În credinţa populară se spune că atunci când preotul aruncă crucea în apă e bine să o prinzi, răsplata va veni neîntârziat de la Dumnezeu, care te va ocroti şi îţi va veghea zilele. În buna tradiţie şi la râul Buzău a fost bătaie pe cruce. Cu o jumătate de oră înainte de momentul aruncării crucii, tinerii, şase la număr, s-au dezbrăcat ca să se adapteze mai bine temperaturii. Impactul cu apa rece ca gheaţa nu i-a împiedicat să se lupte din răsputeri ca să o prindă şi apoi să o aducă la mal.Anul acesta au câştigat doi tineri din localitatea Mărăcineni, Lazăr Octavian de 26 de ani şi Podaru Cosmin de 21 de ani.
„Sper ca anul acesta sa-mi mearga bine pentru că am mai prins odata crucea şi am avut parte de multe realizari” a declarat Lazăr Octavian de 26 de ani.
„Sigur anul acesta o să-mi gasesc un loc de muncă pentru că am mare nevoie ” a declarat celălalt tânăr care a prins şi el crucea sfinţită Podaru Cosmin de 21 de ani.
La slujba de sfinţire a apelor râului Buzău, lângă podul de la Mărăcineni, au venit astăzi peste o mie de persoane. Credincioşii au ascultat cuvintele preoţilor după care s-au aşezat la rând ca să primească agheazma mare împărţită dintr-o cisternă de cinci tone. Este cunoscut că apa sfinţită la bobotează are puteri tămăduitoare. Băută dimineaţa pe stomacul gol, după rugăciune, agheazma te vindecă de boli, te păzeşte de oameni răi iar de-ţi stropeşti casa nu vei fi călcat de hoţi.
După procesiunea aruncării crucii, credincioşii s-au înghesuit să-şi încarce sticlele cu apă sfinţită de la o cisternă amplasată chiar pe malul râului Buzău.
„Are un efect binefăcător, în fiecare an iau timp de două săptămâni şi mă simt foarte bine” a declarat Ion Stancu, un buzoian de 60 de ani.
Râul Buzău este singura apă curgătoare sfântă prin sacrificarea în anul 372 a lui Sava Gotul, un credincios ale cărui minuni i-a speriat pe năvălitorii goţi.
„Procesiunea este unică pentru că râul Buzău e singurul din ţară sfinţit de un sfânt martir Sava” a declarat preotul Alexandru Tudose
Slujbele de sfinţire la malul râului Buzău au început în urmă cu zece ani. Procesiunea s-a mutat din 2005 aproape de podul Mărăcineni, care s-a rupt în urma unei viituri. De atunci, sfinţirea apelor are şi rolul de a linişti râul pentru a nu mai produce pagube.