Bărbatul a fost surprins de camerele de luat vederi în timp ce golea seringile cu vaccinul împotriva Covid într-un recipient pentru deșeuri medicale. Recipientul era poziționat în spatele persoanelor care trebuiau imunizate, iar asistentul se prefăcea că le injectează serul și apoi vărsa conținutul injecțiilor în respectivul recipient.
A male nurse was arrested in the Italian town of Ancona for pretending to inject COVID-19 vaccines into at least 50 people in exchange for a bribe.
— Sky News (@SkyNews) January 11, 2022
More on this story here: https://t.co/CFkfItFDoi pic.twitter.com/mTz3W5hcSt
Imaginile au fost publicate de Poliția din Peninsulă, anchetatorii susținând că, prin această metodă, bărbatul ar fi primit, în medie, câte 400 de euro de la fiecare pacient.
Potrivit Sky News, asistentul medical a fost arestat în orașul italian Ancona și ar fi vaccinat fictiv cel puțin 50 de oameni. Alte patru persoane, suspectate că ar fi fost intermediari în această afacere, au fost plasate în arest la domiciliu. Se crede că grupul ar fi câștigat cel puțin 18.000 de euro.
Cei depistați că au obținut pe această cale un certificat fals de vaccinare au primit interdicția de a părăsi localitatea de domiciliu.
În decembrie anul trecut, un alt cadru medical din Italia a fost prins pe camere când vaccina pacienți cu seringa goală. De această dată este vorba despre o asistentă care folosea un tifon în care golea seringa înainte de a introduce acul în brațul pacienților. Peste 10 certificate verzi ar fi fost obținute în acest mod, tariful fiind tot în jurul sumei de 400 de euro pentru fiecare persoană „vaccinată”. În acest caz, femeia a fost arestată și acuzată de corupție și fals.
Pentru a limita avalanșa infectărilor cu COVID-19, pe fondul răspândirii rapide a tulpinii Omicron, guvernul din Italia a introdus unele dintre cele mai dure restricții de pe continent. Un nou decret al Consiliului de Miniștri a introdus obligativitatea prezentării, din 10 ianuarie, a supercertificatului verde în mijloacele de transport, în hoteluri, la evenimente sau festivaluri, potrivit Agerpres.
Circulaţia în mijloacele de transport fără deţinerea certificatului verde este pasibilă de amenzi între 400 şi 1.000 de euro.
De la 1 februarie, certificatul de bază (care include şi un test negativ pentru COVID-19) va fi obligatoriu pentru a intra în centrele comerciale, care nu sunt alimentare sau farmacii – singurele locuri cu acces liber – precum şi în bănci, birouri publice sau poştă.
Tot de la 1 februarie, cetăţenii italieni în vârstă de peste 50 de ani care nu s-au vaccinat vor fi amendaţi cu 100 de euro.
În Italia, vaccinarea împotriva COVID-19 este obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sănătății, profesori, polițiști și pentru cei din armată.