Potrivit celei mai recente ediţii a raportului „Doing Business”, România va ajunge de pe locul 45, în acest an, pe 55 din 183 în clasamentul statelor care oferă cele mai bune condiţii de dezvoltare a afacerilor. Raportul BM cuprinde 183 de economii şi se bazează pe datele de la 1 iunie 2009.
În afara unor state dezvoltate, precum Singapore (locul 1), Noua Zeelandă (2), SUA (4), Marea Britanie (5) sau Franţa (31), România este surclasată atât de unele ţări central şi est-europene, precum cele baltice, Slovacia (poziţia 42), Bulgaria (44) şi Ungaria (47), cât şi de state mai puţin dezvoltate, cum ar fi Azerbaidjan (38) sau Botswana (45).
România a realizat în perioada 2008-2009 mai multe reforme, dar doar una a contribuit la îmbunătăţirea condiţiilor pentru dezvoltarea afacerilor, respectiv cea referitoare la înregistrarea proprietăţilor, unde se situează pe poziţia 92 în clasamentul Băncii Mondiale.
Pe de altă parte, România a realizat trei reforme care au contribuit la îngreunarea dezvoltării afacerilor, respectiv pentru plata taxelor, pentru permisele de construcţie şi închiderea unei afaceri. Cel mai slab cotat capitol, în raportul prezent, este cel al plăţii taxelor şi impozitelor, România situându-se pe locul 149, fiind nevoie de 202 ore pe an pentru plata celor 113 impozite pe an. Astfel, rata impozitării este de 44,6% din profit.