Din primăvară, inflația a atins sau s-a apropiat de maximele ultimilor 40 de ani, dar prețurile la alimente au crescut constant în ultimii 2 ani. Prețurile la carne, în special, au crescut cu 17% din iulie 2020, ceea ce a determinat familiile din întreaga țară să își schimbe modelele de cumpărare și obiceiurile alimentare.
„Odată cu creșterea prețurilor la magazin, a existat cu siguranță un interes mai ridicat din partea consumatorilor”, a declarat Jess Peterson, consilier politic principal pentru Asociația Crescătorilor de Bovine din SUA și crescător de bovine din sud-estul statului Montana. „Prețurile noastre continuă să fie mai mici decât ceea ce ar plăti cineva la magazin”.
Prețurile la carne au continuat să crească, chiar dacă alte costuri au scăzut. În general, prețurile la carne și păsări au crescut cu 11% față de anul trecut, în timp ce costul cărnii de pui a crescut cu aproape 18%, potrivit celor mai recente date ale Biroului de Statistică a Muncii din SUA. Șunca este cu 12% mai mult decât vara trecută.
Numărul americanilor care cumpără carne în vrac direct de la ferme, deși prețul este încă scăzut, este mai mare decât înainte de pandemie, a declarat Tonsor, profesor de economie agricolă de la Universitatea Kansas State. Crescătorii de bovine din întreaga țară au declarat în interviuri că primesc tot mai multe cereri de comenzi directe. Unii și-au reconfigurat complet afacerile pentru a se adapta la achizițiile de jumătăți și sferturi de vacă.
„Există un anumit nivel de confort în a ști că ai un congelator plin de carne de vită”
Jason Leavitt, proprietarul unei ferme de carne americană, a trebuit să crească prețurile cu 2 dolari pe livră pentru a ține pasul cu inflația. „Se vorbește despre inflație și cred că mulți oameni își fac provizii în acest moment din cauza prețurilor mai mari și a penuriei”, a spus Leavitt, care are și o slujbă de zi cu zi la departamentul de lucrări publice al comitatului. „Există un anumit nivel de confort în a ști că ai un congelator plin de carne de vită.”
În Montrose, Colorado, Katherine și Adam Egloff au decis recent că 84 de kilograme de carne de vită sunt suficiente pentru familia lor de trei persoane. În această vară, au cumpărat un sfert de vacă cu 600 de dolari, iar acum au fripturi T-bone, carne pentru tocană și un ficat de vacă într-un congelator din garaj.
„Carnea de vită hrănită cu iarbă s-a scumpit atât de mult, încât m-am întrebat: «De ce să cheltui atât de mult la magazin când pot să mă aprovizionez?»”, a spus Katherine, în vârstă de 37 de ani. „Cu siguranță economisim bani. Iar dacă rafturile magazinului sunt vreodată goale, știm că avem șase luni de carne de vită în congelator.”
Glenn Bloom, un specialist în calculatoare din Oklahoma City, spune că prețurile mai mari la alimente i-au determinat pe el și pe soția sa, Ana, să cumpere o vacă de la o fermă din apropiere. Cuplul a comandat un congelator pentru spălătoria lor și a plătit 875 de dolari pentru 80 de kilograme de carne de vită Black Angus, care va ajunge luna viitoare.
„Acum, în loc de 15 dolari poundul (echivalentul a 450 de grame) pentru fripturi de costiță, va fi 5 dolari livra”, a declarat Glenn, în vârstă de 61 de ani. „În acest fel nu trebuie să ne facem griji cu privire la creșterea prețului sau la scăderea disponibilității. Pur și simplu a fost perfect logic pentru noi”.
foto: 123rf.com