Micul dejun, prânzul şi cina sunt cele trei mese principale care ar trebui să constituie dieta obligatorie a oricărui român, spun nutriţioniştii. Ei adaugă că, pe lângă acestea, alte două gustări din fructe uscate sau proaspete sunt bine-venite. Care sunt însă costurile acestei alimentanţii sănătoase? Minimum 629 de lei pe lună, dacă ar fi să dăm o raită prin magazinele care practică preţuri mici!
Cum pot însă cei peste trei milioane de pensionari cu venituri sub 600 de lei să îşi permită un asemenea lux? La fel de prost sunt nevoiţi să mănânce şi majoritatea românilor cu copii. Pentru a le asigura acestora o alimentaţie sănătoasă, fiecare părinte trebuie să câştige lunar minimum 900 de lei. Doar aşa ar avea suficienţi bani să pună pe masă destulă mâncare pentru toţi membrii familiei. Preţurile exorbitante la mâncare lovesc şi şomerii, angajaţii cu salarii mici şi persoanele cu handicap, categorii care sunt nevoite ca din salariul minim pe economie să îşi cumpere nu doar de mâncare, ci şi medicamente şi să îşi plătească întreţinerea.
Milioane de români nu-şi permit trei mese pe zi
Conform unei statistici recente, în medie, un român cheltuieşte peste 40% din venitul său lunar doar pe mâncare. Chiar şi aşa, medicii confirmă că spitalele sunt pline de bolnavi cu afecţiuni provocate de lipsa unei alimentaţii sănătoase. De altfel, aceasta este prima cauză a multor boli grave.
”Pe termen scurt, o persoană care nu mănâncă sănătos îşi pierde energia şi are imunitatea scăzută, fiind vulnerabilă la răceli, infecţii şi chiar la îmbolnăviri grave. Pe termen lung, consecinţele sunt severe: obezitate, afecţiuni digestive şi nervoase. La copii, dieta sărăcăcioasă afectează creşterea şi dezvoltarea”, ne-a declarat prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Ce trebuie să conţină meniul zilnic
- 5-12 porţii de fructe şi legume (o porţie înseamnă un fruct mare sau două mijlocii ori 150 g de legume)
- 5 – 8 porţii de cereale integrale (o porţie echivalează cu 100 g de paste ori 100 g de orez gătit sau 35 g de pâine)
- 3 porţii de proteine pe zi (o porţie înseamnă 80 g)
- două porţii de lactate (o porţie înseamnă 250 g de iaurt ori lapte, sau 65 g de brânză)
- 2-4 porţii de grăsimi (10 g înseamnă o porţie).
Grăsimile bune, consumate cu moderaţie
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă să se consume grăsimi bune, dar cu moderaţie. Astfel, grăsimile trebuie să acopere până la 35% din necesarul zilnic de calorii. Conform nutriţioniştilor, uleiul de dovleac, uleiul de soia (cu valoare biologică mare), alunele, seminţele, măslinele, uleiul de măsline, arahidele sunt surse de grăsimi bune şi nu trebuie să lipsească din dieta zilnică.
Citeşte şi: Ciocănim la uşa ţărilor sărace!