Șeful diplomației americane a aterizat în București ieri seară, în jur de 0ra 20.30. Oficialul a făcut astfel o escală în drum spre Washington, destinația finală a avionului său care decolase din Myanmar. Rex Tillerson l-a însoțit timp de șase zile pe Donald Trump în cadrul primului său turneu în Asia.
,,Nu a fost o vizită la București. Nu este considerată o vizită de niciuna dintre părți. Este o escală într-o țară aliată, în cadrul unui turneu global. Faptul că nu a existat decât un element protocolar și nu au fost discuții de substanță atestă că a fost o escală. Mulți alți oficiali americani au făcut asta de-a lungul timpului. Nu are legătură cu cu politica internă”, ne-a declarat Mircea Geoană, fost ministru de Externe și ambasador la Washington.
Diplomatul nu crede nici în varianta care spune că oprirea lui Tillerson are legătură cu achiziția de rachete americane Patriot, blocată în Parlament. ,,În acest caz, s-ar fi văzut cu premierul și conducerea Parlamentului. Orice speculație este nejustificată”, a precizat Geoană.
,,A fost o escală tehnică. Faptul că a luat-o pe aici și nu prin altă parte este o altă discuție. Nu trebuie exagerată semnificația, dacă ea există. Un astfel de moment se folosește pentru diverse clarificări. Nu văd absolut niciun fel de elemente dramatice. Cred că România are resurse de dialog cu partea americană de natură oficială, formală, care au, într-adevăr, rezonanța ce trebuie să ne intereseze în mod deosebit. Evident că există subiecte care intră într-o discuție principială”, a spus, pentru Libertatea, și fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.
Un alt fost ministru de Externe, Teodor Baconschi, nu crede că Rex Tillerson s-a oprit întâmplător în România.
”Nu pot specula. Nu știm dacă s-a văzut cu cineva și nici de ce. Oricum, pentru o simplă realimentare nu era necesar să petreacă o noapte întreagă”, spune Baconschi.
Rex Tillerson s-a întâlnit, la București, cu omologul său român, Teodor Meleșcanu, așa cum confirmă și fotografiile publicate pe Facebook de către ambasada americană. Nu este clar, deocamdată, dacă Secretarul de Stat a avut și alte întrevederi.
”România rămâne un partener cheie în regiune, atât din punct de vedere securitar, cât și al potențialului regional. Din această perspectivă, evoluțiile politice, economice sau de altă natură din România sunt de interes legitim pentru principalul nostru partener statal. Până se clarifică dacă și cu cine s-a văzut dl. Tillerson, și ce mesaje a transmis, orice este o speculație. Însă nu este întâmplător că Tillerson a înnoptat la București și nu la Budapesta sau în altă capitală din regiune”, a comentat, pentru Libertatea, și analistul politic Radu Magdin.
Oprirea lui Tillerson în România a fost relatată succint și în publicațiile The New York Times și Washington Post, care au preluat o depeșă a Associated Press.
Dacă informațiile prezentate de presa americană se confirmă, vizita nocturnă a Secretarului american de Stat în Capitală ar putea fi prima și ultima pe care o efectuează la București în această calitate. Politico scrie că președintele Donald Trump ar putea să-l înlocuiască pe Rex Tillerson cu actualul șef al CIA, Mike Pompeo, a cărui viziune despre politica externă americană este mult mai apropiată de cea a liderului de la Casa Albă. Tillerson și Trump au divergențe majore când vine vorba despre amenințarea nord-coreeană și dosarul iranian.
Citește și: Congresul american ia în discuție capabilitatea lui Trump de a gestiona armele nucleare