• Prima cauză a morții oferită de legiști familiei tânărului a fost „intoxicație acută cu monoxid de carbon”. Fiindcă în apartament nu au găsit nicio scurgere de gaze, au urmat alte două posibile cauze: infarct și pneumonie. 
  • Acum, ziarul publică fragmente din ordonanța de clasare a cazului, care menționează adevărata cauză a decesului. 

Bogdan trăia împreună cu bunica lui într-un apartament din orașul Hunedoara. În acea zi de 20 mai, în jurul orei 18:00, bunica i-a găsit trupul neînsuflețit pe patul din sufragerie. Moartea tânărului a declanșat la acea vreme „spectacolul” televiziunilor, de exemplu, România TV lega dispariția subită a lui Bogdan de prima doză de vaccin pe care băiatul o făcuse cu 6 zile în urmă. Nu a ajutat nici confuzia autorităților. 

Un drum la Hunedoara făcut de reporterii Libertatea, în vara lui 2021, a fost primul pas spre dezlegarea misterului morții lui Bogdan Berki. 

Anchetatorii confirmă investigația Libertatea legată de misterul decesului unui tânăr, la 6 zile după ce s-a vaccinat anti-Covid: moartea a fost premeditată
Bogdan Berki, la finalul clasei a XII-a. FOTO: Arhiva familiei

Ce au spus autoritățile 

Reporterii ziarului au vorbit întâi cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, instituție care a anunțat pe data de 9 iunie că „decesul lui Berki Bogdan nu a fost influențat de administrarea vaccinului”. Reprezentanții instituției și-au menținut declarația și nu au vrut să ofere alte detalii, întrucât, la acel moment, investigația poliției nu era finalizată. 

De aici, reporterii au mers la Institutul de Medicină Legală (IML) Hunedoara, unde medicul legist-șef Claudiu Oiegar a spus că nu poate oferi nicio informație din raport, dar că în maximum o săptămână va ajunge la poliție. „Concluziile expertizei vor schimba total perspectiva cazului. Nu mai este niciun dubiu. O intoxicație rămâne”, a declarat atunci legistul.

Următoarea oprire a fost la Poliția din Hunedoara. „S-a deschis o anchetă penală in rem și facem cercetări, fără să excludem vreo pistă”, a precizat atunci investigatorul poliției.

A lăsat o formulă chimică și un mesaj criptat

Apoi reporterii au mers la locul unde a fost găsit fără suflare tânărul. Bunica lui Bogdan a povestit că pe masa din sufragerie se aflau mai multe obiecte, printre care laptopul băiatului, trei borcane din sticlă în care bunica știa că nepotul ei păstrează „ceaiuri de slăbit” și o lumânare care încă ardea. Tot pe masă se aflau și mai multe hârtii pe care băiatul notase litere, cifre și simboluri. La prima vedere, acestea nu însemnau nimic. 

Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu
Recomandări
Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu

Libertatea a descifrat misterul morții tânărului prin aceste bilete care erau, de fapt, indicii lăsate de Bogdan cu privire la moartea sa.

Conținutul biletelor, pe scurt

Pe bilete apare cuvântul Vigenere scris de trei ori, alături de trei ecuații.

Vigenere reprezintă o metodă de criptare alfabetică, apărută în Italia secolului al XV-lea.

Pe una dintre foile de pe masă e redată formula chimică a unei substanțe care în cantități mai mari de 5 g este toxică. Aceasta se găsește în comerț și este una dintre compozițiile folosite în industria alimentară, pentru conservarea cărnii. În notițele tânărului, descifrate de reporteri, tânărul a notat și o cantitate de 25 grame, de cinci ori mai mare decât doza letală. Pe o altă hârtie a scris cu un pix de culoare neagră, cu litere de tipar, cuvântul FINAL.

Puteți citit aici investigația jurnaliștilor, confirmată acum și de autoritățile hunedorene. 

Ce spune ordonanța de clasare de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara

„În camera în care a fost găsit trupul tânărului se afla o masă din sticlă, pe care polițiștii au găsit mai multe obiecte. Pe stratul superior al acestei mese a fost găsită o adeverință de vaccinare, emisă pe numele lui Berki Bogdan-Daniel, în data de 14.04.2021, la ora 16.05. Pe aceeași masă, peste o bucată de hârtie cu forma pătrată, a fost găsită o lumânare, (…) care ardea cu flacără deschisă în interiorul suportului. 

Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Recomandări
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

În partea din dreapta a mesei din sticlă se află 3 borcane din sticlă, identice, cu volumul de aproximativ 100-150 ml, iar dintre acestea, două erau descoperite, capacele fiind poziționate alăturat, iar unul avea capacul pus. Unul dintre borcanele fără capac era gol și prezenta urme de umezeală în interior. Celălalt borcan fără capac conținea în interior o substanță fluidă, transparentă, cu nuanță ușor gălbuie, fără miros. Borcanul care avea capacul pus conținea în interior o substanță fluidă, transparentă, cu nuanță gălbuie, cu textură ușor uleioasă, fără miros.

Din acest borcan s-a prelevat lichid din interior, pe un băț steril.”

  • În ordonanța de clasare, data vaccinării este 14 aprilie, o lună și șase zile înaintea decesului. În urma verificării efectuate de reporterii Libertatea, este vorba despre o eroare de redactare din partea autorităților din Hunedoara. Acestea au transmis reporterilor că, aşa cum reiese din dovezile de la dosar, data vaccinării este cea de 14.05.2021, cu 6 zile înainte de decesul tânărului.

Substanța găsită în borcanele „cu prafuri de slăbit” și biletele decriptate

Din concluziile Raportului de constatare criminalistică, cu nr. 533736 din 22.07.2021 întocmit de către Institutul Național de Criminalistică – Serviciul de expertize fizico-chimie, rezultă următoarele: 

  • Recoltorul cu vată pus la dispoziție conține *o substanță anorganică utilizată în laboratoare şi în industria chimică. În fișele de siguranță emise de către producători se menționează faptul că această substanță poate fi fatală la înghițire. Prin ingestie, aceasta cauzează methemoglobinemie, cianoză, convulsii și deces. 

„Pe aceeași masă s-au găsit și mai multe bilete. În urma analizării acestor bilete s-a constatat că acestea conțineau diverse însemnări, înşiruiri de cifre și litere, care în urma investigațiilor efectuate s-a stabilit că aveau următoarele semnificații: „6-15-12-12-15-23 și 20-8-5 15-20-1-18” = FOLLOW THE STARS (urmează stelele) și „PXX: 2-5-18-11-5-12-9-21-13-6-15-18-5-22-5-18” BERKELIUM FOREVER (berkelium pentru totdeauna), precum și o formulă chimică care reprezintă fenomenul de dizolvare a unei substanțe în apă (H2O), substanță care a fost identificată în corpul lui Berki Bogdan-Daniel, cât şi în paharul care era amplasat pe masa alăturată locului unde acesta a decedat și în care se mai afla conținut, fiind evidențiată astfel premeditarea unui suicid, cu toate activitățile premergătoare.” 

„A premeditat sinuciderea”

Tot în ordonanță sunt menționate și declarațiile a doi martori, persoane din anturajul tânărului, care l-au descris pe acesta. Astfel, anchetatorii rețin că „deși Berki Bogdan-Daniel era un tânăr foarte inteligent  și cu rezultate deosebite la școală, acesta era mai mereu trist, abătut şi îngândurat şi de multe ori a afirmat faptul că ar fi fost mai bine dacă nu s-ar fi născut”.

Din concluziile Raportului medico-legal de necropsie din 19.07.2021 întocmit de reprezentanții SJML Hunedoara rezultă că „moartea tânărului se datorează insuficienței cardio-respiratorii acute consecutive intoxicației acute cu o substanță methemoglobinizantă”.

Persoana decedată Berki Bogdan-Daniel a premeditat această sinucidere, întrucât a lăsat două mesaje de adio, pe care chiar a notat inclusiv substanța cu care urma să se sinucidă, concluzionează autoritățile care au investigat acest caz.

 *Libertatea a decis să nu ofere numele exact al substanțelor găsite pe hârtiile de lângă corpul tânărului, din motive care țin de interesul public de a nu indica formule potențial periculoase pe care oamenii să le utilizeze împotriva lor sau a celorlalți.

***

Dacă aveți gânduri suicidale sau cineva apropiat trece printr-o astfel de criză, puteți apela unul dintre următoarele numere de telefon: 

*Telverde Antisuicid: Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară puteţi contacta Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului între orele 19.00 și 7.00 la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau oricând prin e-mail la sos@antisuicid.ro.  

*Helpline DepreHUB: Pentru sprijin și prim ajutor psihologic puteți contacta hubul antidepresie, primul de acest fel din România, la numărul de telefon 037 445 6420 (apelabil gratuit la nivel național din orice rețea). Linia este deschisă nonstop. 

În cazul în care simțiți că sinuciderea este iminentă, apelați de urgență 112.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (18)

piciusz   •   07.10.2023, 08:29

Pacat ca se intampla asa ceva.

AlexisAlex   •   07.10.2023, 05:06

De ce s-ar vaccina cineva care are de gand sa se sinucida? Ca sa moara sanatos?

pikpik   •   06.10.2023, 18:59

In concluzie vaccinati-vå cå politicienii au cumpårat zeci de milioane de vaccinuri, trebuie folosite cå expirå maine-poimaine

Vezi toate comentariile (18)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Secretul autorităților din toate buletinele românilor. Ce înseamnă, de fapt, ultima cifră din CNP
FANATIK.RO
Secretul autorităților din toate buletinele românilor. Ce înseamnă, de fapt, ultima cifră din CNP
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Horoscopul hindus. Ce spune, de fapt, ziua de naștere despre tine și capcanele de care să te ferești
FANATIK.RO
Horoscopul hindus. Ce spune, de fapt, ziua de naștere despre tine și capcanele de care să te ferești
O fetiță spunea că are un monstru în cameră, dar mama nu a luat-o în seamă. Ce au descoperit după a șocat întreaga familie
Știrileprotv.ro
O fetiță spunea că are un monstru în cameră, dar mama nu a luat-o în seamă. Ce au descoperit după a șocat întreaga familie
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Observatornews.ro
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri
HOROSCOP
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI