În analiza despre FSDI, Reuters dă exemplu fondul malaezian 1MDB, care face obiectul unor investigații de spălare de bani. ”Criticii declară că fondurile pe plan intern pot fi pradă unei alocări greșite a resurselor sau corupției, amintind exemplul 1MDB din Malaezia, care este în centrul investigațiilor privind spălarea banilor din cel puțin șase țări”, scrie Reuters în analiză.

Jurnaliștii spun scriu că Ministerul Finanțelor a pus vineri, 8 martie, în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), o societate pe acțiuni deținută de guvern care va reuni acțiunile statului la cele mai mari 28 de companii publice sau cu capital parțial public.

Decizia vine după Fondul a fost blocat de Curtea Constituțională anul trecut, ca urmare a unei contestații a opoziției care a criticat faptul că resursele sale riscau să fie deturnate și procesul de numire a consiliilor să fie politizat.

Totuși, decizia Curții a lăsat guvernului posibilitatea să adopte fondul printr-o Ordonanță de Urgență.

Capitalul social inițial al FSDI este în valoare totală de 10,1 miliarde lei, potrivit proiectului de HG.

Principalele companii care vor face parte din FSDI (pe lângă pachetele minoritare deținute de stat la Petrom, Telekom, Engie, Eon) sunt Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Portul Constanța, Conpet, Loteria Română, Cuprumin, Unifarm și Antibiotice SA.

În încheierea analizei, Reuters amintește că Transparency International clasifică România drept unul dintre cele mai corupte state ale Uniunii Europene, iar Bruxelles-ul menține sistemul de justiție din țară sub supraveghere specială.


Citește și: Analiză BBC despre candidatura Laurei Codruța Kovesi la Parchetul European: „PSD o consideră dușmanul lor de moarte”