MENIU CAUTĂ

Amenzile de circulație pot fi plătite la jumătate în 15 zile lucrătoare, în loc de 48 de ore. De când se aplică noua prevedere

Distribuie

Amenzile de circulaţie pot fi plătite la jumătate în 15 zile lucrătoare, în loc de 48 de ore. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri 20 iulie, Legea privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale. Legea va intra în vigoare din 1 ianuarie 2019.

Veşti bune pentru şoferii care primesc amenzi, însă nu au timp să ajungă în termen de 48 de ore pentru a le putea achita la jumătate. Amenzile de circulaţie vor putea fi plătite la jumătate în 15 zile lucrătoare, în loc de 48 de ore. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri Legea privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, iar aceasta va fi trimisă la Monitorul Oficial pentru a fi publicată. Cele mai multe dintre articolele ale legii, inclusiv plata la jumătate a amenzilor de circulație în 15 zile, vor intra în vigoare din 1 ianuarie 2019.

Iniţiativa legislativă prin care amenzile de circulaţie pot fi plătite la jumătate în 15 zile lucrătoare a fost depusă în aprilie de deputatul PSD Ionela Dobrică. Iată ce spune articolul modificat:

„Art. 28. – (1) Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul verbal”.

Inițiatoarea proiectului legislativ a susţinut că, în acest fel, vor creşte încasările la bugetele locale.

„Cred că acest termen rezonabil de 15 zile va produce încă două efecte benefice, pentru că, pe de o parte, mărirea termenului de plată a contravenţiilor de la 48 de ore la 15 zile va stimula persoanele care primesc amenzi să le achite, iar pe de altă parte, vor fi evitate numeroase confuzii care se fac în acest moment în calcularea şi aplicarea amenzilor. Este o măsură prin care venim atât în sprijinul autorităţilor publice, cât şi în sprijinul oamenilor de bună-credinţă, care doresc să plătească amenda redusă, însă se pot confrunta cu dificultăţi materiale”, spunea Ionela Dobrică.


CITEȘTE ȘI:

Clip pro familia tradițională realizat de „Librăriile Alexandria”. Libertatea a vorbit cu proprietarul lanțului. „Să nu credeți că stă cineva la intrare și îi chestionează cu privire la orientarea sexuală”

Citește mai multe despre amenzi, amenzi de circulatie și lege pe Libertatea.

Comentarii