De Adriana Nedelea,

Medicul Cătălin Nica, specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, explică, într-un interviu pentru Libertatea, de ce un pacient cu diabet zaharat este mai expus în fața infecției cu noul coronavirus decât alte persoane și le spune celor care au această afecțiune ce să facă în această perioadă.

Resurse limitate de luptă cu noul virus

Doctorul Cătălin Nica spune că acești pacienți au o anumită limitare, organismul lor nu poate face față pentru o perioadă mare infecției cu noul coronavirus.

“Diabetul zaharat de tip II scade durata de viață, ia ani buni din viața omului, iar în momentul în care se infectează și cu COVID-19, pacientul are resurse limitate în lupta cu noul virus”.

Medicul Cătălin Nica
Cătălin Nica, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice

De obicei, pacientul cu diabet zaharat de tip II are mai multe probleme de sănătate, are și suferințe cardiace, și respiratori.

“Pacientul are un prognostic mai puțin bun în lupta cu COVID-19 față de ceilalți pacienți care nu au diabet zaharat”, explică doctorul.

În cazul pacienților cu diabet care țin boala sub control și nu suferă și de alte afecțiuni, riscul de a face o formă moderată sau severă cu coronavirus se apropie de cel al unui pacient obișnuit, mai spune medicul Cătălin Nica.

Sfaturi pentru pacienții diabetici: “Să aibă suficientă insulină acasă”

Pacienții care depind de tratamentul cu insulină trebuie să se asigure că au acasă suficientă insulină și teste pentru monitorizarea glicemiei.

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație
Recomandări

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație

 

“Dacă vor lua acest virus și vor face forme simptomatice, glicemiile lor vor crește. E răspunsul organismului. Trebuie să-și ajusteze tratamentul și trebuie să ia legătura cu medicul specialist, dacă e nevoie”.

Medicul Cătălin Nica

“De obicei, e necesară creșterea dozelor de insulină, e necesară o monitorizare mai frecventă a valorilor de glicemie, de patru ori pe zi, față de o dată pe zi. Este nevoie să respecte recomandări legate de hidratare corespunzătoare și alimentație corespunzătoare bolii”, a mai declarat doctorul.

România are mulți tineri sub 18 ani cu diabet zaharat

Medicul a atenționat că tot mai mulți oameni au probleme de sănătate care duc la diabet și obezitate, și asta se întâmplă nu doar în România, ci în întreaga lume.

Alarmant este și că scade din ce în ce mai mult vârsta persoanelor cu diabet zaharat, sunt și pacienți adolescenți.

“Crește în toată lumea numărul cazurilor cu diabet zaharat tip II. Scade vârsta pacienților diagnosticați cu diabet zaharat tip II. România e pe primul loc în ceea ce privește obezitatea infantilă. Avem pacienți sub 18 ani care dezvoltă forme de diabet zaharat tip II”, a mai spus doctorul Cătălin Nica.

Decedată de COVID după două teste negative. De ce asistenta de 45 de ani din Botoșani a fost confirmată pozitiv astăzi, în aceeași zi în care a murit
Recomandări

Decedată de COVID după două teste negative. De ce asistenta de 45 de ani din Botoșani a fost confirmată pozitiv astăzi, în aceeași zi în care a murit

 

Ce este diabetul zaharat

Boala cronică este caracterizată prin niveluri ridicate ale glucozei din sânge.

Există două tipul de diabet: diabet de tip 1 și diabet de tip 2. Diabetul de tip 1 apare mai ales la copii și tineri și necesită tratament cu insulină, în timp ce diabetul de tip 2 sau diabetul vârstei adulte se tratează cu medicamente și dietă, dar și cu insulină.

Printre simptome se numără setea exagerată, slăbirea accentuată, în ciuda consumului unei cantități tot mai mari de alimente, vindecarea lentă a rănilor, glicozurie (prezența glucozei în urină) și oboseală persistentă.

Cele mai multe cazuri de diabet sunt cele de tip 2. Boala apare, de regulă, după 40 de ani, dar în ultimul timp sunt înregistrate tot mai multe cazuri înaintea acestei vârste.

Citeşte şi:

Directorul spitalului din Suceava confirmă că sunt mult mai mulți morți de COVID-19. De ce românii primesc zilnic cifre mai mici?

Povestea infectării bolnavilor de cancer din Spitalul Județean Deva, închis astăzi. Cadru medical: “Mă duceam cu termometrul în poșetă și îmi luam febra”

Secția ATI din Orăștie a demisionat în bloc. Prefect: Au spus că se tem de coronavirus și nu vor să moară

A murit Roxana Diaconu. FRF anunță dispariția avocatei
GSP.RO

A murit Roxana Diaconu. FRF anunță dispariția avocatei

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente
HOROSCOP

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente