate de ceas de Salonic. În drum spre insulele însorite din Halkidiki, după ce străbați inelul de centură al orașului elen și ești ajutat de numeroase indicatoare, pe o colină se ridică Mănăstirea "Sfântul Ioan Evanghelistul" din Suroti, un loc de pelerinaj devenit celebru pentru creștinii ortodocși fiindcă aici este mormântul Sfântului Paisie Aghioritul.

După 70 de ani de existență, Cuviosul Paisie a fost trecut în ianuarie 2015 în rândul sfinților. Românii care vizitează Grecia, țară aflată pe locul 1 în topul destinațiilor de vacanță ale conaționalilor, nu au cum să rateze acest locaș, mai ales că ne situăm pe prima poziție în ceea ce privește credința în Dumnezeu.

Ctitoria lui

Indiferent de anotimp, pot fi și peste 40 de grade Celsius la umbră, ți se impune fie bărbat, fie femeie să nu ai picioarele și mâinile descoperite, ținuta și atitudinea trebuie să fie decente și pioase. Mănăstirea este închinată Sfântului Ioan Teologul și Sfântului Arsenie Capadocianul, ale cărui Sfinte Moaște se află așezate, cu mare evlavie, în biserica mare.

Mănăstirea este ocrotită și de Cuviosul Paisie, mai ales că este ctitoria lui. Sfântul Paisiei e unul dintre cei mai iubiți părinți ce au viețuit la Muntele Athos, iar după ce a trecut la cele veșnice au apărut șase volume cu învățăturile lui, care se numesc Cuvinte Duhovnicești.

N-a vrut să ucidă oameni


Viața i-a fost plină de încercări dramatice, dar Sfântul le-a parcurs cu chip zâmbitor și dragoste de Dumnezeu. A fost nevoit să se refugieze din sătucul grecesc din Munții Capadociei (Turcia), a avut de parcurs Al Doilea Război Mondial, a fost obligat să-și întrețină familia.

A fost tâmplar și bucătar, dar mai întâi de toate a fost foarte credincios. Înrolat în armată, din 1945 în 1949, s-a rugat lui Dumnezeu să-l ajute să nu omoare niciun om ca să poată să devină ulterior călugăr, și a primit misiunea de a sta la transmisiuni. Cel care la botez a fost numit Arsenie, odată intrat în Muntele Athos (1953) a primit numele Paisie.

Îmblânzea animalele prin iubire

El era recunoscut pentru că iubea animalele și acestea i se supuneau. Un pui de cerb, dar și iepuri sălbatici erau însemnați de el cu semnul Sfintei Cruci cu puțină vopsea ca să nu fie vânați. Urșii se dădeau la o parte ca să treacă când el venea încărcat cu lemne și veneau uneori să mănânce cu el la mănăstire.

Sfântul spunea că animalele au o anumită simțire și înțeleg dacă le iubești sau le compătimești. Așa că atunci când trăim viață dreaptă, liniștită, atunci și animalele sălbatice se domesticesc. El s-a nevoit și în Muntele Sinai, acolo unde din munca sa reușea să le cumpere mâncare și haine beduinilor, care erau foarte săraci și îl iubeau foarte mult.

Astăzi face minuni


Acum credincioșii care vin la el la mormânt au lăsat mărturii că s-au vindecat după ce s-au rugat acolo. Sfântul Paisie s-a stins din viața pământească pe 12 iulie 1994, chiar la mănăstirea din Suroti. În mai multe pasaje din cartea „Cuvinte Duhovnicești, volumul 2, Trezire duhovnicească”, Sfântul Paisie a  avut diverse profeții, înainte de 1990, vorbind despre lucruri contemporane nouă! Face referire la microciparea oamenilor și la controlul cetățenilor prin camere video atât în televizor, cât și în gadget-urile moderne, referindu-se la ele ca semne prevestitoare ale Apocalipsei.

Programul mănăstirii:
Marți și Joi 10:00 – 13:00 și 17:00 – 19:00
Sâmbătă    10:00 – 15:00
Duminică    11:00 – 13:00 și 17:00 – 19:00
Notă: Datorită faptului că este sihăstrie, mănăstirea este închisă în zilele de post, luni, miercuri şi vineri.

Pe mormântul Sfântului Paisie Aghioritul este scris poemul conceput de el însuși:

„Aici s-a terminat viața mea,
Aici și răsuflarea mea.
Aici trupul mi se va îngropa,
Iar sufletul mi se va bucura.
Sfântul meu aici locuiește*,
Iar aceasta mă cinstește.
Și cred că el se va milostivi
Și pe Izbăvitorul Îl va îmblânzi,
Ca sufletul meu cel ticălos
Să aibă alături pe Maica
Domnului Hristos”

Citește mai multe despre Investigații şi Reportaje și sfant pe Libertatea.

Comentarii