Judecătoarea, victimă în acest caz, a fost căsătorită timp de cinci ani, divorțând în anul 2021. În urma partajului, casa în care au locuit a rămas femeii. După divorț, cei doi au încercat să mai acorde o șansă relației, continuând să locuiască împreună, însă din cauza problemelor pe care bărbatul le avea cu alcoolul, în martie 2021, judecătoarea i-a cerut să părăsească locuința. Lucru care s-a și întâmplat.
Informația despre acest subiect a apărut în premieră pe portalul local Clujust. Libertatea a consultat ulterior hotărârile instanței.
La un an distanță, bărbatul a decis să se întoarcă la locuința fostei soții. În noaptea de 29 aprilie, el a bătut la ușa acesteia, anunțând-o că a fost implicat într-un accident rutier. Femeia l-a primit în casă, însă la scurt timp, bărbatul a început să-i facă avansuri. Dându-și seama că a fost păcălită, judecătoarea i-a cerut să plece, însă acesta a refuzat, năpustindu-se asupra ei și încercând să o dezbrace cu forța.
Femeia a reușit să se smulgă din brațele fostului soț și a fugit în autoturismul parcat în fața casei, blocându-se în interior. Bărbatul a urmat-o și a încercat să o scoată cu forța din mașină, judecătoarea apărându-se disperată cu un aparat cu electroșocuri pe care îl avea în mașină. Nu avea telefonul asupra ei, astfel că nu avea cum să ceară ajutorul.
Arestarea fostului soț al judecătoarei care își desfășoară activitatea la o instanță din circumscripția Curții de Apel Cluj, prezentată de portalul Clujust, confirmă încă o dată că violența domestică nu ține cont de statutul social. Libertatea a prezentat în decembrie anul trecut și cazul unei importante judecătoare din București care era spionată și agresată de soțul colonel în armată.
A claxonat 20 de minute
Speriată, femeia „a început să claxoneze încontinuu, preț de 20 de minute, în speranța că cineva îi va sări în ajutor”, spun anchetatorii. Doi vecini au ieșit în stradă, moment în care judecătoarea a coborât din mașină și a mers la aceștia. Observând-o, fostul soț a urmat-o, bătând la ușa vecinilor și încercând să-i intimideze, amenințându-i că le va face plângere pentru sechestrare.
de minute a așteptat judecătoarea până a sosit un echipaj de poliție, după ce vecinii au sunat la 112.
În ciuda intervenției polițiștilor, femeii i-a fost teamă să se mai întoarcă acasă, apelând la ajutorul unei prietene pentru a locui la ea pentru câteva zile. În după-amiaza de 2 mai, judecătoarea a trecut pe la locuința sa, fiind însoțită de prietena la care locuia. A observat că autoturismului fostului soț se afla în fața casei, astfel că nu a mai coborât. A doua zi a trecut din nou prin fața imobilului și când a văzut că mașina fostului soț este tot acolo i-a trimis un e-mail în care i-a cerut să părăsească locuința. Acesta a refuzat, răspunzându-i amenințător: ”Te … în gură când aflu unde locuiești”. Speriată, femeia a anunțat poliția.
În baza analizei de risc, polițiștii deplasați la locuința judecătoarei au emis un ordin de protecție provizoriu și au dispus evacuarea bărbatului din locuința judecătoarei, obligându-l, totodată, să păstreze o distanță minimă de 200 de metri față de femeie, reședința acesteia și locul de muncă.
Găsit dormind în casă
În urma cercetărilor efectuate la fața locului, polițiștii au stabilit că bărbatul intrase în casă prin spargerea unui geam care luminează scările interioare, pe pervazul geamului fiind găsită o lanternă de culoare neagră, restul ușilor și geamurilor fiind închise.
În timp ce polițiștii efectuau cercetările, în imobil a intrat fostul soț al judecătoarei. Acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice. Observând că abia coborâse din mașină, polițiștii l-au testat cu aparatul etilotest, care a indicat o alcoolemie de aproximativ 0,2 g/l alcool pur în aerul expirat. A fost amendat și i s-a suspendat dreptul de a conduce pentru 90 de zile, cu efect imediat.
După încheierea procesului verbal, bărbatul a fost evacuat din imobil, polițiștii aducându-i la cunoștință riscurile încălcării ordinului de protecție.
În ciuda ordinului de protecție, judecătoarei i-a fost teamă să revină acasă, și a locuit în continuare la prietena sa. Pe 5 mai, la primele ore ale dimineții, ea s-a întors la locuința sa. În momentul în care a intrat în casă, l-a găsit pe fostul soț dormind într-una dintre camere. I-a cerut să plece imediat din casă, reamintindu-i că împotriva sa a fost emis un ordin de protecție. Bărbatul s-a înfuriat, devenind agresiv verbal și amenințând-o cu bătaia. Judecătoarea s-a refugiat din nou în autoturism, de această dată reușind să ceară ajutor la 112. Polițiștii au ajuns rapid la fața locului, surprinzându-l pe bărbat în timp ce trăgea de geamul portierei stânga față, împiedicând-o pe fosta soție să-și continue deplasarea.
După ce a fost legitimat de polițiști, bărbatul a luat-o la fugă pe un câmp. Ulterior a fost prins și reținut pentru 24 de ore.
Potrivit procurorilor care au solicitat arestarea preventivă, bărbatul a adoptat o atitudine sfidătoare în momentul audierii. A fost pus sub acuzare pentru încălcarea repetată a ordinului de protecție, violare de domiciliu, distrugere, conducere sub influența băuturilor alcoolice și conducere fără permis. În urma vizionării imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, s-a constatat că bărbatul a continuat să se deplaseze cu autoturismul și după ce polițiștii i-au suspendat dreptul de a conduce.
Bărbatul a susținut că nu voia să o violeze, ci să afle dacă e însărcinată
„Comportamentul inculpatului în tot acest timp a fost sfidător din toate punctele de vedere. Această atitudine sfidătoare s-a putut observa şi pe parcursul audierii, când inculpatul s-a amuzat copios la momentul la care i s-a adus la cunoştinţă acuzaţia. Mai mult, arată că atunci când inculpatul a fost întrebat unde doreşte comunicarea actelor de procedură, acesta a răspuns că la locuinţa fostei soţii. Faţă de atitudinea inculpatului, o măsură preventivă mai uşoară nu va fi respectată de către acesta şi se va ajunge în aceeaşi situaţie”, a invocat procurorul de sedință în fața judecătorului de drepturi și libertăți.
De partea cealaltă, avocatul fostului soț al judecătoarei a încercat să minimizeze gravitatea faptelor, afirmând că intențiile bărbatului au fost unele bune și că acesta nu a urmărit să insufle teamă femeii, ci să se împace cu ea. Fostul soț a negat că în data de 5 mai ar fi intrat în casa judecătoarei, susținând că era acolo pentru că aștepta un muncitor să repare geamul spart.
El a negat acuzația de tentativă la viol, afirmând că bărbatul ar fi încercat să smulgă hainele de pe fosta soție deoarece aflase că aceasta ar fi însărcinată și voia să verifice acest lucru.
Inițial, Judecătoria Cluj-Napoca a decis arestarea bărbatului pentru cinci zile, însă ulterior, Tribunalul Cluj a admis contestația procurorilor și a dispus arestarea pentru 20 de zile. Decizia, pronunțată pe 9 mai, este definitivă. În aceeași zi, instanța civilă a validat ordinul de protecție provizoriu emis de procurori pe numele bărbatului, dispunând prelungirea acestuia pentru șase luni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro