MENIU CAUTĂ

ALERTĂ VETERINARĂ! A fost semnalat PRIMUL CAZ de BOALĂ A LIMBII ALBASTRE în România

Distribuie

După examinarea animalelor, medicul veterinar a constatat leziuni bucale, mamare şi podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre şi a prelevat probe de sânge de la acestea, probe care au fost trimise spre analiză laboratorului din cadrul DSVSA Buzău.
Rezultatele analizelor au confirmat prezenţa Bolii limbii albastre, iar după prima serie de probe recoltate, veterinarul a fost solicitat şi de către alţi proprietari de bovine din zonă, pentru că animalele lor prezentau semne clinice similare, cu intensităţi şi localizări diferite.
În acest sens, DSVSA Buzău a trimis o echipă de specialişti în zonă care a prelevat  probe de sânge şi de la aceste animale. Şi aceste probe analizate au avut rezultat pozitiv pentru Boala limbii albastre.
Conform procedurilor, ANSVSA a notificat statelele membre ale Uniunii Europene şi a celor membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), despre apariţia acestei boli pe teritoriul României.
De asemenea, ANSVSA a convocat Grupului Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea limitării difuzării bolii la efectivele de animale receptive.

CE ESTE BOALA LIMBII ALBASTRE

Boala limbii albastre este cauzată de un virus care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage (care se hrănesc cu sânge – n.r.), din specia culicoidelor şi nu prin contactul direct între animale.
Boala afectează rumegătoarele şi are caracter sezonier.
Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100% din efectivul de animale.
În Europa, în momentul de faţă, boala a fost semnalată în mai multe zone din partea de sud: Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.
Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea animalelor ucise, cheltuieli legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, informerază ANSVSA.

Comentarii