De Valentina Postelnicu,

Potrivit propunerii legislative de modificare a legii 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare, în condiții de handicappreexistent calității de asigurat, beneficiază de reducerea vârstei standard de persionare.

Astfel, avocații cu handicap grav se vor putea pensiona cu 15 ani mai devreme, dacă au realizat cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare și cu 10 ani mai devreme, în cazul celor cu handicap accentuat, dacă au cotizat două treimi din stagiu, la pensie.

Tot cu 10 ani mai devreme se vor putea pensiona și avocații cu grad de handicapmediu, dacă au realizat, în condițiile acestui handicap, stagiul complet de cotizare.

Parlamentarii au depus proiectul pentru că legea 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, spre deosebire de legea privind sistemul unitar de pensii, nu reglementează situația asiguraților care contribuie la sistemul de pensii, în situația handicapului preexistent calității de asigurat.

Din cauza acestui vid legislativ, era nevoie de o prevedere care să le acorde aceleași drepturi ca și ceilalți asigurați.

Inițiatorii afirmă că egalizarea șanselor pe piața muncii nu înregistrează progrese notabile, iar România are  una dintre cele mai mici rate a ocupării în rândul persoanelor cu handicap din Uniunea Europeană, cu 4,2%.

Proiectul a fost depus la Senat, și este semnat de mai mulți parlamentari de la UDMR. Forul decizional este Camera Deputaților.

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”
GSP.RO

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”

Horoscop 18 noiembrie 2019. Ce zodie are parte de o strângere de inimă
HOROSCOP

Horoscop 18 noiembrie 2019. Ce zodie are parte de o strângere de inimă