MENIU CAUTĂ

Basescu arunca in aer scena politica

Distribuie

sa se transforme prin fuziune intr-o singura formatiune politica. Primul interviu pe care Traian Basescu l-a acordat imediat dupa ce a devenit cea mai importanta persoana in stat se pare ca are menirea de a agita foarte tare scena politica. Basescu nu s-a sfiit sa afirme ca alegerile anticipate sunt o solutie si ca Alianta trebuie sa scape de o "solutie imorala care se numeste PUR". Cooptarea umanistilor la guvernare este regretata de Basescu: "Este o solutie politica pe care eu am negociat-o din nevoia instalarii unui guvern, dar ea mi se pare lipsita de moralitate", a afirmat seful statului, aruncand astfel in incertitudine coeziunea Executivului abia instalat la Palatul Victoria. Basescu le reproseaza acum umanistilor ca au ajutat PSD sa isi impuna presedinti in ambele Camere ale Parlamentului, si le solicita sa isi demonstreze loialitatea fata de Alianta D.A. prin sustinerea schimbarii din fruntea Senatului a lui Nicolae Vacaroiu si de la sefia Camerei Deputatilor a lui Adrian Nastase. De asemenea, dupa ce a trecut Alianta PNL-PD prin alegeri, dovedindu-se cea mai eficienta locomotiva, care tragea la doua partide, Traian Basescu le vede unite si lanseaza deschis tema fuziunii PNL-PD. Ieri Basescu a revenit asupra declaratiilor din interviu, spunand ca, de fapt, acestea ar fi fost generate de "pretentiile exagerate ale umanistilor" care cer prefecturi in fiefurile PD sau PNL. Pe de alta parte, seful statului a declarat ca nu l-a rugat pe Dan Voiculescu sa intre la guvernare. "in vocabularul meu nu intra cuvantul "te rog". Un presedinte cere", a spus Traian Basescu.

„Anticipatele”, o procedura de durata

Pentru alegerile anticipate, Constitutia ofera mai multe posibilitati. Astfel, noi alegeri parlamentare se pot organiza in cazul in care o motiune de cenzura indreptata impotriva guvernului e votata de Parlament. in aceasta situatie, guvernul e demis. Presedintele va cere majoritatii parlamentare sa formeze un nou cabinet. Daca noul guvern este respins de doua ori, presedintele va dizolva Parlamentul in termen de 60 de zile de la prima solicitare de investire a guvernului.

Camerele pot fi „decapitate” prin lege

In Romania nu exista prevederi speciale in privinta schimbarii conducerilor celor doua Camere. Regulamentele Camerei si Senatului nu contin prevederi explicite in acest sens. Pentru a putea schimba conducerea Parlamentului, e nevoie de schimbarea regulamentelor celor doua Camere printr-o procedura legislativa, ambele documente fiind asimilate legilor organice. Potrivit Constitutiei, sefii Camerei si Senatului sunt alesi o singura data, o data la patru ani.

PNL:”Alegerile anticipate pot fi solutia”

„Obiectivul principal al Guvernului in acest an este integrarea europeana. Pentru indeplinirea acestui obiectiv e nevoie de stabilitate politica, bazata pe o coalitie care sa se manifeste coerent atat la nivel central, cat si local, atat la nivel guvernamental, cat si parlamentar. in cazul in care vom observa ca nu se poate conta pe o majoritate stabila si solida, atunci alegerile anticipate vor fi solutia politica pentru rezolvarea situatiei”, a anuntat, ieri, Calin Popescu Tariceanu, prin vocea purtatorului de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.

PD:”Schimbam conducerile Camerelor”

Presedintele PD Emil Boc pastreaza aceeasi linie ca si seful statului, doar cu mici nuantari. „Alegerile anticipate nu sunt o solutie imediata, dar poate deveni, atunci cand programul nostru de guvernare nu se aplica”, a declarat Boc. in schimb, el saluta ideea „decapitarii” Parlamentului condus acum de Nicolaie Vacaroiu si Adrian Nastase: „Trebuie schimbata conducerea Parlamentului. (…) Ne intereseaza coerenta actiunii guvernamentale. Acest lucru trebuie sa se faca si la Parlament, si in administratiile locale. Or, noi avem o problema la Senat si la Camera”.

PUR:”Nu ne agatam de guvernare”

Presedintele PUR Dan Voiculescu s-a declarat ieri uimit de afirmatiile facute de presedintele Traian Basescu. „PUR nu se agata de guvernare”, a declarat ieri Voiculescu, anuntand ca, daca Basescu e incomodat de PUR, acest partid isi poate retrage cei trei ministri. Voiculescu sustine ca „eforturile” de a atrage PUR la guvernare au fost facute de Basescu insusi, care i-a oferit chiar functia de presedinte al Senatului. Liderul umanist a declarat ca staff-ul PUR se va reuni azi si maine pentru a decide ce conduita sa urmeze pe viitor: „Cred ca vom decide iesirea de la guvernare”.

PSD:”Asteptam nemultumitii din PD”

Deja purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, s-a folosit de tema fuziunii dintre PNL si PD, lansata oficial de presedintele Traian Basescu. Corlatean a anuntat ca PSD are usile deschise pentru democratii care, nemultumiti de inregimentarea in PNL, vor o alta solutie. „Consideram ca PD a fost doar un vehicul pentru cucerirea puterii de catre Traian Basescu, iar acum il ingroapa, deoarece nu ii mai este de folos”, a alimentat Corlatean nemultumirile. Surse au declarat ca PSD este interesat sa intre in alegeri anticipate doar in martie 2006.

Comentarii