Adrian Săvoiu avea 35 de ani în 1989 și era profesor la Școala nr. 49 din cartierul bucureștean Vatra Luminoasă. Când a început Revoluția la Timișoara, aflase de la Europa Liberă despre ce se întâmplă. Aștepta ca oamenii să reacționeze și în București.
A ieșit la Universitate în ziua de 21 decembrie după ce un prieten i-a spus că se întâmplase „ceva” la mitingul de susținere pentru Ceaușescu. Apoi, deși era profesor de română, nu de istorie, le-a povestit generațiilor de copii, cum era înainte de 1989 și cum a fost la Revoluție, scrie Școala 9, o platformă publicistică având ca temă educația, fondată și finanțată de BRD, dar scrisă de jurnaliști independenți.
Ziua aceea i-a marcat toată viața pentru că a fost ziua în care s-a vindecat de frică. Profesorul a stat până spre seară la Universitate, dar apoi a plecat, pentru că era de serviciu la școală.
A predat Revoluția până la pensie
Cu toate că preda limba română și nu istoria, a povestit emoțiile trăite în acele zile multor generații de elevi. Până în septembrie 2020, când a ieșit la pensie.
„Le-am povestit pentru că am fost nu numai martor, dar și participant la protestele de pe 21 decembrie 1989 din București. Am trăit atunci unele dintre cele mai vii și mai intense clipe ale vieții mele”, spune profesorul.
Elevii au avut astfel ocazia să afle mult mai multe despre Revoluția din 1989, pentru că în manualele de istorie există puține lecții despre acele zile, notează Școala 9. În unele manuale, Revoluția și fuga lui Nicolae Ceaușescu sunt expediate în 20 de rânduri.
Profesorul a publicat și o carte în urmă cu un an – „Dincoace de Cortina de Fier. Amintiri” – în care a descris în amănunt ce a trăit în acele zile. A lansat volumul la Liceul Alexandru Ioan Cuza din Capitală, unde a predat până în septembrie.
Povestea profesorului de română care le-a povestit elevilor săi cum a fost la Revoluție, pe Școala 9 BRD.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro