De Ziua Internațională a Astmului, marcată în fiecare an în prima marți a lunii mai, Mahler atrage atenția, printr-un comunicat, că astmul „redevine una din principalele afecțiuni care aduc pacientul în cabinetul medicului pneumolog”.
Concret, „numărul serviciilor medicale din institut în primele 4 luni ale anului 2023 a fost de 1.392, în condițiile în care anul 2022 în aceeași perioadă a adus în cabinet 818 cazuri de astm”, potrivit comunicatului citat.
În acest context, medicul precizează că „oricine poate face astm, la orice vârstă”. Boala nu este una contagioasă și are mai mulți factori declanșatori.
Un atac astmatic se manifestă prin tuse, respirație șuierătoare, cunoscută și ca weezing, și constricție în piept, însă, subliniază Beatrice Mahler, pacienții care primesc un tratament corect pot duce o viață normală, adică pot evita majoritatea crizelor și pot munci sau merge la școală.
Ce reguli trebuie să respecte un pacient cu astm
De altfel, un pacient diagnotiscat cu astm trebuie să respecte o serie de reguli, precum folosirea corectă a spray-ului inhalator, controlul medical făcut cel puțin o dată pe an sau imediat după o criză sau după reapariția simptomelor, solicitarea de la medic a unui plan de acțiune scris pentru astmul bronșic sau evitarea factorilor care pot declanșa o criză de astm, cum sunt praful, alergenii, substanțele chimice sau poluanți.
Viața persoanelor cu astm bronșic este în directă legătură cu calitatea aerului pe care aceștia îl inhalează, ceea ce presupune împletirea măsurilor medicale necesare pentru acești pacienți cu măsuri de sustenabilitate a mediului în care ei trăiesc.
Dr. Beatrice Mahler:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro