Dar sa incepem cu inceputul. Pe langa numeroasele danii romanesti din Athos, a existat aici intotdeauna si un mare numar de calugari romani, care au avut propriile lor chilii si schituri, unde slujbele sfinte s-au savarsit intotdeauna in romana si unde monahii s-au rugat fierbinte pentru tara si poporul lor. Acest loc a fost un adevarat spatiu de cultura si duhovnicie din care s-a hranit veacuri de-a randul poporul roman prin manuscrisele care erau aduse de aici in Romania. Printre personalitatile duhovnicesti romanesti ce s-au format in acest loc sfant: Sf. Paisie Velicicovscki, Sf. Antipa de la Calapodesti, Sf. Nicodim de la Tismana, Sf. Iosif de la Partos, Sf. Nifon de la Constantinopol si Sf. Calinic de la Cernica. Acesta din urma a vietuit la Schitul Lacul mai bine de un an.
Pe Muntele Athos traiesc aproape 300 de calugari romani. Noi 34 ne-am unit saracia la Schitul Lacul, un schit format din 30 de chilii dintre care numai 8 sunt locuibile. Pentru cei care nu stiu, e bine sa precizam ca in Sf. Munte o chilie inseamna o casa cu paraclis in care locuiesc 7-8 monahi si in care sunt cuprinse si camerele de oaspeti, sala de mese si alte dependinte. O asemenea chilie, alaturi de altele alcatuiesc un schit. Cand am ajuns acolo, in urma cu 10 ani, am gasit totul in paragina. Cateva casute din chirpici daramate si cotropite de buruieni. Cu spinarea am carat si noi ce am putut, materiale de constructie pentru a improviza, cat de cat, cateva casute. Din mila credinciosilor, din donatii si putinul pe care l-am strans vanzand mirul si tamaia fabricate de noi, am reusit sa punem schitul pe picioare.
Banii insa sunt putini, iar nevoile mari. Schitul nostru nu e vizitat de turisti, ca altele, poate si pentru ca se afla intr-un loc greu accesibil. Alimentele ni le dramuim zilnic si numai Bunul Dumnezeu ne ajuta si ne da putere. Din cand in cand, credinciosi cu suflete mari ne mai trimit de-ale gurii si cativa banuti pentru trai. Credinta in Dumnezeu si iubirea oamenilor ne sunt singurele ajutoare.
Superior monah Varsanufie Gogea de la Chilia „inaltarea Domnului”
Chilia „inaltarea Domnului”, pentru a carei reconstructie solicitam ajutor, a suferit cu timpul stricaciuni mari din cauza vremurilor vitrege si a lipsei de bani. Reconstruirea chiliei este absolut necesara pentru monahii romani care vietuiesc aici. Cu bratele si spinarea am carat materiale de constructii si am reusit sa transformam daramaturile (foto 1) pe care le-am gasit intr-o chilie (foto 2). Reconstructia a inceput anul trecut, iar in prezent lucrarile sunt in faza de realizare a interioarelor. Din pacate insa, avem datorii mari la cei care ne-au ajutat sa ridicam constructia. Cu totul ne-ar mai trebui 78.000 euro, dar din nefericire n-avem de unde sa-i luam. Tocmai de aceea, comunitatea bisericii romanesti „inaltarea Domnului”, din Schitul „Lacul”, cu hramul Sf. Mare Mucenic Dimitrie, izvoratorul de mir, din Sf. Munte Athos, Grecia, face un calduros apel catre toti crestinii, pentru un ajutor financiar in scopul terminarii lucrarilor de reconstruire.