Reducerea cheltuielilor cu chirie, lumină şi contribuţii la stat mai mici. Acestea sunt avantajele pe care firmele le au dacă, în loc să facă angajări permanente, îşi iau colaboratori care muncesc de acasă. Cei mai căutaţi în acest moment sunt inginerii IT, traducătorii şi contabilii, specialişti care nu suferă deloc din cauza crizei economice. În această situaţie se află Adrian Anghel (33 de ani), din Brăila, care se ocupă de web – design pentru mai multe proiecte şi companii.
Ia circa 1.000 de euro pe lună
“Pot spune că am mai multe colaborări decât anul trecut, deoarece firmele au înţeles că ies mai ieftin dacă mă contactează pe mine în loc să îşi angajeze un salariat permanent. Anul acesta am câştigat mulţi bani lucrând acasă”, ne-a spus tânărul. Contrar tendinţei normale de diminuare a veniturilor, banii pe care brăileanul îi strânge muncind de acasă se învârt undeva în jurul sumei de 1.000 de euro.
Pe de altă parte, pretenţiile companiilor s-au transferat anul acesta către liber profesionişti. Acestora li se cer însă standarde de calitate mai înalte şi li se impun termene limită cu care nu erau obişnuiţi. De exemplu, un web-designer era obişnuit să predea proiectul chiar şi până la 15-30 de zile, în timp ce acum acesta trebuie să fie gata până în 15 zile.