Procurorul DNA care instrumentează dosarul Tel Drum a menționat că sunt suficiente cunoștințe de Teoria Generală a Dreptului, materie predată în primul an de facultate, pentru a înțelege că „ Art.266 C.pen.german incriminează conduite într-o paletă mult mai largă ca legiuitorul român”.

Iată crononologia evenimentelor:

Joi, 12 iulie, Ambasada Germaniei la București a publicat pe pagina oficială de Facebook o precizare referitoare la legislația germană prin care sunt demontate argumentele liderilor PSD și ALDE despre modul în care este sancționat abuzul în serviciu în alte state europene.

„În Germania, urmărirea penală a abuzului în serviciu este reglementată prin intermediul mai multor paragrafe din legi fiscale, din dreptul disciplinar şi din codul penal. Pedepsele ajung de la amenzi modeste până la măsuri disciplinare şi chiar pedepse considerabile cu privare de libertate”, este explicația reprezentanților Ambasadei Germaniei la București

Sâmbătă, 14 iulie, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a publicat, tot pe Facebook, o replică pentru Ambasada Germaniei în care susține că:

„Abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania! Calitatea de funcționar public sau european apare însa, ca element de agravare, în cazul mai multor infracțiuni… Și în Codul penal din România sunt incriminate fapte concrete prin care funcționarul public abuzează de poziția pe care o are, precum: cercetarea abuzivă, purtarea abuzivă, falsul intelectual etc”.

Tot sâmbătă, Alexandra Lăncrănjan, procurorul DNA care se ocupă de dosarul Tel Drum, a publicat o replică.

„Pentru un om care se consideră un profesionist al dreptului este foarte important să aibă răbdare să citească o lege până la capăt, să argumenteze fără a denatura realitatea juridică și atunci când argumentele nu sunt în favoarea teoriei sale să accepte fără a deturna textul legal sau a omite lucruri. Când nu mai poți să faci asta…

– Spre exemplu, în Germania sunt foarte multe articole în codul penal care reglementează acțiuni specifice ale funcționarilor publici fără a le denumi abuz în serviciu.

Dar există și acest text: Articolul 266 din Codul penal german reglementează o infracțiune privitoare la atribuțiile de serviciu (în varianta germană Neloialitate), cu următorul conținut:

Secțiunea 266

(1) Fapta persoanei care abuzează de autoritatea ce i-a fost acordată prin lege, prin învestirea de către o autoritate publică sau pe cale convențională, de a dispune de bunurile altei persoane sau de a efectua acte în numele sau interesul altei persoane ori de a-și asuma obligații în numele acesteia sau care își încalcă obligația de a proteja drepturile patrimoniale și interesele altei persoane, obligație stabilită prin lege, decizie a autorității publice sau pe cale convențională, și, prin urmare, provoacă prejudicii respectivei persoanei, se pedepsește cu închisoarea de cel mult cinci ani sau cu amendă.

Dacă un jurist ar citi codul penal german integral ar putea, fără niciun efort, sî constate că abuzul în serviciu este incriminat atât în articole cu o specificitate mare cât și în acest articol care acoperă celelalte ipoteze posibile”

După câteva minute de la postarea Alexandrei Lăncrănjan, Tudorel Toader a revenit cu o completare.

„Cine vrea și poate, lesne înțelege diferențele dintre elementele constitutive ale infracțiunilor din art.266 C penal german și art.297 C penal român! În acest sens, în scurt timp, va fi disponibil “Codexul penal european”, în curs de apariție la editura C H Beek !”,

După completarea făcută de Tudorel Toader, procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan a revenit, la rândul său, cu o adăugire.

„Later edit: Cine vrea și poate, lesne înțelege ca Art.266 C.pen.german incriminează conduite într-o paletă mult mai largă ca legiuitorul român. Ba mai cuprinde și incalcarea unor obligații ce decurg dintr-o convenție. Și nu are nici prag. Iar pentru aceasta constatare este suficienta Teoria generala a dreptului, anul I ”

Alexandra Lăncrănjan este procurorul din cadrul Direcției Naționale Anticorupție care instrumentează dosarul Tel Drum. Ea a fost cea care l-a pus sub acuzare pe Liviu Dragnea, președintele PSD, pentru abuz în serviciu, fraudă cu fonduri europene și constituirea unui grup infracțional organizat. Totodată,  a pus sechestru pe averea liderului PSD, a patronilor de la Tel Drum și pe bunurile companiei.

Ad placeholder

Citește și INTERVIU EXCLUSIV. Umtiti a vorbit pentru ”Libertatea” înaintea finalei Campionatului Mondial


 

Uluitor cum a vorbit Anamaria Prodan despre primul ei soț, Tiberiu Dumitrescu: „E sufletul meu şi ..."
PARTENERI - GSP.RO
Uluitor cum a vorbit Anamaria Prodan despre primul ei soț, Tiberiu Dumitrescu: „E sufletul meu şi ..."
Ce a făcut Carmen Șatran, studenta criminală din Timișoara, după gratii. Vestea șoc venită acum
PARTENERI - PLAYTECH
Ce a făcut Carmen Șatran, studenta criminală din Timișoara, după gratii. Vestea șoc venită acum
Horoscop 19 septembrie 2020. Scorpionii sunt iritați discuțiile fără finalitate sau cele care îi limitează
HOROSCOP
Horoscop 19 septembrie 2020. Scorpionii sunt iritați discuțiile fără finalitate sau cele care îi limitează
Ies la iveală detalii terifiante! Celebra balerină, dezmembrată şi dizolvată în acid sulfuric. Poliţia are un suspect
Telekomsport
Ies la iveală detalii terifiante! Celebra balerină, dezmembrată şi dizolvată în acid sulfuric. Poliţia are un suspect