Mergi direct la conținut »
VIDEO/Aurelian Bădulescu, polițistul criminalist în mâinile căruia lutul prinde viață
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO/Aurelian Bădulescu, polițistul criminalist în mâinile căruia lutul prinde viață

VIDEO/Aurelian Bădulescu, polițistul criminalist în mâinile căruia lutul prinde viață

Din mâinile lui ies adevărate opere de artă și, deși ar fi putut face o avere din asta, și-a pus toată măiestria și harul primit de la Dumnezeu în slujba legii. E vorba despre Aurelian Bădulescu, polițistul criminalist în mâinile căruia lutul prinde viață.

De Remus Vlad,

Copii dispăruți cu mulți ani în urmă, infractori pe care martorii i-au văzut doar în treacăt sau cranii ce la prima vedere nu spun nimic, toate capătă chip. Chip ce duce, ulterior, la rezolvarea cazurilor.

S-a născut cu înclinația către figurile umane

Pare că face o joacă de copil. Lutul în mâinile lui parcă e o jucărie fermecată. Totul a început din perioada copilăriei.  ” Pasiunea mea este fața umană și tridimensionalitatea ei. De mic studiez fețele cunoscuților, tuturor oamenilor. Această pasiune m-a însoțit dintotdeauna, cred că așa m-am născut, cu înclinația către figurile umane”ne mărturisește polițistul.

Oseminte umane ajung săptămânal în mâinile lui

Își alege cu grijă cuvintele. ”E un har de la Dumnezeu”, adaug eu. Mă privește fix și-mi spune că nu a fost conștient de la început, dar că, pe parcurs, a conștientizat mult acest dar. La cei aproape 40 de ani, comisarul Aurelian Bădulescu de la Institutul de Criminalistică al Poliției Române știe bine ce are de făcut.

Oseminte umane ajung aproape săptămânal în mâinile lui. Sunt cranii ale unor persoane dispărute, care au fost găsite de curând. El e cel care, în doar câteva zeci de minute, reface, chipul persoanei dispărute. Și, de cele mia multe ori, îi iese. ”În cadrul serviciului realizez fizionomii umane pornind de la cranii, de la urma de memorie a martorului sau victimei în speță, de la portrete-robot sau de la niște fotografii ale unor copii care, în prezent, s-au maturizat”, îmi spune emoționat comisarul Bădulescu.

A realizat chipuri în lut după cranii găsite în toată țara

Ultimele cazuri la care polițistul-criminalist a lucrat sunt pe cât de spectaculoase, pe atât de elocvente. Sunt părți din trupul uman, de la care comisarul Bădulescu pleacă pentru a reconstrui figura umană a celui dispărut și regăsit după perioade mari de timp.

Un prim caz se referă la un craniu găsit în județul Gorj, fără mandibulă. Pentru a-și duce la bun sfârșit ”opera”, polițistul prieten cu lutul a fost ajutat și de expertiza genetică, dar și de faptul că s-au recoltat probe biologice de la familia presupusei victime.

Un alt dosar în care a lucrat și a fost sprijinit de șeful laboratorului de Genetică din INML ”Mina Minovici” a venit de la Iași. Polițiștii de acolo au găsit un craniu într-o fosă dezafectată dintr-un stadion. După ce, din punct de vedere antropologic s-au stabilit vârsta și sexul, Aurelian Bădulescu a putut realiza în lupt chipul persoanei dispărute.

Și în București a fost descoperit un craniu. Rămășițele umane s-au dovedit a fi ale unui tânăr de 30-40 de ani, cu o față atipică. Și aici polițistul-criminalist a reușit să scoată în lut chipul persoanei care nu mai fusese văzută în viață de mai multă vreme.

”Sunt un modelator în de suflete din Lumină. În toate fețele de om îl caut de fapt pe Dumnezeu, pe care îl iubesc, încercând să îl zăresc, pentru că știu că suntem fărâme de Lumină din El, puse în trupuri de lut!”, a declarat în exclusivitate pentru Libertatea Comisarul Aurelian Bădulescu.

Close
Închide
  Close