La recepția organizată cu prilejul Zilei Naționale a Chinei au participat Liviu Dragnea, Victor Ponta, Adrian Năstase, parlamentari de la toate formațiunile politice și reprezentanți din diplomație și cultură.

Liderul PSD Liviu Dragnea a avut un discurs în cadrul recepției. El a afirmat că investiţiile chineze ajung în Europa de Est la zeci de miliarde de euro şi a venit vremea ca şi în România acestea să fie prezente.

El s-a referit în special la investiţiile în domeniile energiei şi infrastructurii.  „În perioada 2003-2004 guvernul Adrian Năstase a reuşit să semneze, să realizeze câteva acorduri serioase, importante care conţineau proiecte mari de investiţii chineze în România. Zece ani de zile s-au suspendat. Guvernul condus de Victor Ponta, din care şi eu am făcut parte, a reluat proiectele mari de investiţii, duse până într-o fază aproape finală. În 2016, din păcate, iar s-au suspendat. Şi îmi exprim speranţa că acum, după ce au fost reluate de actualul guvern, vom avea totuşi posibilitatea ca în acest mandat să începem să le vedem şi finalizate. Şi vorbesc aici de Centrala Nucleară de la Cernavodă, de investiţiile de la Rovinari şi de alte investiţii”, a afirmat Dragnea.

Afacerea coronavirus: Firma Gloanțe Oarbe SRL, care fabrică “imitații de bijuterii”, vinde acum dezinfectanți
Recomandări

Afacerea coronavirus: Firma Gloanțe Oarbe SRL, care fabrică “imitații de bijuterii”, vinde acum dezinfectanți

 

Potrivit lui Dragnea, „în Europa de Est, investiţiile chineze se cifrează la zeci de miliarde de euro”. „Poate că a venit vremea ca şi în România aceste investiţii să înceapă să se facă prezente, pentru că ajută în mod serios la dezvoltarea noastră”, a mai spus președintele Camerei Deputaților.

În ceea ce priveşte proiectul „Belt and Road”, Liviu Dragnea a subliniat că Portul Constanţa „poate şi trebuie să devină o poartă serioasă de intrare în Europa de Est şi în Europa în general”.

Într-un interviu acordat Agerpres, ambasadorul Xu Feihong a spus că speră într-o consolidare a coordonării politice și a strategiilor dintre China și România, în contextul în care „niște proiecte, niște negocieri au nevoie de un ritm mai accelerat”.
„Colaborarea chino-română are o perspectivă foarte largă și luminoasă. În același timp, pentru a consolida această colaborare, este nevoie și de schimburi de persoane, de regimuri de viză mai favorabile. Mulți ani, în trecut, problema vizelor a fost un obstacol pentru colaborarea și schimburile de persoane dintre cele două părți. Ambasada noastră acordă o mare atenție acestui lucru și partea română acordă o mare importanță pentru rezolvarea acestei chestiuni. Ne bucurăm foarte mult că pe data de 15 septembrie partea română a emis un ordin pentru facilitarea regimului de vize pentru cetățenii chinezi care vin în România pe ședere scurtă. Considerăm că aceasta este o măsură favorabilă pentru promovarea colaborării economice, culturale și schimbul de persoane dintre China și România și apreciem foarte mult aceste măsuri”, a spus Xu Feihong pentru Agerpres.
Americanii au calculat care va fi prima zi în care nu vor mai exista decese cauzate de COVID-19
GSP.RO

Americanii au calculat care va fi prima zi în care nu vor mai exista decese cauzate de COVID-19

Horoscop 10 aprilie 2020. Berbecii pot tulbura atmosfera din familie
HOROSCOP

Horoscop 10 aprilie 2020. Berbecii pot tulbura atmosfera din familie