MENIU CAUTĂ
, de Cristina Sterian

Autoritățile din Brăila sunt în alertă. A fost confirmat un focar de pestă porcină africană în Insula Mare a Brăilei

Distribuie

Autoritățile din Brăila sunt în alertă. A fost confirmat un focar de pestă porcină africană în Insula Mare a Brăilei. Boala a fost confirmată într-o crescătorie de porci, într-o zonă relativ izolată, mai exact la aproximativ 20 de kilometri de cea mai apropiată localitate din judeţul Brăila şi la cinci kilometri faţă de localitatea Carcaliu, din judeţul Tulcea, județ în care au fost confirmate mai multe focare de boală.

Alarma a fost dată de către proprietarul animalelor, care i-a anunțat săptămâna trecută pe reprezentanții Direcției Sanitar- Veterinare că jumătate din cei 28 de porci pe care îi creștea în Insula Mare a Brăilei au murit.

Specialiștii Direcției Sanitar-Veterinare au prelevat probe imediat, iar rezultatele analizelor de laborator au confirmat prezența virusului pestei porcine africane. Probe prelevate din animalele moarte au fost trimise și la București, iar Institutul de Diagnostic pentru Sănătatea Animalelor București a confirmat diagnosticul de pestă porcină africană.

În aceste condiții, autoritățile și medicii veterinari au luat măsuri clare pentru evitarea răspândirii bolii. Porcii rămași în crescătoria din Insula Mare a Brăilei vor fi eutanasiați și totodată medicii veterinari vor face verificări și în cele mai apropiate comune – Mărașu și Frecăței – pentru a se asigura că virusul nu a ajuns și în aceste zone. În același timp, la ferma unde a fost confirmat focarul s-a făcut dezinfecția, a fost interzis orice transport de animale pe teritoriul Insulei Mari a Brăilei, iar la trecerile bac Stânca și Gropeni s-au montat dispozitive pentru dezinfectarea autoturismelor.

Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Virusul acestei boli nu se transmite la om. Pentru această boală nu există nici vaccin, nici tratament, așa că animalele bolnave trebuie eutanasiate. Astfel, boala poate duce la faliment un crescător de animale.

Stare de alertă este și în Tulcea, unde pesta porcină africană a dat peste cap întreg județul. Sunt afectați atât oamenii de rând care au rămas fără porci în cotețe și până la marele producător de carne de porc, Carniprod, care riscă să se închidă de tot dacă autoritățile nu găsesc o soluție. În județ, au fost instalate filtre de control și dezinfecție atât pe uscat, cât și pe apă.

Citește și: VIDEO/Locuitorii din Padina de Buzău stau pe o rezervă de gaze, dar gătesc la butelie și se încălzesc cu lemne. ”Noi o să trăim la fel de prost”

Citește mai multe despre alerta, Brăila și pestă porcină africană pe Libertatea.

Comentarii