Donald Trump ajunge pe prima pagină a ziarelor aproape de fiecare dată când face declarații. În timpul campaniei electorale, el a făcut mai multe promisiuni controversate, care au fost adesea dezbătute intens de americani și nu numai. Cu toate acestea, după victoria suprinzătoare a acestuia la alegerile prezidențiale, au apărut mai multe întrebări legate de aceste promisiuni, respectiv dacă Donald Trump își va schimba atitutinea și va aborda un comportament „prezidențiabil” sau va încerca să aplice ceea ce a promis. În unele cazuri, acesta și-a schimbat deja poziția sau a făcut declarații mai puțin ferme decât în timpul campaniei electorale.

Jurnaliștii de la BBC au trecut în revistă mai multe subiecte-cheie asupra cărora Donald Trump pare să fi revenit.


Urmărirea în justiție a lui Hillary Clinton

Hillary Clinton îl acuză pe Donald Trump că a urmărit-o într-un mod agresiv pe scenă, în timpul celei de-a doua dezbateri prezidențiale - EPA

Înainte de alegeri: „Închideţi-o” a fost unul dintre principalele sloganuri strigate de susţinătorii lui Trump la mitingurile electorale. Aceștia doreau să o vadă pe rivala republicanului la închisoare, pentru că a folosit servedere private de e-mail în perioada în care a fost Secretar de Stat. De altfel, scandalul a urmărit-o pe democrată și în timpul campaniei electorale.

Donald Trump părea mai mult decât dornic să le susțină cererile susținătorilor săi. În timpul unei dezbateri cu rivala sa, el a amenințat-o pe aceasta cu o nouă anchetă.

„Dacă voi câştiga, îi voi ordona Procurorului meu General să aloce un procuror special care să analizeze situaţia ta”.

După alegeri: Președintele-ales al SUA și-a schimbat tonul aproape imediat după ce a câștigat alegerile. El a descris-o pe Hillary Clinton drept o persoană cătreia ţara îi datorează recunoştinţă, deși în timpul campaniei a folosit adesea cuvinte nu tocmai diplomate la adresa ei.

Ulterior, el a spus că nu s-a gândit prea mult la propunerea de a aloca un procuror special și că are alte priorităţi.

Directorul STB, primele declarații după încetarea grevei: „Vom lua măsurile de rigoare contra celor care au declanșat-o”
Recomandări
Directorul STB, primele declarații după încetarea grevei: „Vom lua măsurile de rigoare contra celor care au declanșat-o”

Pe 22 noiembrie, purtătoarea de cuvânt a lui Trump a spus că nu va continua ancheta – pentru a o ajuta pe Clinton să se „vindece”. Totodată, Kellyanne Conway a afirmat că Trump va renunța la propunerea sa de a numi un procuror special care să analizeze situația lui Hillary.


Donald Trump, despre Obamacare

Donald Trump și Barack Obama

Înainte de alegeri: O altă temă principală în campania republicanului a fost anularea Obamacare, reforma lui Barack Obama de a extinde asigurările medicale la cei aproximativ 15% din populaţie care nu beneficia cu ele.

Programul este criticat de republicani, care spun că legea presupune prea multe costuri pentru companii. Trump a avertizat că o va anula în totalitate din prima sa zi de mandat

După alegeri: La două zile după alegeri, Trump şi-a moderat poziţia. El a explicat că ar putea păstra o parte dintre prevederile Obamacare. Printre acestea se numără interdicţia ca asiguratorii să refuse acoperirea personelor care au boli preexistente, precum şi posibilitatea ca adulţii tineri să fie asiguraţi pe poliţele părinţilor lor.

Între timp, Congresul american, controlat de republicani, a făcut primii pași pentru anularea acestei reforme, considerată una dintre cele mai importante din timpul celor două mandate ale lui Barack Obama.

IMAGINI. Povestea copiilor din Donbas, Ucraina, unde războiul a început de ani de zile, spusă de obiectele lor, expuse într-un muzeu
Recomandări
IMAGINI. Povestea copiilor din Donbas, Ucraina, unde războiul a început de ani de zile, spusă de obiectele lor, expuse într-un muzeu


Zidul lui Donald Trump, de la granița cu Mexic

Donald Trump vorbește despre zidul de la granița cu Mexic

Înainte de alegeri: Una dintre cele mai controversate promisiuni de campanie ale lui Donald Trump a fost promisiunea de a construi un zid la granița dintre SUA și Mexic. El susținea că Mexicul va plăti în întregime pentru această construție. Totodată, el i-a numit pe imigranții mexicani „violatori” și „traficanți de droguri”.

După alegeri: Congresul american explorează opţiuni pentru finanţarea zidului, iar Mexicul va trebui să ramburseze cheltuielile, a explicat Trump în ianuarie. El a insistat că nu este vorba despre o promisiune încălcată şi că este important, „pentru viteză”, ca SUA să plătească iniţial.

Înainte de Crăciun, a existat un moment de confuzie, când republicanul Newt Gingrich a declarat că ideea a fost doar un mijloc pentru a fi ales. „Poate că nu petrece prea mult timp încercând să convingă Mexicul să plătească. Dar a fost un instrument de campanie grozav”, a explicat el.


Donald Trump, despre interzicerea accesului musulmanilor în SUA

O săptămână de proteste anti-Trump, la Washington

Greva angajaților STB s-a încheiat. Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele au ieșit azi pe trasee
Recomandări
Greva angajaților STB s-a încheiat. Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele au ieșit azi pe trasee

Înainte de alegeri: Trump a promis iniţial că va interzice accesul tuturor musulmanilor în SUA, “până când autorităţile americani îşi dau seama” ce se întâmplă. După ce a devenit candidatul Partidului Republican, în august 2016, el a promis că va impune “verificări extreme” ale imigranţilor.

După alegeri: Secţiunea privind imigraţia a site-ului lui Trump nu menţionează această promisiune. În schimb, menţionează o politică de suspendare a vizelor „în orice loc unde nu poate avea loc o verificare adecvată, până când pot fi introduse mecanisme eficiente de verificare”.


Expulzarea imigranților ilegali

O săptămână de proteste anti-Trump, la Washington

Înainte de alegeri: Trump le-a spus în repetate rânduri susţinătorilor lui că absolut toţi imigranţii ilegali – circa 11,3 milioane de oameni – “trebuie să plece”.

După alegeri: Pe măsură ce ziua alegerilor s-a apropiat, poziția lui asupra acestui subiect a început să se îmblânzească.

La începutul lunii ianuarie, el a confirmat că planul său a fost revizuit pentru a include expulzarea a două-trei milioane de persoane, respectiv “infractorilor, celor care au cazier, membrilor găştilor, traficanţilor de droguri”.

Cu toate acestea, el s-ar putea să aibă dificultăți să găsească două-tre milioane de imigranți ilegali în SUA care să se potrivească descrierii sale, notează BBC. Asta deoarece datele oficiale includ circa 890.000 de imigranţi ilegali cu cazier, număr care îi include pe cei care au traversat ilegal graniţa.


Donald Trump, despre încălzirea globală: „Am mintea deschisă”

Donald Trump

Înainte de alegeri: Trump, care a denunţat iniţial încălzirea climatică drept o farsă, a declarat că vrea să anuleze plăţile către programele ONU de încălzire climatică. De asemenea, el a spus că vrea să elimine limitele pentru producţia de cărbune şi să retragă ţara din Acordul de la Paris.

După alegeri: Preşedintele-ales a spus că are o opinie mai puţin radicală despre schimbarea climatică şi a recunoscut că încearcă să îşi dea seama dacă ar putea fi provocată, totuşi, de om.

„Mă uit foarte atent (…). Am mintea deschisă”, a spus el pentru New York Times. „Ceva este”, a adăugat el.

Nu este pentru prima oară când Donald Trump și-a schimbat părerea schimbările climatice. În 2009, el a fost cosemnatar al unei scrisori deschise către Guvern, prin care îi cere să îşi consolideze angajamentul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Cu toate acestea, ce va însemna acest lucru pentru rolul jucat de America în combaterea schimbărilor rămâne de văzut. Trump şi-a reiterat angajamentul de a anula toate “restricţiile care distrug locuri de muncă”, dar şi pentru a apăra mediul.


Donald Trump, despre folosirea torturii

Donald Trump

Înainte de alegeri: Trump a spus că va aproba „imediat” simularea înecului şi alte tehnici dure de interogare, adăugând că “tortura funcţionează”.

După alegeri: Trump a spus pentru New York Times că a fost „surprins” atunci când generalui James Mattis i-a explicat că simularea înecului nu este la fel de eficientă ca alte metode, care nu sunt catalogate drept “tortură”.

Răspunsul l-a „impresionat”, dar nu l-a convins în totalitate că tortura ar trebui eliminată complet. Cu toate acestea, generalul Mattis este luat în calcul în prezent pentru funcţia de secretar al Apărării.


Căsătoria între persoanele de același sex 

Căsătoriile între persoanele de același sex, legalizate în SUA

Înainte de alegeri: Trump a promis să aleagă judecători la Curtea Supremă în aşa fel încât legislaţia privind căsătoria între persoane de acelaşi sex să fie respinsă. Din punctul său de vedere, o decizie trebuie luată de fiecare stat în parte.

După alegeri: Republicanul a spus că acest dosar este „irelevant pentru că a fost luată deja de o decizie” în instanţă. „Este legea. Adică, s-a terminat”, a spus el.


Subiectele asupra cărora Donald Trump nu și-a schimbat poziția

Avortul: Trump a spus că este pro-viaţă şi că viitoarele sale numiri la Curtea Supremă vor fi, de asemenea, pro-viaţă. În aceste condiţii, avortul ar putea deveni mai greu accesibil. În martie 2016, el a sugerat că femeile care fac avort ar trebui să fie pedepsite. El şi-a revizuit, însă, rapid poziţia, după ce a fost criticat.

Acorduri Comerciale: Trump vrea să se retragă din Parteneriale Trans-Pacific (TPP). Acum spune că se va retrage din TPP în prima sa zi de mandat şi că va negocia acorduri bilaterale „corecte”.

Relaţia cu Rusia şi serviciile de informaţii: Trump vrea să apropie SUA de Rusia şi şi-a exprimat în repetate rânduri admiraţia faţă de Vladimir Putin. Faptul că este prea dornic să fie aliat cu președintele rus a atras critici vehemente asupra sa, însă acest lucru nu a părut să aibă vreun impact asupra lui Trump. El a pus sub semnul întrebării, în repetate rânduri concluzia serviciilor de informaţii americane, potrivit cărora Rusia a orchestrat atacuri informatice pentru a-l ajuta în alegeri.

Donald Trump nu şi-a schimbat opinia privind relațiile cu Rusia nici după apariția unui raport, a cărui veridicitate nu a fost verificată, potrivit căruia Moscova ar avea informaţii compromiţătoare despre Trump.

Recent, într-un interviu acordat The Wall Street Journal, el a sugerat că ar putea să ridice sancțiunile pe care administrația Obama le-a impus Rusiei, luna trecută, în urma acuzaţiilor potrivit cărora Moscova s-a amestecat în alegerile americane prin atacuri cibernetice. A afirmat, totuși, că le va păstra “cel puțin o perioadă”.

Într-un alt interviu, Donald Trump a vorbit chiar despre ridicarea sancțiunilor impuse Moscovei pentru anexarea Crimeei, în schimbul unui acord pentru reducerea arsenalului nuclear încheiat cu Vladimir Putin.


Subiectele pe care nu le-a mai abordat

Donald Trump şi-a prezentat priorităţile pentru primele 100 de zile de mandat într-un clip publicat pe 21 noiembrie. În el, republicanul nu a menţionat două promisiuni majore de campanie făcute : renegocierea NAFTA şi etichetarea Chinei drept manipulator al monedei. Rămâne de văzut dacă aceste dosare vor deveni priorităţi mai târziu în mandatul său sau dacă va renunţa complet la ele, mai notează BBC News.

Donald Trump nu va avea acces in Biroul Oval din cauza ca Obama a refuzat renocarile de moderniazare


Schimbare la Casa Albă | Donald Trump preia puterea de la Barack Obama

Pe 20 ianuarie, Donald Trump devine oficial noul președinte al SUA, preluând puterea de la Barack Obama, care a fost în fruntea acestei țări timp de opt ani. Primul președinte de culoare din istoria SUA a susținut ultimul său discurs către poporul american, cu zece zile înainte ca al doilea său mandat să ajungă la final. El a trecut în revistă principalele realizări , vorbind  despre îmbunătăţirea climatului economic, scăderea şomajului, dar şi  legalizarea mariajelor homosexuale, refacerea relaţiilor diplomatice cu Cuba, acordul nuclear cu Iranul, realizări care, a spus el, nu păreau posibile în 2009, la începutul mandatului său.

infografie Barack Obama, mandatele lui Barack Obama, ultimul discurs al lui Barack Obama

 

 

Urmărește-ne pe Google News
CV-ul de deputat al lui Daniel Ghiță, între fals și haz. Ce a pus la aptitudini fostul luptător
PARTENERI - GSP.RO
CV-ul de deputat al lui Daniel Ghiță, între fals și haz. Ce a pus la aptitudini fostul luptător
Dana Budeanu a RĂBUFNIT la adresa Loredanei Groza. A fost fără milă: „Ce este în neregulă cu tine?”
Playtech.ro
Dana Budeanu a RĂBUFNIT la adresa Loredanei Groza. A fost fără milă: „Ce este în neregulă cu tine?”
Reacţia Auchan în cazul tinerei filmate când înţeapă mai multe prezervative apoi le pune la loc pe raft, într-un supermarket
Observatornews.ro
Reacţia Auchan în cazul tinerei filmate când înţeapă mai multe prezervative apoi le pune la loc pe raft, într-un supermarket
Horoscop 25 ianuarie 2022. Peștii țin foarte mult la un plan și se apropie cu teamă de persoanele care i-ar putea influența
HOROSCOP
Horoscop 25 ianuarie 2022. Peștii țin foarte mult la un plan și se apropie cu teamă de persoanele care i-ar putea influența
Ce s-a întâmplat în Rusia după ce Putin a trimis armata la granița cu Ucraina. Probleme uriașe
Știrileprotv.ro
Ce s-a întâmplat în Rusia după ce Putin a trimis armata la granița cu Ucraina. Probleme uriașe
Anamaria Prodan a pus-o pe fugă pe amanta lui Reghecampf! Gigi Becali s-a implicat. "Îi era frică de mine"
Telekomsport
Anamaria Prodan a pus-o pe fugă pe amanta lui Reghecampf! Gigi Becali s-a implicat. "Îi era frică de mine"
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta
PUBLICITATE
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta