”Am coordonat preluarea acestei colecții de o valoare extraordinară, care acum poate fi păstrată și pusă la dispoziția publicului”, a spus Iaco, conform căreia ”colecția are o valoare deosebită, cu lucrări de Aman, Luchian, Grigorescu, Tonitza, Pallady, în plus mobilierul este extraordinar”.

Potrivit acesteia, Augusta Caterina Grundbock ”cu siguranță a ținut la această colecție și nu a înstrăinat obiectele, asumându-și o viață cu lipsuri”. ”Faptul că aceste lucrări au ajuns la muzeu reprezintă o continuare a dorințelor dumneaei”, a mai spus reprezentanta Muzeului Municipal București.

Angelica Iacob: ”S-a atașat foarte mult de colecție”

Angelica Iacob a precizat că apartamentul în care a fost descoperit tezaurul era un ”spațiu era foarte aglomerat, impropriu pentru bogăția acestei colecții”, iar colecția a fost ”strânsă într-o perioadă lungă de timp și bine îngrijită de proprietari”.

Vorbind despre faptul că femeia a murit săracă, ”dată fiind valoarea obiectelor, cu siguranță ar fi putut înstrăina anumite lucrări care i-ar fi asigurat un trai îndestulător”.

Totuși, ”faptul că le-a ținut aproape ne arată că s-a atașat foarte mult de colecție și și-a dorit să o păstreze alături de ea. Se păstrează integralitatea acestei colecții, îi împlinim cumva dorința”, a mai spus Angelica Iacob la Adriana Nedelea LA FIX.

”Fiecare lucrare are secretele ei”

Reprezentanta muzeului a dat și exemple concrete de lucrări valoaroase. Astfel, ”Femeie cu năframă albă”, semnată de Nicolae Grigorescu, este evaluată la 150.000 de euro, iar tabloul ”Tufănele”, al lui Luchia, este evaluat la 80.000 de euro.

”Este foarte interesant să descoperi fiecare lucrare, pot avea secretele lor”, a completat Angelica Iacob.

De pildă, ”în cazul ”Tufănele” și a unui peisaj, au pe spate o etichetă în care spun că au participat la o expozițieie de artă din Republica Socialistă România, în 1957”.

Comoara din apartament

La finalul anului trecut, în Patrimoniul Municipiului București a intrat un aparent banal apartament cu două camere, situat într-un bloc din zona Lizeanu, evaluat la 69.490 de euro.

Odată cu el, însă, au ajuns în posesia statului român și obiecte de artă foarte rare, tablouri de Grigorescu, Luchian, Tonitza, dar și obiecte de artă decorativă, totul în valoare de aproape 1,5 milioane de euro.

Povestea din spatele acestui adevarat tezaur e uimitoare: proprietara, Augusta Caterina Grundbock s-a stins singură și săracă. În momentul morții avea datorii la întreținere, iar toți banii ei erau 32 de lei și 50 de bani. 

Urmărește-ne pe Google News