„Vizita mea în Rusia va fi o călătorie a prieteniei, cooperării și păcii”, a scris Xi Jinping într-un articol publicat luni în ziarul de stat „Russian Gazette”. La rândul lui, Vladimir Putin a semnat duminică un editorial în „Peoples Daily”, organul de presă al Partidului Comunist Chinez, în care își arată încrederea că „bunul și vechiul său prieten va aduce o contribuție semnificativă la soluționarea crizei”. 

Însă specialiștii atrag atenția că nimic bun sau util nu poate ieși dintr-o astfel de întrevedere, în timp ce oficialii americani și europeni se tem că ar putea adăuga combustibil la războiul din Ucraina. 

Președintele Xi pozează la Moscova drept un emisar al păcii, având de partea sa și o realizare diplomatică reală recentă – o apropiere între Iran și Arabia Saudită mediată de China.

Recent, China a prezentat și un plan în 12 puncte pentru soluționarea războiului din Ucraina. 

Adevărata semnificație a vizitei lui Xi Jinping în Rusia: ce obiective urmărește liderul chinez în relația cu Vladimir Putin
Președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin participă la o recepție în onoarea vizitei liderului chinez la Moscova, la Kremlin, la Moscova, Rusia. Foto: Hepta
Ultimul infractor român „refugiat” în Italia, după o condamnare simbolică. Juristul Irinel Caius Iliescu și-a terorizat iubita până când femeia s-a aruncat de la etajul 15
Recomandări
Ultimul infractor român „refugiat” în Italia, după o condamnare simbolică. Juristul Irinel Caius Iliescu și-a terorizat iubita până când femeia s-a aruncat de la etajul 15

Va crește sprijinul chinez pentru Rusia

În realitate, însă, e foarte puțin probabil ca Xi să fie dispus sau capabil să intermedieze un sfârșit al agresiunii rusești, scrie într-un editorial Financial Times jurnalistul și expertul în politică externă Gideon Rachman.

Beijingul este departe de a fi un actor neutru în acest conflict. China s-a abținut la voturile ONU care au condamnat invazia Ucrainei, a folosit în mod constant terminologia rusă pentru a descrie războiul, iar planul de pace chinezesc nu pomenește nimic despre retragerea Rusiei de pe teritoriile ucrainene ocupate. 

În spatele discursului despre pace, summit-ul Xi-Putin va împinge în direcția opusă – va implica un sprijin chinez sporit pentru Rusia, în timp ce aceasta duce un război de agresiune, notează Financial Times. 

Nu vă lăsați păcăliți: călătoria va avea ca scop aprofundarea legăturilor cu Rusia care avantajează Beijingul, și nu vreo mediere reală a păcii.

Alexander Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia-Eurasia:

Rusia și China, legate de ostilitatea față de SUA

Xi va încerca mai degrabă să consolideze beneficiile pe care le are de pe urma războiului, dar și să creeze unele noi, este de părere Gideon Rachman. De pildă, pe măsură ce Occidentul renunță la energia rusească, China poate cumpăra petrol și gaze la prețuri reduse.

Conform ultimului recensământ, Parlamentul României ar trebui să aibă cu 66 de aleși mai puțin. Câți deputați și senatori ar pierde Bucureștiul
Recomandări
Conform ultimului recensământ, Parlamentul României ar trebui să aibă cu 66 de aleși mai puțin. Câți deputați și senatori ar pierde Bucureștiul

Putin și Xi vor fi probabil de acord să accelereze lucrările la un alt gazoduct între țările lor, iar aprovizionarea Rusiei cu bunuri pe care nu le mai poate cumpăra din Occident, în special semiconductori, este, de asemenea, o mișcare profitabilă pentru Beijing, se arată în analiza din Financial Times. 

Imaginile cu Xi și Putin împreună la Moscova vor transmite un mesaj clar: Rusia și China rămân parteneri apropiați, legați de ostilitatea lor comună față de America și aliații săi.

Adevărata semnificație a vizitei lui Xi Jinping în Rusia: ce obiective urmărește liderul chinez în relația cu Vladimir Putin
Președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin își strâng mâna după semnarea unei declarații comune privind aprofundarea parteneriatului cuprinzător și a cooperării strategice și asupra planului de dezvoltare a domeniilor cheie ale cooperării economice până în 2030 la Kremlin, la Moscova, Rusia. Foto: Hepta

De aceeași părere este și corespondentul diplomatic al New York Times Edward Wong. În podcastul  „The Daily”, acesta explică: „China și Rusia au legături vechi și împărtășesc o gamă largă de interese. Dar poate că cea mai mare semnificație a acestei vizite este menită să întărească viziunea asupra lumii pe care o au oficialii și liderii de la Beijing și Moscova, potrivit căreia Statele Unite sunt cel mai mare rival al lor și împreună pot face front comun pentru a respinge dominația SUA în lume”.

Revoluția inteligenței artificiale începe să dea rateuri. The Economist: Nu va oferi profiturile uriașe estimate
Recomandări
Revoluția inteligenței artificiale începe să dea rateuri. The Economist: Nu va oferi profiturile uriașe estimate

Sună bine că se află într-o misiune de pace, dar ceea ce fac, de fapt, cei doi lideri la Moscova este să consolideze relațiile dintre țările lor și să vorbească despre modul în care pot coopera. Fiecare dintre ei se consideră indispensabil pentru a putea contracara SUA pe toate fronturile, al comerțului, tehnologiei și militar.

Edward Wong, The New York Times:

Într-un discurs recent susținut la Beijing, liderul chinez a acuzat „țările occidentale, conduse de Statele Unite”, că urmăresc o politică de „reținere, încercuire și suprimare” îndreptată împotriva Chinei. Wong subliniază că este un gest extrem de rar ca președintele sau un alt oficial chinez să-și exprime atât de explicit îngrijorările cu privire la politicile Statelor Unite.

De ce vrea Xi să rămână aproape de Putin 

În vizita din Rusia, Ucraina este departe de a fi principalul focus al lui Xi, este de părere și profesorul Wang Yiwei, directorul Institutului de Afaceri Internaționale al Universității Renmin din Beijing. Xi se va concentra, spune Wang pentru revista TIME, pe „gestionarea efectelor adiacente – criza alimentară, umanitară, întreruperea aprovizionării cu energie, cu alte cuvinte, aspecte direct relevante pentru interesele Chinei”. 

Alexander Korolev, expert în relațiile dintre China și Rusia la Universitatea din New South Wales, spune că Xi vrea să-și întărească relația cu Putin deoarece Rusia este singurul partener strategic al Chinei care este o mare putere. „China va avea nevoie de Rusia pentru iminentul său conflict cu SUA. Lui Xi Jinping îi pasă de interesele și problemele Chinei în regiunea Asia-Pacific. Nu-i pasă de Ucraina sau de războiul de acolo”, susține Korolev.

O lecție de propagandă 

La mijloc, arată analiza TIME, este și elementul de propagandă. În editorialul său, președintele chinez vorbește despre „un nou tip de relații internaționale și o comunitate ce împărtășește aceleași viziuni despre viitorul omenirii“. În fapt, un discurs prin care caută să înlocuiască mecanismele existente de guvernanță globală dominate de SUA cu noi relații „multipolare”.

Ca atare, călătoria la Moscova este o altă oportunitate de a se prezenta ca un jucător neutru și de a portretiza SUA drept jucătorul care alimentează conflictul. „Pentru a conduce bine afacerile lumii”, scrie Xi, „trebuie, în primul rând, să-ți conduci bine propriile afaceri”. Pentru a insista asupra acestui aspect, China a publicat luni și evaluarea anuală „Starea democrației în Statele Unite”, care, deși de o ipocrizie uluitoare, subliniază unele defecte de netăgăduit ale guvernării americane, notează TIME. 

Cu majoritatea țărilor aflate sub presiunea inflației și a instabilității provocate de război, Xi va profita de orice ocazie pentru a prezenta SUA ca pe un agresor cel puțin la fel de vinovat ca Putin. „SUA au văzut criza ucraineană ca pe o oportunitate profitabilă”, se spune în raportul despre Statele Unite. „În loc să ia măsuri care să ducă la încetarea ostilităților, SUA au continuat să alimenteze flăcările și au făcut o avere uriașă din afacerile de război, inclusiv din industria de armament și din sectorul energetic.”

Adevărata semnificație a vizitei lui Xi Jinping în Rusia: ce obiective urmărește liderul chinez în relația cu Vladimir Putin
Președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin la o conferință de presă după discuțiile lor de la Kremlin din Moscova, Rusia. Foto: Hepta

Între timp, propunerile de compromis și dialog ale Chinei – oricât de nebuloase ar fi ele, fără îndoială – contrastează puternic cu pozițiile americane privind tipul și cantitatea de armament care trebuie trimise pe linia frontului din Ucraina.

„Din ce în ce mai mult retorica occidentală cu privire la conflictul din Ucraina este văzută ca fiind stridentă, din ce în ce mai predispusă la teorii ale conspirației și la dezinformare, și belicoasă în sine”, scrie Chris Devonshire Ellis, președinte al companiei de consultanță în afaceri Dezan Shira & Associates, într-o notă informativă citată de revista TIME. „Lumea non occidentală vede din ce în ce mai mult acest lucru ca pe o dorință de a continua conflictul, instigată de Occident.”

Foto: Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

.ZORRO.   •   22.03.2023, 14:15

SUA chiar este jucătorul care alimentează conflictul... si care l-a provocat... si care i-a tarat pe europeni in el... si singurul care castiga de pe urma conflictului. Iar celor care sustin razboiul le urez sa ajunga drept in linia intai, ei si copii lor.

    floris   •   23.03.2023, 16:04

    .ZORRO.   •  22.03.2023, 14:15

    SUA chiar este jucătorul care alimentează conflictul... si care l-a provocat... si care i-a tarat pe europeni in el... si singurul care castiga de pe urma conflictului. Iar celor care sustin razboiul le urez sa ajunga drept in linia intai, ei si copii lor.

    nu as vrea sa afli ce inseamna daca castiga rusii !!!!! si sa fii in spatele frontului in partea ruseasca, ai sa strigi ura cand ajung rusii si ai sa te trezesti cu un bocanc in gura, ca asa isi raspltesc ei adeptii !!! Stiu ca adeptii lor nu is decat niste pacalici si nu au ce face cu ei asa ca ii calca in picoare ca pe o musca sacaitoare !!!

Jumbo   •   22.03.2023, 12:34

Urmareste sa i vanda armament ultraperformamt lui Putin. Si sa i dea si vreo cateva milioane de soldati. Slava Ucraina, slava zelenski, slava biden, slava natosi ue

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Haos după marea recalculare. O femeie s-a trezit brusc cu o pensie de peste 10.000 de lei. Ce decizie a luat imediat
Știrileprotv.ro
Haos după marea recalculare. O femeie s-a trezit brusc cu o pensie de peste 10.000 de lei. Ce decizie a luat imediat
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Ultima poză cu Alain Delon, publicată chiar de fiica lui, a strânit controverse: „De ce îl arătați? Lăsați-l în pace”
Libertateapentrufemei.ro
Ultima poză cu Alain Delon, publicată chiar de fiica lui, a strânit controverse: „De ce îl arătați? Lăsați-l în pace”
Șoc total pentru o femeie din România după recalcularea pensiei: venitul i-a crescut de la 1.900 de lei la peste 10.000 de lei
FANATIK.RO
Șoc total pentru o femeie din România după recalcularea pensiei: venitul i-a crescut de la 1.900 de lei la peste 10.000 de lei
Darren Cahill a rupt tăcerea. Australianul a dezvăluit motivul pentru care Sinner a putut să joace, deși a fost prins dopat de două ori
GSP.RO
Darren Cahill a rupt tăcerea. Australianul a dezvăluit motivul pentru care Sinner a putut să joace, deși a fost prins dopat de două ori
Băutura mai sănătoasă decât laptele de vacă care se găsește din ce în ce mai greu în România, deși în urmă cu mai mulți ani se producea în cantități mari. Un litru costă astăzi chiar și 15 lei
FANATIK.RO
Băutura mai sănătoasă decât laptele de vacă care se găsește din ce în ce mai greu în România, deși în urmă cu mai mulți ani se producea în cantități mari. Un litru costă astăzi chiar și 15 lei
Cum ascunzi firele de păr albe fără să te vopsești. Șase trucuri geniale
Unica.ro
Cum ascunzi firele de păr albe fără să te vopsești. Șase trucuri geniale
"I told you. Stupid...". De aici a pornit conflictul de amploare la Sepsi! Fotbalist luat de gât şi tumefiat de colegul său, într-o criză de nervi | EXCLUSIV
Orangesport.ro
"I told you. Stupid...". De aici a pornit conflictul de amploare la Sepsi! Fotbalist luat de gât şi tumefiat de colegul său, într-o criză de nervi | EXCLUSIV
Studentele de la SNSPA, puse să spună cu cine ar face sex şi să se dezbrace. O tânără dezvăluie ce se întâmpla în taberele lui Alfred Bulai
Observatornews.ro
Studentele de la SNSPA, puse să spună cu cine ar face sex şi să se dezbrace. O tânără dezvăluie ce se întâmpla în taberele lui Alfred Bulai
Horoscop 22 august 2024. Capricornii au parte de o zi care îi invită să stea față în față cu ei și să își accepte slăbiciunile și calitățile așa cum sunt
HOROSCOP
Horoscop 22 august 2024. Capricornii au parte de o zi care îi invită să stea față în față cu ei și să își accepte slăbiciunile și calitățile așa cum sunt

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI