MENIU CAUTĂ
, de Gabriela Boceanu

Ce chichiță! Blocul e vechi, dar a suferit o renovare majoră? Nu mai beneficiezi de reducerea de impozit

Distribuie

Mai mulţi cititori ne anunţă că, aşa cum i-a sfătuit ziarul Libertatea, au mers la direcţiile de impozit şi taxe locale, pentru a verifica dacă li s-a aplicat reducerea de impozit între 10 şi 30%, în funcţie de vechimea construcţiei. Acolo au aflat, surpriză!, că nu beneficiază de reducere, pentru că blocurile lor au fost reabilitate. Ce spune legea despre asta?, ne întreabă cititorii.

Problema este reglementată prin Legea 227/2015 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal, text în vigoare de la 1 ianuarie 2016, art. 457 – Calculul impozitului pe clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, punctul 9:

În cazul clădirii la care au fost executate lucrări de renovare majoră, din punct de vedere fiscal, anul terminării se actualizează, astfel că acesta se consideră ca fiind cel în care a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor”. Deci nu mai contează vârsta reală a blocului (30 de ani sau mai mulţi), el este considerat ”ca şi nou”, la data recepţiei lucrării de renovare majoră. Dar ce înseamnă ”renovare majoră”?

Renovare majoră = valoarea clădirii creşte cu cel puţin 50%

”Renovarea majoră reprezintă acţiunea complexă, care cuprinde obligatoriu:

  • lucrări de intervenţie la structura de rezistenţă a clădirii, pentru asigurarea cerinţei fundamentale de rezistenţă mecanică şi stabilitate, prin acţiuni de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere
  • precum şi, după caz, alte lucrări de intervenţie pentru menţinerea, pe întreaga durată de exploatare a clădirii, a celorlalte cerinţe fundamentale aplicabile construcţiilor, conform legii, vizând, în principal, creşterea performanţei energetice şi a calităţii arhitectural-ambientale şi funcţionale a clădirii.

Anul terminării se actualizează în condiţiile în care, la terminarea lucrărilor de renovare majoră, valoarea clădirii creşte cu cel puţin 50% faţă de valoarea acesteia la data începerii executării lucrărilor.

Află mai multe pe: https://www.libertatea.ro/utile-si-servicii/cum-obtii-reducerea-de-impozit-in-functie-de-vechimea-blocului-129760

Comentarii