Fiindca nu le poate oferi mai mult timp, Grecea se recompenseaza fata de cei doi copii ai sai gatindu-le musaca si spaghetti. (Traian Negulescu)
Ovidiu Grecea, prefectul Capitalei, este un om ocupat, dar, in ciuda acestui fapt, reuseste sa se imparta intre meseria care „il devoreaza” si familie. Grecea locuieste „gard in gard” cu mama sa, Elena, intr-o vila de pe strada Ion Bibicescu, asa ca atunci cand vrei sa il intalnesti e imposibil sa nu te lovesti de „Buni”, care la cei 72 de ani ai sai vegheaza ca o leoaica asupra bunastarii si linistii familiei fiului.
„Seara facem cate un consiliu de familie”
„Am fost cu Ovidiu in toata lumea si nu sunt fericita decat daca sunt cu nepoteii mei, cu Lili, care e cea mai dulce nora, si cu fiul meu. Pentru mine el nu e nici prefect, nici ministru, nimic… e fiul meu si atat” spune „Buni”, care gateste pentru familia Grecea si care are grija de cei doi copii ai prefectului: Catalin (13 ani), pe care toata lumea il striga Puck si de Bogdan (12 ani). Cum ziua lui Ovidiu Grecea incepe dimineata pe la 7.00, cei doi pusti spun ca nu prea apuca sa se vada cu tatal lor decat seara, cand acesta face „un consiliu de familie” pentru a afla ce s-a intamplat acasa peste zi. „Cea mai mare preocupare a noastra sunt copiii. Ovidiu nu le-a refuzat niciodata nimic, dar nici acestia nu au avut mofturi exagerate”, spune Lili Grecea, sotia prefectului.
Grecea ajunge acasa de obicei dupa ora 20.00 si, inainte de a urca in apartamentul sau, trece pe la mama. Aici are o camera de „taina” in care se reculege si isi aduna gandurile pe un recamier in care a dormit toata tineretea sa. „Am recamierul si un catelus de portelan, caruia ii spun „Bobita”, din copilarie. Toti copiii din generatia mea aveau catelusi de acest fel. Cand vreau sa ma adun vin in camera aceasta si ma sfatuiesc cu mama. Ea este arma mea secreta care ma sustine si ma trage de maneca atunci cand gresesc”, spune Grecea. El afirma ca atunci cand traia obisnuia sa se sfatuiasca si cu tatal sau, care a ramas un model pentru el si tocmai din acest motiv are o poza a parintelui pe peretele din camera „de taina”.
Ovidiu Grecea este un om plin de amintiri, iar pe cele mai „scumpe” le pastreaza in albumele foto. Ca sef al Corpului de Control in guvernul Radu Vasile (Grecea a fost elevul lui Vasile la ASE n.r.) si in guvernul Nastase, prefectul Capitalei s-a intalnit cu mai toti oamenii importanti ai lumii, dar spune ca nu va uita niciodata ca a fost unul dintre primii oameni din lume care i-au spus „domnule presedinte” lui Putin atunci cand Eltin incepuse sa dea semne de oboseala, sau ca i-a provocat zambetul Papei in cadrul unei intalniri. „O data, in Grecia, m-am intalnit cu presedintele la un dineu si acesta mi-a oferit o havana. Nu fumez, dar imi place sa colectionez havane, asa ca am luat-o acasa. Era o havana valoroasa. Dupa luni de zile am intrebat-o pe mama unde este. Mi-a spus ca o taiase si o pusese in buzunarele hainelor impotriva moliilor”, comenteaza, amuzat, Grecea. Dintre toate pozele pe care le are in casa, Grecea le tine la loc de seama pe cele cu prima sa „iubire”, episod despre care isi aminteste totul. „Am avut prima mea aventura amoroasa pe 8 august 1971, la Paris. Un prieten de familie – Serge Aismer – m-a dus la Moulin Rouge si acolo am cunoscut-o pe prima femeie din viata mea: Beti Lascaris, care era dansatoare”, mai spune prefectul.
In tinerete, era rival cu Mircea Geoana
Prefectul Capitalei, Ovidiu Grecea, si ministrul de externe Mircea Geoana au fost in tineretea lor rivali. Ei s-au „batut” in campionatul interlicee la baschet, dar si pentru o fata.
„Pe la 16 ani toata lumea spunea ca Geoana o sa ajunga ministru de externe, iar de mine spuneau ca o sa ajung seful unui serviciu secret, fiindca stiam toate barfele si „secretele” de la Lazar. Ajunsesem sa stiu si toate intimitatile profesorilor”, spune Grecea. Prefectul isi aduce aminte de faptul ca atunci cand mergea la Bacau, orasul sau natal, juca fotbal cu liberalul Viorel Catarama, dar si ca l-a cunoscut pe Dumitru Sechelariu, primarul Bacaului, despre care spune ca se pricepea la motoare: „ii placea sa repare motoare de Moskwich”.