De Simona Josan,

Considerat printre cei mai importanţi oameni de televiziune, Adrian Sârbu, în vârstă de 58 de ani, a fondat firma MediaPRO în 1991. Doi ani mai târziu a pus bazele Grupului MediaPRO, urmând ca pe 1 decembrie 1995 să apară televiziunea PRO TV, staţie născută din două posturi: TV SOTI şi Amerom (Canal 38).
Nu multă lume ştie faptul că Adrian Sârbu a fost cel care a filmat așa-zisul „proces al soților Ceaușescu”, casetă care a stârnit controverse când a ajuns să fie difuzată de anumite posturi străine de televiziune.
După 1989, a devenit membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale, ocupând funcția de secretar de stat pe probleme de massmedia.
Revoluţia îl prinde pe Sârbu regizor de filme la Studioul Sahia. În anul 1990 a deschis firma MediaPro, iar în 1991 a pus bazele agenției de știri Mediafax. În 1993 a înfiintat grupul MediaPro, care are operațiuni de producție și distribuție de film și televiziune, radio, informație, internet și publishing în România și țările CEE. Divizia de publishing a MediaPro – Publimedia – este editorul cotidianului Gândul și al Ziarului Financiar.
În 1993 cooptează o parte din echipele posturilor TV SOTI și Amerom (Canal 38) și înființează postul de televiziune ProTV, primul post de televiziune profesionist din România, lansat la 1 decembrie 1995.
În acționariatul postului erau prezenți Sârbu, afaceristul Ion Țiriac și trustul CME. Există o confuzie în ceea ce privește proprietatea postului TV, care nu face parte din trustul MediaPro, fiind o operațiune separată. Acelaşi lucru este valabil și pentru AcasaTV, MTV, ProCinema și Sport.ro.
Postul strânge datorii uriaşe – 1.000 miliarde de lei vechi, care în 2001 sunt anulate de către Guvernul NăstaseDatoriile pe care le avea trustul către stat au fost anulate.
Din caiza problemelor fianciare încă nerezolvate, în 2009 Sârbu vinde grupul MediaPro companiei CME, contra sumei de 10 milioane dolari și acțiuni.
În cadrul CME, Adrian Sârbu era director operațional (COO) pentru Central European Media Enterprises (CEME) din octombrie 2007, iar din ianuarie 2009 a preluat și funcția de președinte al grupului american.
În iulie 2009, a fost numit Chief Executive Officer (CEO) al CME, devenind astfel românul care ocupă cea mai înaltă poziție executivă într-o companie multinațională.
După 2007, o serie de oameni din televiziunile Pro au mers în țările unde CME are operațiuni pentru diverse posturi de conducere. De asemenea, trustul MediaPro vinde producții de televiziune (telenovele) către televiziunile din trustul CME.
Postul din Pache Protopopescu este cel care a adus pe piaţa media din România cele mai noi formate de emisiuni, revoluţionând audiovizualul. A fost deschizător de drumuri pentru sute de producţii, de la cele dedicate tinerilor – „Generaţia PRO”, până la reality-show-uri „Vara ispitelor”, ori emisiuni de divertisment importante. Totodată, pentru posturile concurente PRO este un reper.

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”
GSP.RO

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări
HOROSCOP

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări