Propunerea legislativă de modificare a Legii Societăților nr. 31/1990 prevede că ”administratorului și acționarilor care au dus o societate în insolvență sau în faliment li se interzice să deschisă o altă societate până la finalizarea procedurilor prevăzute de legislația în vigoare.
Ministerul Finanțelor Publice va publica pe site lista cu societățile vizate, pe județen, care sunt în faliment sau în insolvență.
”Vremurile de cumpănă în existența uneo societăți confruntate cu o insuficiență a lichidităților trebuie sî influențeze concepția pe care administratorii/ acționarii și-o fac despre interesul social și criteriile la c are trebuie să se raporteze, atunci când adoptă o decizie în interesul afacerii, și nu în dezinteresul afacerii, acționând cu rea-credință în interes propriu”, spun inițiatorii, în proiectul de lege.
Ei mai menționează că, deși au trecut multi ani de la adoptarea normelor care reglementează răspunderea membrilor organelor de conducere au contribuit la ajungerea debitorului în stare de insolvență, acestea sunt departe de a fi fără reproș, practica judiciară fiiind în neunitară.
”În consecință, o primenire a cadrului legislativ se impunea, dar intervențiile au fost timide, neavând efectul scontat. Intenția legiuitorului a minimalizat șansele unei protecții eficiente a participanților la raporturile comerciale implicate în funcționarea societăților comerciale, afectând în mare măsură foarte multe societăți comerciale care au avut raporturi comerciale și societăți care, prin rea-credință, au ajuns în insolvență sau faliment, în interesul propriu al administratorilor și acționarilor”, mai spun aleșii.
Parlamentarii de la ALDE și PSD afirmă că este necesară o reglementare prin care să se prevadă unele constrângeri, pentru a elimina abuzurile săvârșite de administratorii și acționarii societăților aduse forțat în faliment sau insolvență.
Proiectul este semnat de deputații ALDE Calotă Florică Ică și Petru Toma Florin și social-democratul Neculai Iftimie și urmează să intre în dezbaterea Senatului, primă Cameră sesizată.
Mai multe autostrăzi care trebuie inaugurate în acest an sunt sub semnul întrebării, după ce compania Euro Construct Trading 98, una dintre cele mai mari societății de construcții din România, patronată de către ”regii asfaltului” Dan Besciu și Sorin Vulpescu, cunoscuți pentru ”grupul de la Golden Blitz”, a intrat în insolvență.
Societatea dă vina pe stat pentru că nu a primit banii pe lucrările pe care le-a executat deja. Euro Construct este unul dintre constructorii care au realizat lucrări pentru stat, precum Pasajul Sudului sau calea ferată Simeria-Curtici.
Cele mai mari zece companii după cifra de afaceri din 2016 care au intrat în insolvenţă în 2017, au realizat în 2016 un business cumulat de 2,625 mld. lei, potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
Patru din cele mai mari companii intrate în insolvenţă sunt active în domeniul energiei, liderul topului fiind Arelco Power, un furnizor de energie cu afaceri de peste 800 de milioane de lei anul trecut. Arelco Power, controlată, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, de Robert Neagoe şi de un offshore cipriot – Robledo Investments, a intrat în insolvenţă în luna martie.
Citește și: Predispuși la depresie, din cauza vremii! Meteosensibilitatea de tranziție e sora mai mică a depresiei de sezon, susține psihologul Libertatea